HTML

Satyrblog

Eredeti célom többek között amatőr alkotók szépirodalmi jellegű szövegeinek közreadása volt, ezek azonban egy bizonyos idő után az azóta megszűnt Faragóműhely nevű blogomba kerültek. Szerepelnek továbbá bevált kedvteléseim (labdarúgás, matematika, zene, nyelvek,...) köréből származó, remélhetően vitát is kiváltó bejegyzések, rövid aktuálpolitikai észrevételek. Ha úgy gondolod, hogy egy saját bejegyzésed jól illeszkedhet a blog jellemzőihez, a látogatók ízléséhez, küldd el a következő címre: miklos.varkonyi@gmail.com

Címkék

ady (1) ajovoemlekei (1) akadémia (1) alak art (1) állami támogatás (1) állatok (1) angol (15) átirat (1) ballada (1) britten (6) dalszöveg (15) divat (1) e.a.poe (1) életrajz (1) erotika (1) Európai Unió (1) felekezet (1) félrefordítás (1) felsőoktatás (1) finanszírozás (1) francia (1) frank zappa (1) futball (7) gól (1) győzelmi harsonák (1) hatod (1) hozzászólások (1) humor (24) ihlet (1) ingyenes (?) köznevelés (1) interjú (1) inverz (4) irónia (2) iskolakezdés (1) játékvezetés (3) jeszenyin (1) József Attila (1) kästner (1) képviselő (1) kipling (1) kivonat (1) klímakatasztrófa (1) könyvnap (1) kooperáció (9) környezet (1) koronavírus (3) korszerű tanszerek (1) Kozmosz (1) központozás (1) kritika (1) kultúra (6) leshelyzet (1) limerick (1) link (1) logika (1) madarak (1) magánkiadás (1) matek (1) matematika (1) mentőakciók (1) műbírálat (4) műfordítás (29) musical (1) német (3) népfelkelés (1) női BL (1) nyelvtan (1) nyereség (1) nyitási propaganda (1) orosz (1) ötvenhatos villamos (1) óvatosság (1) párbeszéd (1) philip sidney (1) poet (1) póker (1) politika (25) próza (1) radikalizmus (1) rejtvény (1) rezsidolgok (1) robert frost (1) ross satyr (18) sorozat (1) spanyol futball (1) sport (1) suzanne vega (2) szabálykönyv (1) szatíra (21) színház (1) szóhasználat (1) szonett (5) szonettkoszorú (1) szövegalkotás (1) szövegminőség (1) tankötelezettség (1) tanulmány (23) televízió (1) tender (1) tennyson (1) tesztelés (1) UEFA (1) újév (1) ujjgyakorlatok (12) üres struktúra (1) választás (5) vallás (1) valószínűségszámítás (1) VAR (1) vegyes rímképlet (1) vers (36) versenykiírás (1) videóasszisztens (1) videóklip (1) vita (6) western (1) xilofongyár (12) zene (9) zöldségek (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Lobra: Most 2022. március elseje van, 19:00 óra, és a megfelelő kijelző azt mutatja, hogy ezt a bejegyzés... (2022.03.01. 19:02) A Duna-kanyar gyöngyszeme
  • Lobra: A tény, hogy a közel kétezer megnyitás következtében rettentő sok, több mint 80 észrevétel özönlöt... (2022.02.09. 02:17) Néhány szubjektív mondat a vagyonokról
  • Lobra: A rezsiköltség-megtakarításokat végső soron a fogyasztónak kell megfizetnie például azért, mert a ... (2022.02.06. 12:47) Rezsigazdálkodás - korábban és jelenleg
  • Lobra: Köztudott, hogy az ez évi férfi labdarúgó Európa-bajnoki döntő meccseinek egyik helyszíne Budapest... (2021.04.08. 19:59) Reszkess, koronavírus!
  • Ross Satyr: Az EU az egyes tagországokra bízza a döntést, vagyis elkerülhetetlen egy sokoldalú egyeztetés, ame... (2019.04.30. 11:59) Óraátállítás

Linkblog

Kettős állampolgárság megadása... ?

2009.11.13. 08:48 Lobra

Előre bocsátom, hogy a témának nem a politikai, hanem a logikai – sőt, matematikai – oldalát tartom említésre méltónak. Teljesen közömbös a számomra, melyik oldal melyik agyatlan politikusa vagy annak agyatlan szakértője honosította meg a szóhasználatot.

Az állampolgári viszony, mint olyan, nem öröktől fogva létezik, és vélhetően nem örökké fog létezni. Vitán felüli tény azonban, hogy a „többes állampolgárság” fogalom jelenleg létezik, egy személy speciális állapotát írja le. Tipikusan úgy jön létre, hogy a személy életkörülményeinek változása valamilyen oknál fogva szükségessé vagy előnyössé teszi a számára, hogy az új tartózkodási helyén állampolgársági viszony megadását kérje, miközben (ha az adott helyen ez lehetséges) nem mond le az előző állampolgárságáról sem. Már a fenti mondatban is van két körülmény, amely miatt ostobaságnak tartom az ismételten felmerülő „kettős állampolgárság megadása” megfogalmazást:

  1. Az új tartózkodási helyszínen lehet olyan rendelkezés, amely miatt új állampolgárság felvétele esetén le kell mondani a régiről. Vagy ha jelenleg nincs ilyen rendelkezés, bármikor hozható.
  2. Ahol nincs ilyen rendelkezés, és valaki új állampolgárságot kér, nem biztos, hogy éppen 1, azaz egy érvényes állampolgársággal rendelkezik, és sikeres kérelem esetén majd kettő lesz neki. Belátható, hogy egy személy adott időpontban lehet hontalan (vagyis az állampolgárságainak száma nulla), de rendelkezhet már eleve kettő vagy több állampolgársággal is. Hogy mást ne említsünk, a már Európai Uniós országok polgárai egyúttal európai állampolgárok is, ami nem csupán üres szólam, hanem kézzel fogható jogokkal (és minimális kötelezettséggel) járó tartalmas jogviszony.

A korrekt megfogalmazás tehát még csak nem is „a második állampolgárság megadása”, hanem – első közelítésben, amelyet talán majd még finomítanunk kell – „a magyar állampolgárság megadása” lenne.

Ezt sem lehet azonban automatikusan, tömegesen végrehajtani, például azért, mert nagyon szűk azoknak a jogosultságoknak a köre, amelyeken belül egy állam jogosan különböztetheti meg akár egy másik uniós ország, akár a saját állampolgárait. Meg azért sem, mert állampolgárságot nem lehet kéretlenül rátukmálni senkire. Hogy hangozhat tehát a korrekt megfogalmazás? Talán úgy, hogy „speciális magyar állampolgárság könnyített elnyerésének felajánlása”. Természetesen e célra is törvényt kell alkotni, nagyon körültekintően eljárva.

 

8 komment

Címkék: tanulmány

A bejegyzés trackback címe:

https://ross-satyr.blog.hu/api/trackback/id/tr731521832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wormblad 2009.11.13. 22:58:55

Tetszik a megfogalmazás, majdnem teljesen korrektnek érzem, egyedül az, hogy könnyített is legyen, nem következik logikusan a gondolatmenetből. (De persze, legyen könnyített!)
De azt, hogy speciális, hogy érted? Ha egy korábban külföldi állampolgárságú személy megszerzi a magyar állampolgárságot, már semmi különbség nem lesz közte és aközött - nem is tudom, hogy fogalmazzam - aki születése óta magyar állampolgár.
A hontalanon meg még egy kicsit gondolkozok. Pillanatnyilag egy példa jut eszembe: Danny Boodman T.D. Lemon 1900. :)

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2009.11.14. 00:27:11

@wormblad: A "speciális" jelzőt illetően teljesen igazad van, hiszen én magam állítom, hogy az (uniós) államnak gyakorlatilag nincs lehetősége arra, hogy különbséget tegyen az állampolgárok között. Engedelmeddel ezt ki is veszem az eredeti bejegyzésből.

Amikor a "könnyített" jelzőt hozzátettem, valóban kihagytam legalább egy lépést, de ezt most már így hagyom.

Ami a hontalant illeti: azt hiszem, az állampolgár önmaga is kezdeményezheti az állampolgársága megszüntetését, pl. tiltakozásképpen valami ellen. És talán egy bűntett (pl. hazaárulás) halmazati büntetésének része is lehet az állampolgárságtól való megfosztás.

wormblad 2009.11.14. 16:05:24

@Lobra: Korábban azt gondoltam - naivan - hogy az állampolgárságról nem lehet lemondani, és nem is lehet megvonni senkitől. De előfordulhat, hogy valakinek le kell mondania az állampolgárságáról, hogy egy újat szerezhessen, és a köztes időben tényleg hontalan!

Milyen különös, épp ma hozta ezt szóba egy kollégám (kénytelen voltam egész nap dolgozni, akármilyen veszélyes infektor :) is vagyok jelenleg), aki nem Európában született, és valami hasonló történt vele. Élt már több európai országban, most "csak" magyar állampolgár.

És háborús időkben, helyeken is könnyen hontalan lehet valaki, azt hiszem. Ha megváltoznak a határok... A Szovjetunió széthullása biztosan okozott efféle meglepetéseket egyeseknek.

De ez már csak találgatás volt, nem is okoskodok tovább, ehhez jogi ismeretek kellenének.
Inkább emgnézem újra Lemon 1900 történetét. Ó! Lemon. Lehet, hogy ezzel töltötted az időd limerickek helyett?

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2009.11.14. 16:15:35

@wormblad: Teljesen életszerű példákat hoztál. Hogy szaporítsam: egy multinacionális vállalkozás nagy óceánjáró hajóján, a semmi közepén megszülető és ott egy babamentő inkubátorba becsempészett kisded állampolgársága sem egyértelmű -- ami egy tipikus, életszerű, naponta megtörténő eset :) nemdebár?

Nem is az a nagy baj, hogy citromkúrán vagyok, hanem az, hogy a hétvégén FIFA-nap van, vagyis nincsenek bajnoki focimeccsek... Na majd szétnézek Ross Satyr ide vonatkozó megnyilvánulásai között.

wormblad 2009.11.14. 16:39:08

@Lobra: off
Az utolsó előtti mondatodból semmit sem értek. De csak a lemonra kérdezek rá: szépségkúra vagy vírusirtás? :)

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2009.11.14. 16:47:06

@wormblad: Szépségkúra? Én már megengedhetem magamnak - amennyiben az életkorom és a nemem definiál engem -, hogy teljes erővel a belbecsre koncentráljak. Tehát: egyrészt vírusirtás, másrészt az édes élet keltette ingerek kordában tartása a citromból áradó savany révén.

Azért megpróbálok értelmet vinni a focis mondatba: ezen a szombaton fontos válogatott meccsek vannak, ezért nem nézhetem kedvenceim kiváló (angol, spanyol, német, olasz) bajnoki meccseit. Vasárnap sem... :(

wormblad 2009.11.14. 21:23:33

@Lobra: Most veszem észre, hogy a 16:15:35-ös kommented első bekezdése talán mégsem arra a filmre utal, ahol a főszereplő az általam korábban egyetlen lehetségesnek tartott módon hontalan, és amiről én a kezdetektől fogva beszélek. Vagy igen? Hát akkor nem fogtam fel, nehéz nap volt, ilyenkor hol többet, hol kevesebbet olvasok ki egy írott szövegből, mint ami benne van. Csak azért tartom érdemesnek megemlíteni, mert szerintem nagy film...

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2009.11.15. 09:00:08

@wormblad: Legalább húsz éve mozikerülő lévén, nem igazán vannak friss filmélményeim. Ezért "bármiféle egybeesés mozgóképipari történetekkel csupán a véletlen műve".
süti beállítások módosítása