HTML

Satyrblog

Eredeti célom többek között amatőr alkotók szépirodalmi jellegű szövegeinek közreadása volt, ezek azonban egy bizonyos idő után az azóta megszűnt Faragóműhely nevű blogomba kerültek. Szerepelnek továbbá bevált kedvteléseim (labdarúgás, matematika, zene, nyelvek,...) köréből származó, remélhetően vitát is kiváltó bejegyzések, rövid aktuálpolitikai észrevételek. Ha úgy gondolod, hogy egy saját bejegyzésed jól illeszkedhet a blog jellemzőihez, a látogatók ízléséhez, küldd el a következő címre: miklos.varkonyi@gmail.com

Címkék

ady (1) ajovoemlekei (1) akadémia (1) alak art (1) állami támogatás (1) állatok (1) angol (15) átirat (1) ballada (1) britten (6) dalszöveg (15) divat (1) e.a.poe (1) életrajz (1) erotika (1) Európai Unió (1) felekezet (1) félrefordítás (1) felsőoktatás (1) finanszírozás (1) francia (1) frank zappa (1) futball (7) gól (1) győzelmi harsonák (1) hatod (1) hozzászólások (1) humor (24) ihlet (1) ingyenes (?) köznevelés (1) interjú (1) inverz (4) irónia (2) iskolakezdés (1) játékvezetés (3) jeszenyin (1) József Attila (1) kästner (1) képviselő (1) kipling (1) kivonat (1) klímakatasztrófa (1) könyvnap (1) kooperáció (9) környezet (1) koronavírus (3) korszerű tanszerek (1) Kozmosz (1) központozás (1) kritika (1) kultúra (6) leshelyzet (1) limerick (1) link (1) logika (1) madarak (1) magánkiadás (1) matek (1) matematika (1) mentőakciók (1) műbírálat (4) műfordítás (29) musical (1) német (3) népfelkelés (1) női BL (1) nyelvtan (1) nyereség (1) nyitási propaganda (1) orosz (1) ötvenhatos villamos (1) óvatosság (1) párbeszéd (1) philip sidney (1) poet (1) póker (1) politika (25) próza (1) radikalizmus (1) rejtvény (1) rezsidolgok (1) robert frost (1) ross satyr (18) sorozat (1) spanyol futball (1) sport (1) suzanne vega (2) szabálykönyv (1) szatíra (21) színház (1) szóhasználat (1) szonett (5) szonettkoszorú (1) szövegalkotás (1) szövegminőség (1) tankötelezettség (1) tanulmány (23) televízió (1) tender (1) tennyson (1) tesztelés (1) UEFA (1) újév (1) ujjgyakorlatok (12) üres struktúra (1) választás (5) vallás (1) valószínűségszámítás (1) VAR (1) vegyes rímképlet (1) vers (36) versenykiírás (1) videóasszisztens (1) videóklip (1) vita (6) western (1) xilofongyár (12) zene (9) zöldségek (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Lobra: Most 2022. március elseje van, 19:00 óra, és a megfelelő kijelző azt mutatja, hogy ezt a bejegyzés... (2022.03.01. 19:02) A Duna-kanyar gyöngyszeme
  • Lobra: A tény, hogy a közel kétezer megnyitás következtében rettentő sok, több mint 80 észrevétel özönlöt... (2022.02.09. 02:17) Néhány szubjektív mondat a vagyonokról
  • Lobra: A rezsiköltség-megtakarításokat végső soron a fogyasztónak kell megfizetnie például azért, mert a ... (2022.02.06. 12:47) Rezsigazdálkodás - korábban és jelenleg
  • Lobra: Köztudott, hogy az ez évi férfi labdarúgó Európa-bajnoki döntő meccseinek egyik helyszíne Budapest... (2021.04.08. 19:59) Reszkess, koronavírus!
  • Ross Satyr: Az EU az egyes tagországokra bízza a döntést, vagyis elkerülhetetlen egy sokoldalú egyeztetés, ame... (2019.04.30. 11:59) Óraátállítás

Linkblog

Zongoraverseny

2010.02.19. 22:53 Lobra


A zongoraversenyeket nagy kiszáradt tavak tükörsima medrében bonyolítják le, a hangversenyzongorák felhajtott fedele vitorlaként szolgál. A pedálokkal a zongorafedél hajlásszöge és a keréktengelyek forgásszöge vezérelhető. Speciális összetételű homoklepergető zsírokkal kenik meg a kerékcsapágyakat. A versenypályát ma már természetesen a legkorszerűbb infrastrukturális kellékek teszik teljessé.

A lóversenyhez hasonlóan, cingár törpe virtuózok ülnek a forgatható zongoraszékeken, illetve az utánfutókban. Ezzel már elárultuk, hogy kétfajta zongoraverseny létezik: az egyikben a zsoké zongoraszéken ülve irányítja és ostorozza az instrumentumot, ez az Ütögető, a másikban a zongora mögé egy kis kétkerekű homokfutót csatlakoztatnak, abban ül a hajtóművész. Ennek a verziónak a legtalálóbb elnevezésére közvéleménykutatást bonyolítottak le, a nyertes név a Gallup lett. A zongorák gördülési stílusa mindkettőben szabadon megválasztható.

A zongoraversenynek két szakága van; az egyikben azon versenyeznek, hogy ki tudja gyorsabban betolni a zongorát a koncertterembe, a másik pedig az, hogy ki tudja gyorsabban lejátszani az adott darabot. Pár éve rendeznek összetett versenyt is, itt értelemszerűen a koncertterembe előbb beérkező versenyző korábban elkezdheti lejátszani a darabot, de néha a gyorsabb kezű a vége előtt még azért be tudja hozni.
Szinte látom magam előtt a zsibongó versenypályát. A hangszórókból lágyan szól az „Ebony and Ivory”. Megtörtént a virtuózok mérlegelése, egyes zongorákra túlsúlyt helyeznek, egy jól kézre álló sapkát, amelynek speciális neve van: Handy Cap. A nézők előtt körbevezetik a benevezett, rajtszámmal ellátott zongorákat. A trénerek még elvégzik az utolsó simításokat a versenyzőkön: itt egy kétvonalas fisz húron kell húzni harminc fokot, amott egy basszus geszt kell tizenöt fokkal lejjebb ereszteni. A küllem sem közömbös: szarvasbőr kendőkkel polírozzák a zongorafedeleket.

A pénztáraknál tolongás, már meghirdették az első futamot, beavatott szájak titkos tippeket súgnak mohó fülekbe, tétre, helyre, befutóra. Bukmékerek csak a számukra érthető kézjelzésekkel váltanak információt egymással, röptében frissítve az aktuális opuszokat. A lelátón olvasgatják a Partiturf tippújságot. Egy idősebb úr egy kiskamasz leányzót kalauzol a pénztárhoz, és súgja neki: próbáld meg picim, szűz kéz ugyebár - mire a leányka kesztyűt húz.

A zongoraverseny nem olcsó mulatság: csak tőkések vehetnek részt benne. A páncéltőkések stabilabbak, a fatőkések viszont könnyebbek.

A hétköznapok korántsem ennyire látványosak a Nemzeti Zenedében. Minden zongorának saját boxa van, a sarokban a speciális takarmányként felhalmozott kottapapír-bálák, horganyozott vödrökben bútorlakk van bekészítve; se nem túl fagyos, se nem túl poshadt. Nemrég érkezett az állományba egy afrikai példány: az ő klaviatúráján az egész hangok feketék, a félhangok fehérek. Az instrumentumokat naponta meg kell dolgoztatni, szerződtetett segédvirtuózok skálázgatnak a billentyűkön.

A versenyek izgalmában néha bizony tragédiák is történnek: ha egy zongora látványosan botlik, vagy egy másik a lábára hág, akkor annyira lesántulhat, hogy a leghumánusabb módon kell átsegíteni őt a másvilágra: motoros fűrésszel hasogatják miszlikekre, persze csak egy altatódal-injekció után.

Történnek persze – ha jóval ritkábban is – igazi csodák is ebben a világban. Amikor alig valamivel több mint két évvel ezelőtt a világra pottyant a kis pianínó, mindössze harminchat kiló súllyal és hat és fél oktáv hosszal, ugyanolyan esetlen nyakigláb volt, mint társai. Farfekvéssel született, kerekei még nem voltak, a majdani pedáloknak is még csak a korcs kezdeményei kandikáltak ki. Vérvonala miatt azonban volt esélye figyelemre méltó karrier befutására. Évjáratának megfelelően az Overture nevet kapta. A póni-pianínók versenyszámának bevezetése azonban egyelőre sajnos még várat magára…

 

 

15 komment

Címkék: humor próza kooperáció

A bejegyzés trackback címe:

https://ross-satyr.blog.hu/api/trackback/id/tr691774851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wormblad 2010.02.20. 14:14:21

Micsoda zongoraverseny lesz itt!:)
Két dolog jutott eszembe:

1. valamelyik (talán Atacama?) sivatag vándorló kövei...

2. A szabályok? Zenélni is kell és célba érni?
Létezik ugyanis egy dalpárbaj bizonyos körökben. A felek megvívnak egymással, és közben verset mondanak, pontosabban vívás közben születik meg közös versük, aki éppen támad, annak van joga a vershez is hozzátenni.
Érteni kell a kardforgatáshoz is, ugyanis csak a végén lehet leszúrni az ellenfelet, de az igazán stílusos bajvívók akkor is csupán könnyebb sebet ejtenek.
Az győz, aki befejezi a verset is, és a karddal is pontot tesz a végére.
Aki elakad a versben, veszít, aki elejti a kardot, szintén.

Kissé laza asszociáció mindkettő, de esetleg ötletet ad a folytatáshoz...
:)

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2010.02.20. 15:14:08

@wormblad: Érdekes dolgokat írtál, én egyikről sem tudtam eddig. Illetve: a Cyrano de Bergerac-ban van egy jelenet, a címszereplő vívás közben rögtönöz egy rövid balladát ("Megdöflek a versem végén").

Én inkább tovább fejelszteném - legalábbis fő szálként - az analógiát a lóversennyel, nem mintha életemben egyszer is kilátogattam volna a pályára vagy bármilyen módon fogadtam volna. Egy-két kiegészítő ötletem támadt azóta, azokat beírom eltérő színnel a posztba.

wormblad 2010.02.20. 20:11:03

@Lobra: Az a "Megdöflek a versem végén" nagyon jó fordítás, nem tudom, hogy hangzik franciául...

Egy dalpárbajban közös vers születik, és a vershez illő stílusban is kell vívni: lírai sorokhoz pl. lágy, szépen ívelt mozdulatok illenek. Aki elvéti, szintén veszít, a stílustörés végzetes hiba. Persze rengeteg szabály van még, de már nem emlékszek.

A lóversenyhez még csak nem is konyítok, de úgy érzem, már olyan hangulat alakult ki föntebb.:)

Franci1969 2010.02.20. 20:48:06

@wormblad: én sem hallottam még dalpárbajról, de nagyon nehéznek tűnik. szívesen végigasszisztálnék egyet :)

wormblad 2010.02.20. 21:53:23

@Franci1969: :) Igen, főleg a közönség szórakoztatása a cél, nem is sérelmek megbosszulása.
De sajnos már rég nem forgolódok ilyen körökben.

wormblad 2010.02.23. 16:44:17

@Lobra: Esetleg szentelhetnél pár sort a hidegvérű és a melegvérű zongoráknak is.:) Bár nyilvánvaló az utóbbiak fölénye.:)

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2010.02.23. 17:11:01

@wormblad: Minden ötletet megfontolok - de nem lehetne szövegszerűen, egy bekezdést? Bevallom, nálam beköszöntött az "alkotói válság".

wormblad 2010.02.23. 17:28:52

@Lobra: Hát ha alkotói válságnak érzed azt, hogy minden áldott nap írsz hozzá valami jópofa kiegészítést... :)
Avagy írjon wormblad a warmbloodokról?
Én most csak dokumentumkezelési dokumentumokat vagyok képes megszövegezni, illetve pillanatnyilag azokat se.
Azért megfontolom majd.

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2010.02.23. 17:57:43

@wormblad: Azok a napi kiegészítések jórészt, egy-két félmondat híján, gyakorlatilag csaknem kezdettől megvoltak / megvannak, csak vártam, hátha hirtelen más irányba fordító szálak is megjelennek.

Leiter Jakabnak még a kezdetben hivatkozott posztban volt is egy másfajta megközelítése, majd utánanézek, hová illeszthető be.

Wormblad pedig írjon bizony, ha nem érzi kényszerítésnek... :)

wormblad 2010.02.28. 20:28:27

A történet ezzel sem megy tovább, vagyis nekem úgy tűnik, még mindig a háttér formálódik, de volna itt pár sornyi adalék...

A versenyek hőskorában az a vélemény terjedt el, hogy a hidegvérű típusba tartozó zongorák erőteljes, kitartó kadenciáikkal esélyesebbek a finisben.
Pár évszázada viszont elkezdődött a warmbloodok térhódítása egy bizonyos Chopinhauer nevű zsokénak köszönhetően, aki pusztán pesszimizmusból indult egy gulloppon az Op. 11, majd az Op. 21 nevű versenyzongorákkal. Bár egyesek szerint e típus vibráló sokszínűségét az egyik Mazurka mutatta meg.
A póni-pianínók versenyszámának bevezetése egyelőre sajnos még várat magára…

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2010.02.28. 20:34:59

@wormblad: Ez a szál helyet követel magának, máris beépül! :)

wormblad 2010.02.28. 21:00:06

@Lobra: A zöld színért külön köszönet.:)

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2010.03.01. 20:14:04

Bocsánat, csak részben tartozik ide: sok sok évvel ezelőtt láttam a diákszigeten az IrigyMirigyet, ahol eljátszották ezt a zongoraverseny dolgot: a versenyzők valami billentyűzettel vagy valami zongora-imitációval rohangáltak a színpad egyik feléből a másikba, egy Knézy Jenős szakkommentálás kíséretében. A vicces nem is ez volt, hanem "Knézy" kommentálta a lassítást is: a srácok ismét rohantak az egyik oldalról a másikra, persze lassított felvételben, egy harmadik figura a színpad szélén emelgette az "R" betűt. Csakhogy a lassításban a másik fél nyert. :-) "Knézy" ezt is közvetítette: "igen, most a másik versenyző vette át a vezetést, de sajnos nem a lassításban, hanem az igazi versenyen kellett volna jobban igyekeznie."
.
(Nekem amúgy támadt egy fordítás-javaslatom, ha van kedvetek, egy igen szép Jack Johnson dal - de nem muszáj, nem tudom vannak-e előkészített dolgok.)

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2010.03.01. 20:24:19

@mB: 1. Köszi a sztorit - sajnos én a szigetelésből már kinőttem...

2. Persze, hozd ide a számot, előkészítve semmi nincs, legfeljebb még a régiekkel is foglalkozunk itt-ott.

semiambidextrous · http://whimsicalll.blog.hu/ 2010.03.03. 08:40:21

Na, ez király volt.
Van még a világon sok olyan ember, akiknek annyi ideje van, hogy csoda, hogy ilyen tartalmasan el tudják tölteni...
:D
süti beállítások módosítása