HTML

Satyrblog

Eredeti célom többek között amatőr alkotók szépirodalmi jellegű szövegeinek közreadása volt, ezek azonban egy bizonyos idő után az azóta megszűnt Faragóműhely nevű blogomba kerültek. Szerepelnek továbbá bevált kedvteléseim (labdarúgás, matematika, zene, nyelvek,...) köréből származó, remélhetően vitát is kiváltó bejegyzések, rövid aktuálpolitikai észrevételek. Ha úgy gondolod, hogy egy saját bejegyzésed jól illeszkedhet a blog jellemzőihez, a látogatók ízléséhez, küldd el a következő címre: miklos.varkonyi@gmail.com

Címkék

ady (1) ajovoemlekei (1) akadémia (1) alak art (1) állami támogatás (1) állatok (1) angol (15) átirat (1) ballada (1) britten (6) dalszöveg (15) divat (1) e.a.poe (1) életrajz (1) erotika (1) Európai Unió (1) felekezet (1) félrefordítás (1) felsőoktatás (1) finanszírozás (1) francia (1) frank zappa (1) futball (7) gól (1) győzelmi harsonák (1) hatod (1) hozzászólások (1) humor (24) ihlet (1) ingyenes (?) köznevelés (1) interjú (1) inverz (4) irónia (2) iskolakezdés (1) játékvezetés (3) jeszenyin (1) József Attila (1) kästner (1) képviselő (1) kipling (1) kivonat (1) klímakatasztrófa (1) könyvnap (1) kooperáció (9) környezet (1) koronavírus (3) korszerű tanszerek (1) Kozmosz (1) központozás (1) kritika (1) kultúra (6) leshelyzet (1) limerick (1) link (1) logika (1) madarak (1) magánkiadás (1) matek (1) matematika (1) mentőakciók (1) műbírálat (4) műfordítás (29) musical (1) német (3) népfelkelés (1) női BL (1) nyelvtan (1) nyereség (1) nyitási propaganda (1) orosz (1) ötvenhatos villamos (1) óvatosság (1) párbeszéd (1) philip sidney (1) poet (1) póker (1) politika (25) próza (1) radikalizmus (1) rejtvény (1) rezsidolgok (1) robert frost (1) ross satyr (18) sorozat (1) spanyol futball (1) sport (1) suzanne vega (2) szabálykönyv (1) szatíra (21) színház (1) szóhasználat (1) szonett (5) szonettkoszorú (1) szövegalkotás (1) szövegminőség (1) tankötelezettség (1) tanulmány (23) televízió (1) tender (1) tennyson (1) tesztelés (1) UEFA (1) újév (1) ujjgyakorlatok (12) üres struktúra (1) választás (5) vallás (1) valószínűségszámítás (1) VAR (1) vegyes rímképlet (1) vers (36) versenykiírás (1) videóasszisztens (1) videóklip (1) vita (6) western (1) xilofongyár (12) zene (9) zöldségek (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Lobra: Most 2022. március elseje van, 19:00 óra, és a megfelelő kijelző azt mutatja, hogy ezt a bejegyzés... (2022.03.01. 19:02) A Duna-kanyar gyöngyszeme
  • Lobra: A tény, hogy a közel kétezer megnyitás következtében rettentő sok, több mint 80 észrevétel özönlöt... (2022.02.09. 02:17) Néhány szubjektív mondat a vagyonokról
  • Lobra: A rezsiköltség-megtakarításokat végső soron a fogyasztónak kell megfizetnie például azért, mert a ... (2022.02.06. 12:47) Rezsigazdálkodás - korábban és jelenleg
  • Lobra: Köztudott, hogy az ez évi férfi labdarúgó Európa-bajnoki döntő meccseinek egyik helyszíne Budapest... (2021.04.08. 19:59) Reszkess, koronavírus!
  • Ross Satyr: Az EU az egyes tagországokra bízza a döntést, vagyis elkerülhetetlen egy sokoldalú egyeztetés, ame... (2019.04.30. 11:59) Óraátállítás

Linkblog

Június: A piacról élünk

2009.10.16. 15:59 Lobra

Folytatjuk a létező szocializmus korának krónikáját, egyik ipari fellegvárában megjelenő üzemi lap anyagaiban tallózva.

Lassanként sorra véve a Xilofongyár, mint szocialista típusú gazdálkodási egység funkcionálásának egyes oldalait – szóltunk már e hasábokon olyan felemelő dolgokról, mint a brigádmozgalom, az újítások, az átfogó rekonstrukciós munkák –, elérkezettnek látjuk az időt, hogy szót ejtsünk arról a szféráról, ahol végül is összes erőfeszítésünk realizálódik: a kereskedelemről. Hiszen mondani sem kell, mennyire hiábavaló a megelőző láncszemek bármiféle megerősítése, ha gyenge a gyártmány és fogyasztója között a kapocs: az értékesítési tevékenység.

Pillantsunk vissza hát e kérdés elfogulatlan megítélése érdekében néhány évvel. A gyár termékei még szinte kizárólag belhoni piacokon kelnek el – de már halványan felderengenek bizonyos külföldi eladási lehetőségek is. Ezeknek realizálása azonban a termékek pontosabbá, megbízhatóbbá tételét követeli meg. A megoldás egyértelmű: alkatrész szintű feljavítás szükséges! Körülnézünk hát a szigorúbb követelményeket kielégítő nyugati alkatrész-beszerzési piacokon. Nem szeretnénk felületesen dönteni: özönlik tehát a tengernyi anglo-germán nyelvezetű információ. Néhányukban meghívások is lapulnak a döntési joggal felruházott szakemberek minél sokoldalúbb tájékozódását elősegítendő. Utazgatunk tehát, kötelező vásárlási ígéretet persze sehol sem téve: célozgatunk itt is, ott is – természetesen tolmácsainkon keresztül –, érthetnek belőle ezt is, azt is. Így azután sokáig megmaradhatunk a potenciális vásárló felette kellemes helyzetében.

De végül is valami mellett le kell tenni a garast. És ha még garast! Kemény dollárokat ám. Hogy ezeket honnan vegyük, arra egy utat látunk: egy tanulmányban vázoljuk a lassan már határozott formákat öltő külföldi eladási lehetőségeinket, és erre mint fedezetre (mai szóval: középpályásra) kérünk állami valutahitelt. Minthogy vannak ismerőseink, kapunk is hitelt. De kapunk mást is, egy kérdőívet, amely többek között az iránt érdeklődik, vajon elegendő-e a jelenleg működő kereskedelmi csoport a nagyságrendekkel bonyolultabb nemzetközi szinten? Beismerjük: aligha. Kapunk tehát további státuszokat, lesz kereskedelmi igazgatóságunk, két aligazgatóság, négy főosztály – és így tovább, minden szinten megduplázva. S hogy ne feledjem, kapunk még egy jó tanácsot is: az első évek törvényszerűen jelentkező nehézségeit csökkentsük úgy, hogy bízzuk a külkereskedés nagyját egy már bevezetett export-import cégre.

A jó tanácsot megfogadva – de a státuszokat is megtartva – új körben nézünk tehát körül. Meg is akad a szemünk a professzionális hangadástechnika termékeivel kereskedő Guba-Vox egyesülésen. Tapintatos érdeklődésünkre tudomásunkra jut: a céget az egykori Fúvóshangszer Művek alapította, a neve is innen ered: a "hang" jelentésű latin Vox és az "ajak" jelentésű szláv-orosz Guba szavakból állt össze. Újabban ugyan a név előtagjának eredetét másra vezetik vissza a céggel kapcsolatban álló termelő vállalatok, egy kifejezetten magyar szóra. Talán az motiválja őket, hogy a Guba-Vox rendszeresen 16-18 napnak megfelelő nyereséget oszt szét évente a gyárak 4-5 napos átlagával szemben. Vannak is feszültségek: a Réztrombitagyár kilép az egyesülésből, és "Trombimpex" néven önálló külkereskedelmi jogot szerez. Hasonlóra készül a Szaxofon Üzem is, de első fokon elvetették kérvényüket; a benyújtott "Saxex" nevet kissé pornográf hangzásúnak találták. A Tubagyár persze marad. A tuba tabu, mert a hangszer testéhez szükséges nagykaliberű rézcső stratégiai áru.

Kapva kap tehát a Guba-Vox a Xilofongyár belépési szándékán. A xilofon hangszer is, fém is, és bár fújni nem fújják, de van egy közös, kettősen szimmetrikus betű is a két vállalat nevében; ráadásul éppen ott, ahol az egyik végződik, a másik pedig kezdődik. A mag (a kocka?) tehát el volt vetve, kicsírázott, szárba szökkent, kiterebélyesedett, és kezdett lassan gyümölcsözni is. A legízletesebb gyümölcs az az üzlet, amelyet a Xilofongyár a KGST közös "Harmónia" zenevezetéke mentén kiépítendő hangmintavételi és utánszabályozó állomások szállítására nem is olyan régen kötött meg.

Még néhány, egyre kevesebb bukdácsolással eltelő év, és lassan már a mánál vagyunk. És itt elkerülhetetlen, hogy néhány számadatot meg ne említsünk. Az értékesítésünk viszonylatok szerinti megoszlása ma a következő: rubelért adjuk el termékeink 81%-át, dollárért 9%-át, forintért a fennmaradó 10%-ot. Kissé eltérő a megoszlás a beszerzések terén: az anyag- és alkatrészköltségek 5%-át rubelben, 70%-át dollárban, 25%-át forintban fizetjük meg. Ez sajnos – a már említett, kritikus paraméterekkel rendelkező alkatrészek miatt – kikerülhetetlen kényszerhelyzet. A fentiek természetesen költségeinknek csak egy részét teszik ki, hiszen ehhez forintban még hozzá kell venni a béreket, közterheket, eszközlekötést, energia-költségeket, felújítási, dokumentációs, szállítási és biztosítási, stb. kiadásokat. Fel is merült a kevésbé sikeres gazdasági években olyan lehetőség, amellyel ez utóbbi költségek tetemes hányada megtakarítható lenne, a nyereség pedig aligha csökkenne: állítsa le a gyár a termelését, adja el a gépeket, alakuljon át multinacionáis bankká, amely dollár-hiteleket nyújt, a törlesztést és visszafizetést pedig rubelben fogadja el. Az ésszerűnek tűnő kezdeményezés azonban valahol megrekedt, és lassan a gyár is lábra állt eredeti tevékenységi körén belül. Ezzel az elgondolással így csak a Bosnyák és Garai téri piacra sikerült betörni.

Természetesen a leírtak messze nem merítik ki a Xilofongyár kereskedelmi tevékenységét. Hiszen nem szóltunk még a szakkiállításokon és vásárokon való hagyományosan sikeres részvételről, az ajánlati tevékenységről, a kockázati tanácsadásról, a nemzetközi kooperációról, a szellemi termékek adásáról és vételéről, hogy csak néhány fontosabb területet említsek. Ezek mindegyike azonban annyira komplex és szerteágazó témakör, hogy önálló cikket követelne.

A krónikáson nem fog múlni – megírja majd, mert közlendő van bőven. A kérdés az, hogy közölhető is lesz-e majd.

Szólj hozzá!

Címkék: szatíra xilofongyár

A bejegyzés trackback címe:

https://ross-satyr.blog.hu/api/trackback/id/tr311454334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása