HTML

Satyrblog

Eredeti célom többek között amatőr alkotók szépirodalmi jellegű szövegeinek közreadása volt, ezek azonban egy bizonyos idő után az azóta megszűnt Faragóműhely nevű blogomba kerültek. Szerepelnek továbbá bevált kedvteléseim (labdarúgás, matematika, zene, nyelvek,...) köréből származó, remélhetően vitát is kiváltó bejegyzések, rövid aktuálpolitikai észrevételek. Ha úgy gondolod, hogy egy saját bejegyzésed jól illeszkedhet a blog jellemzőihez, a látogatók ízléséhez, küldd el a következő címre: miklos.varkonyi@gmail.com

Címkék

ady (1) ajovoemlekei (1) akadémia (1) alak art (1) állami támogatás (1) állatok (1) angol (15) átirat (1) ballada (1) britten (6) dalszöveg (15) divat (1) e.a.poe (1) életrajz (1) erotika (1) Európai Unió (1) felekezet (1) félrefordítás (1) felsőoktatás (1) finanszírozás (1) francia (1) frank zappa (1) futball (7) gól (1) győzelmi harsonák (1) hatod (1) hozzászólások (1) humor (24) ihlet (1) ingyenes (?) köznevelés (1) interjú (1) inverz (4) irónia (2) iskolakezdés (1) játékvezetés (3) jeszenyin (1) József Attila (1) kästner (1) képviselő (1) kipling (1) kivonat (1) klímakatasztrófa (1) könyvnap (1) kooperáció (9) környezet (1) koronavírus (3) korszerű tanszerek (1) Kozmosz (1) központozás (1) kritika (1) kultúra (6) leshelyzet (1) limerick (1) link (1) logika (1) madarak (1) magánkiadás (1) matek (1) matematika (1) mentőakciók (1) műbírálat (4) műfordítás (29) musical (1) német (3) népfelkelés (1) női BL (1) nyelvtan (1) nyereség (1) nyitási propaganda (1) orosz (1) ötvenhatos villamos (1) óvatosság (1) párbeszéd (1) philip sidney (1) poet (1) póker (1) politika (25) próza (1) radikalizmus (1) rejtvény (1) rezsidolgok (1) robert frost (1) ross satyr (18) sorozat (1) spanyol futball (1) sport (1) suzanne vega (2) szabálykönyv (1) szatíra (21) színház (1) szóhasználat (1) szonett (5) szonettkoszorú (1) szövegalkotás (1) szövegminőség (1) tankötelezettség (1) tanulmány (23) televízió (1) tender (1) tennyson (1) tesztelés (1) UEFA (1) újév (1) ujjgyakorlatok (12) üres struktúra (1) választás (5) vallás (1) valószínűségszámítás (1) VAR (1) vegyes rímképlet (1) vers (36) versenykiírás (1) videóasszisztens (1) videóklip (1) vita (6) western (1) xilofongyár (12) zene (9) zöldségek (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Lobra: Most 2022. március elseje van, 19:00 óra, és a megfelelő kijelző azt mutatja, hogy ezt a bejegyzés... (2022.03.01. 19:02) A Duna-kanyar gyöngyszeme
  • Lobra: A tény, hogy a közel kétezer megnyitás következtében rettentő sok, több mint 80 észrevétel özönlöt... (2022.02.09. 02:17) Néhány szubjektív mondat a vagyonokról
  • Lobra: A rezsiköltség-megtakarításokat végső soron a fogyasztónak kell megfizetnie például azért, mert a ... (2022.02.06. 12:47) Rezsigazdálkodás - korábban és jelenleg
  • Lobra: Köztudott, hogy az ez évi férfi labdarúgó Európa-bajnoki döntő meccseinek egyik helyszíne Budapest... (2021.04.08. 19:59) Reszkess, koronavírus!
  • Ross Satyr: Az EU az egyes tagországokra bízza a döntést, vagyis elkerülhetetlen egy sokoldalú egyeztetés, ame... (2019.04.30. 11:59) Óraátállítás

Linkblog

Közügyeinkről - Regisztráció és társai

2012.09.25. 15:59 Lobra

A mai napon jutott el a "feliratkozási törvénytervezet" a parlamenti általános vita fázisáig. Ezt megelőzően hosszú heteken át csócsálták az előzetes elgondolást kormánypártiak, ellenzékiek, különböző médiumokban megnyilatkozó választási és egyéb szakértők. Mindenki bekapta a csalit, hogy azon hamarjában, lehetőleg másokat megelőzve megcsillogtassa fölényes szakértelmét. A törvénytervezet majdani benyújtói (és az őket támogató szakértők) pedig éberen figyeltek és természetesen minden vállalható ellenjavaslatot beépítettek a normaszövegbe.

Hová vezetett mindez? Oda - és a jelenség messze nem első ízben figyelhető meg -, hogy a rendelkezés ellenzői gyakorlatilag fokról fokra javítottak a szövegen, elveszítve ezzel annak a lehetőségét, hogy a nyers formájában benyújtott normaszöveget mondatról mondatra haladva, először elhangzó érveik tucatjaival zúzzák szét darabjaira. Nem állítom, hogy nem maradt benne az alapjogok, a történeti hagyományok, az európai analógiák, az anyagi vonzat, a puszta logika és józan ész talajáról támadható gyenge pont, de a támadás élét jelentősen tompítja már, hogy az ellenzők szakmai hiúsága felülkerekedett a józan politikai-taktikai megfontolásokon.

Ebből a konkrét - nem először előforduló - esetből a következő általános következtetéseket vonom le, fenntartva persze a szubjektív megközelítésből eredő tévedés lehetőségét:

  • A megszellőztetett, kidolgozás alatt álló tervezeteket csak a súlyuknak megfelelő komolysággal lenne szabad kezelni; érdemes megvárni, amíg olyan stádiumba jutnak, ahol már tételes jogok, kötelezettségek, szankciók, megalapozó háttérszámítások, pénzügyi vonzatok kapcsolódnak hozzájuk.

  • Ugyanaz a véleményem a kormányfő napirend előtti felszólalásairól, évértékelőiről, itt-ott elhullatott beszédeiről, de még az írott kormányprogramokról is: amíg nem válnak törvénytervezet szövegévé, nem igazán érdemes kommentálni őket, mert saját munícióját lövöldözi el az ellenzék idő előtt.

  • Ugyanakkor határozottan ellenzek bármiféle bojkottot, kivonulást, távolmaradást; ha a kormánypárti többség úgy fogad el ostoba törvényeket, hogy az ellenzék egységesen nemmel szavaz, akkor az utóbbiak soha nem vádolhatók azzal, hogy a nevüket adták hozzá. Sok-sok év múlva az országgyűlési jegyzőkönyvekben az adott képviselő neve mellett ilyen esetben a "nem szavazott" megjegyzés szerepel, ami egészen mást jelent, mint a rövid "nem" szavazat.

Frissítés, 2013 nyár: Az országgyűlési képviselő-választást megelőző regisztráció intézménye a mai ismereteink szerint csak a külhoni, úgynevezett "kettős állampolgárok" körére lett bevezetve.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ross-satyr.blog.hu/api/trackback/id/tr674802280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása