HTML

Satyrblog

Eredeti célom többek között amatőr alkotók szépirodalmi jellegű szövegeinek közreadása volt, ezek azonban egy bizonyos idő után az azóta megszűnt Faragóműhely nevű blogomba kerültek. Szerepelnek továbbá bevált kedvteléseim (labdarúgás, matematika, zene, nyelvek,...) köréből származó, remélhetően vitát is kiváltó bejegyzések, rövid aktuálpolitikai észrevételek. Ha úgy gondolod, hogy egy saját bejegyzésed jól illeszkedhet a blog jellemzőihez, a látogatók ízléséhez, küldd el a következő címre: miklos.varkonyi@gmail.com

Címkék

ady (1) ajovoemlekei (1) akadémia (1) alak art (1) állami támogatás (1) állatok (1) angol (15) átirat (1) ballada (1) britten (6) dalszöveg (15) divat (1) e.a.poe (1) életrajz (1) erotika (1) Európai Unió (1) felekezet (1) félrefordítás (1) felsőoktatás (1) finanszírozás (1) francia (1) frank zappa (1) futball (7) gól (1) győzelmi harsonák (1) hatod (1) hozzászólások (1) humor (24) ihlet (1) ingyenes (?) köznevelés (1) interjú (1) inverz (4) irónia (2) iskolakezdés (1) játékvezetés (3) jeszenyin (1) József Attila (1) kästner (1) képviselő (1) kipling (1) kivonat (1) klímakatasztrófa (1) könyvnap (1) kooperáció (9) környezet (1) koronavírus (3) korszerű tanszerek (1) Kozmosz (1) központozás (1) kritika (1) kultúra (6) leshelyzet (1) limerick (1) link (1) logika (1) madarak (1) magánkiadás (1) matek (1) matematika (1) mentőakciók (1) műbírálat (4) műfordítás (29) musical (1) német (3) népfelkelés (1) női BL (1) nyelvtan (1) nyereség (1) nyitási propaganda (1) orosz (1) ötvenhatos villamos (1) óvatosság (1) párbeszéd (1) philip sidney (1) poet (1) póker (1) politika (25) próza (1) radikalizmus (1) rejtvény (1) rezsidolgok (1) robert frost (1) ross satyr (18) sorozat (1) spanyol futball (1) sport (1) suzanne vega (2) szabálykönyv (1) szatíra (21) színház (1) szóhasználat (1) szonett (5) szonettkoszorú (1) szövegalkotás (1) szövegminőség (1) tankötelezettség (1) tanulmány (23) televízió (1) tender (1) tennyson (1) tesztelés (1) UEFA (1) újév (1) ujjgyakorlatok (12) üres struktúra (1) választás (5) vallás (1) valószínűségszámítás (1) VAR (1) vegyes rímképlet (1) vers (36) versenykiírás (1) videóasszisztens (1) videóklip (1) vita (6) western (1) xilofongyár (12) zene (9) zöldségek (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Lobra: Most 2022. március elseje van, 19:00 óra, és a megfelelő kijelző azt mutatja, hogy ezt a bejegyzés... (2022.03.01. 19:02) A Duna-kanyar gyöngyszeme
  • Lobra: A tény, hogy a közel kétezer megnyitás következtében rettentő sok, több mint 80 észrevétel özönlöt... (2022.02.09. 02:17) Néhány szubjektív mondat a vagyonokról
  • Lobra: A rezsiköltség-megtakarításokat végső soron a fogyasztónak kell megfizetnie például azért, mert a ... (2022.02.06. 12:47) Rezsigazdálkodás - korábban és jelenleg
  • Lobra: Köztudott, hogy az ez évi férfi labdarúgó Európa-bajnoki döntő meccseinek egyik helyszíne Budapest... (2021.04.08. 19:59) Reszkess, koronavírus!
  • Ross Satyr: Az EU az egyes tagországokra bízza a döntést, vagyis elkerülhetetlen egy sokoldalú egyeztetés, ame... (2019.04.30. 11:59) Óraátállítás

Linkblog

Február: Tűzkeresztség

2009.10.02. 08:51 Lobra

A "Hangadó Híradó" szerkesztőségében izgatott zsibongás ült el, amikor a főszerkesztő, torkát megköszörülvén, nekilátott a Xilofongyárba kiküldött Tallós Róbert kolléga első cikke felolvasásának.

* * * * *

Mérleg

Mivel nemrég zártuk le az elmúlt gazdasági évet, munkatársaink sorra felkeresik a zeneipari ágazat vezető bázisait. Nem maradhatott ki a Xilofongyár sem, ahol a munkaverseny- és reklámügyek igazgatója, Propag Andor elvtárs állt a sajtó rendelkezésére.

– Kedves Propag elvtárs, kérem, értékelje a gyár elmúlt évi gazdálkodását!

– Abban a manapság ágazatunkban már kivételesnek mondható helyzetben vagyunk, hogy nem kell hivatkoznunk a kedvezőtlen külgazdasági helyzetre. Xilofonjaink ugyanis szinte kizárólag hazai alapanyagból készülnek; ami pedig külföldi értékesítési mutatóinkat illeti, sikerült megtakarítanunk a csomagolási, tartósítási, dokumentáció fordítási, szállítási és biztosítási költségek tetemes részét. Termékeinket ugyanis kizárólag idehaza dobjuk piacra; eredetileg "Exportból visszamaradt" feliratot terveztünk minősítésükre, de még ebből is sikerült a nyomdaköltségek csaknem felét megtakarítani. A végleges szöveg: "Visszamaradt."

– Érkezett-e xilofonjaikra minőségi kifogás?

– Egy darab sem! Pedig drukkoltunk kezdetben, vajon mit fog szólni a tisztelt vásárló közönség újfajta, monotonális xilofonjainkhoz – álszerénység volna elhallgatni, hogy az alapötlet tőlem származik –, de végül is kellemesen csalódtunk. Nem volt minőségi panasz. A felületes szemlélő erre persze azt mondaná, azért nem reklamáltak, mert a kutya se vette. Ez igaz ugyan, de ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy egy termék nemcsak funkcionális, de esztétikai értékeket is megjelenít. Például a Ló utcai hangszerboltban Bründza Demeter segédkisegítő monotonális xilofonjainkból készített kompozícióval nyert kirakatrendező versenyt a "Zene zenét eszik" kerületi akciósorozatán.

– Hogyan érvényesültek a gyárban a módosított gazdasági szabályozók?

– Teljes béregyensúlyt sikerült megvalósítanunk: a kötbérek összege, melyekkel késedelmes szállításaink miatt a különböző megrendelőinknek tartoztunk, soha nem haladta meg a számunkra késve beszállító partnervállalatokkal szembeni kötbér-követeléseink összegét. Sikerült elérnünk azt is, hogy a megnövelt nyereségadó-százalék ellenére se vonjanak el több pénzt a Xilofongyártól: ez az évünk is veszteséges volt ugyanis. Március első napjaiban kell majd dolgozóinknak befizetniük a megszokottnak mondható, 5-6 napnak megfelelő veszteségrészesedést.

– És zokszó nélkül befizetik?

– Hát azért van a dologban egy kis suskus. A Kollektív Szerződés értelmében ugyanis nem részesedhet a vállalat éves termelési eredményéből az a dolgozó, aki a tárgyév december 31-én nincsen állományban. Ezért december 30-án formailag minden dolgozónkat áthelyezzük a Réztrombitagyárba, január 2-án pedig visszahelyezzük őket eredeti munkahelyükre.

– És addig nincs állományban levő dolgozója a gyárnak?

– Hogyne volna. E napokban gyárunkat a hasonló gondokkal küszködő Réztrombitagyár dolgozói népesítik be, persze szintén csak papíron. Veszteségeinket így mindannyiunk megbízható kezese és fejőstehene, az Állam egyenlíti ki.

– És mi várható a jövő évre?

– Volt egy gondunk: a fő szerelőcsarnokot hiteltartozásunk fejében át kellett adnunk az Első Magyar Kottabanknak. Ezért xilofonjainkat jövőre "Csináld magad" kivitelben, félkész formában összecsomagolva szereljük ki, természetesen felemelt áron. És itt jön igazán kapóra – lám, milyen előrelátóak voltunk – a monotonális xilofon: mivel minden lapka azonos hangot ad, az összeszerelés során történő esetleges összecserélésük nem jár hallható következményekkel.

Hát igen, tisztelt olvasóink, valahogy így kellene gondolkodni mindenütt, mint itt a Xilofongyárban: a nehézségeken nem siránkozni kell, hanem úrrá lenni, de legalábbis rugalmasan hozzájuk igazodni. Nem itt állna nemzetgazdaságunk, ha volna még vagy tíz ilyen gyárunk!"

* * * * *

– De sajnos, még vagy ezer ilyen van ... – tette le a kéziratot a főszerkesztő. – Na, mi a véleményetek?

– Kezdetnek talán elmenne, de nem kell a fiút elkapatni. Várjuk meg, milyen témát választ következő cikkéül. És biztassuk meg őt, hogy csak így tovább.

Ebben egyet is értettek, így e cikk kéziratát egyelőre egy mély fiókba tették. Kiszedésére máig sem került sor ...  

Szólj hozzá!

Címkék: szatíra xilofongyár

A bejegyzés trackback címe:

https://ross-satyr.blog.hu/api/trackback/id/tr371422217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása