HTML

Satyrblog

Eredeti célom többek között amatőr alkotók szépirodalmi jellegű szövegeinek közreadása volt, ezek azonban egy bizonyos idő után az azóta megszűnt Faragóműhely nevű blogomba kerültek. Szerepelnek továbbá bevált kedvteléseim (labdarúgás, matematika, zene, nyelvek,...) köréből származó, remélhetően vitát is kiváltó bejegyzések, rövid aktuálpolitikai észrevételek. Ha úgy gondolod, hogy egy saját bejegyzésed jól illeszkedhet a blog jellemzőihez, a látogatók ízléséhez, küldd el a következő címre: miklos.varkonyi@gmail.com

Címkék

ady (1) ajovoemlekei (1) akadémia (1) alak art (1) állami támogatás (1) állatok (1) angol (15) átirat (1) ballada (1) britten (6) dalszöveg (15) divat (1) e.a.poe (1) életrajz (1) erotika (1) Európai Unió (1) felekezet (1) félrefordítás (1) felsőoktatás (1) finanszírozás (1) francia (1) frank zappa (1) futball (7) gól (1) győzelmi harsonák (1) hatod (1) hozzászólások (1) humor (24) ihlet (1) ingyenes (?) köznevelés (1) interjú (1) inverz (4) irónia (2) iskolakezdés (1) játékvezetés (3) jeszenyin (1) József Attila (1) kästner (1) képviselő (1) kipling (1) kivonat (1) klímakatasztrófa (1) könyvnap (1) kooperáció (9) környezet (1) koronavírus (3) korszerű tanszerek (1) Kozmosz (1) központozás (1) kritika (1) kultúra (6) leshelyzet (1) limerick (1) link (1) logika (1) madarak (1) magánkiadás (1) matek (1) matematika (1) mentőakciók (1) műbírálat (4) műfordítás (29) musical (1) német (3) népfelkelés (1) női BL (1) nyelvtan (1) nyereség (1) nyitási propaganda (1) orosz (1) ötvenhatos villamos (1) óvatosság (1) párbeszéd (1) philip sidney (1) poet (1) póker (1) politika (25) próza (1) radikalizmus (1) rejtvény (1) rezsidolgok (1) robert frost (1) ross satyr (18) sorozat (1) spanyol futball (1) sport (1) suzanne vega (2) szabálykönyv (1) szatíra (21) színház (1) szóhasználat (1) szonett (5) szonettkoszorú (1) szövegalkotás (1) szövegminőség (1) tankötelezettség (1) tanulmány (23) televízió (1) tender (1) tennyson (1) tesztelés (1) UEFA (1) újév (1) ujjgyakorlatok (12) üres struktúra (1) választás (5) vallás (1) valószínűségszámítás (1) VAR (1) vegyes rímképlet (1) vers (36) versenykiírás (1) videóasszisztens (1) videóklip (1) vita (6) western (1) xilofongyár (12) zene (9) zöldségek (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Lobra: Most 2022. március elseje van, 19:00 óra, és a megfelelő kijelző azt mutatja, hogy ezt a bejegyzés... (2022.03.01. 19:02) A Duna-kanyar gyöngyszeme
  • Lobra: A tény, hogy a közel kétezer megnyitás következtében rettentő sok, több mint 80 észrevétel özönlöt... (2022.02.09. 02:17) Néhány szubjektív mondat a vagyonokról
  • Lobra: A rezsiköltség-megtakarításokat végső soron a fogyasztónak kell megfizetnie például azért, mert a ... (2022.02.06. 12:47) Rezsigazdálkodás - korábban és jelenleg
  • Lobra: Köztudott, hogy az ez évi férfi labdarúgó Európa-bajnoki döntő meccseinek egyik helyszíne Budapest... (2021.04.08. 19:59) Reszkess, koronavírus!
  • Ross Satyr: Az EU az egyes tagországokra bízza a döntést, vagyis elkerülhetetlen egy sokoldalú egyeztetés, ame... (2019.04.30. 11:59) Óraátállítás

Linkblog

Kapusjáték a labdarúgásban

2009.09.10. 09:36 Lobra

A kapusra vonatkozó alapvető megkülönböztetés a csapat többi játékosához képest (kizárólag az elemzés szempontjából):

A kapus nem követ el szabálytalanságot, ha saját büntetőterületén belül szándékosan kézzel érinti a labdát; ha azonban a labdát utoljára játékostársa játszotta meg szándékos hazaadással, akkor tilos kézzel érintenie – kiivéve, ha a szándékos hazaadás fejjel vagy testtel történik

Számos kétely merülhet fel.

  1. Előfordulhat olyan eset, amikor nehezen eldönthető, hogy egy labdát vajon hazaadási szándékkal játszottak-e meg. Tételezzük fel például, hogy a labda megjátszásának pillanatában három játékos – a „hazaadó“ játékos, mögötte egy csapattársa, majd utóbbi mögött a saját kapusuk – egyvonalban áll, és a „hazaadó“ játékos ebben a vonalban indítja el a labdát. Csapattársa azonban ellép a labda vonalából, átengedve azt a kapusnak, aki kézzel megfogja a labdát. Egyértelműen megállapítható-e, hogy mi volt a „hazaadó“ játékos szándéka?
  2. A védőjátékos lábbal vezeti saját kapuja felé a labdát, majd – hogy a kapus ne szegje meg a hazaadási szabályt – a büntetőterület vonalánál lábbal felemeli a labdát fejmagasságba, és hazafejeli, vagy lefekszik, és úgy gurítja fejjel haza a labdát. Aligha tekinthető ez az utóbbi megoldása sportszerűtlennek, vagy az ellenfél megalázási szándékának; legfeljebb az ostoba szabály kigúnyolásának.
  3. Büntethető-e szándékos hazaadás után a labdát kézzel megjátszó kapus, ha a hazaadás combbal történt? Ha felső lábszárral? Ha térddel? Hol a határpont? A probléma analóg a „szándékos kezezés“ kérdésével.

Időszakonként eltérő szabályozások különböző korlátozásokkal igyekeznek megakadályozni, hogy a kapus a játékot késleltesse (kézben tartás időtartama, labdával a kézben megtehető lépések száma, pattogtatás, kézzel-lábbal-kézzel-lábbal való érintés, stb.)

Észrevétel:

Ha a játékvezető úgy véli, hogy a kapus (vagy esetleg egy mezőnyjátékos) szándékosan késlelteti a játékot, miközben a labda játékon kívül van, akkor elegendő csupán a játékvezető saját megítélése annak eldöntésére, hogy a késleltető magatartás szabályellenes-e.

Ugyanakkor semmi nem gátolja, hogy miközben a labda játékban van, a védők (bevonva a labdát kézzel nem érintő kapust is) akár az egész mérkőzést egymás között végigadogassák. Szerintem, ha egyszer megengedték, hogy a kapus a saját büntetőterületén belül kézzel is megjátszhassa a labdát, akkor erre felesleges bonyolult korlátozásokat szabni.

Sajátságos eltérés néhány más csapatsporttal szemben, hogy a labdarúgó kapus minden különösebb bejelentés nélkül, bármikor bekapcsolódhat a mezőnyjátékba, akár büntetőt végezhet el, támadást fejezhet be, majd ismét minden bejelentés nélkül kapusként folytathatja a játékot. Az eltérés oka, hogy a labdarúgásban nincsen folyamatos oda-vissza játékoscsere.

 

2 komment

Címkék: futball tanulmány

A bejegyzés trackback címe:

https://ross-satyr.blog.hu/api/trackback/id/tr901372530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sub Lob 2009.09.11. 13:22:40

Szerintem érdemes említést tenni az "ötösvonal" szabályról is. Serdülő kapusként már megtanították nekem, hogyan kell ezt a szabályt kihasználni. Ha a kapust az ötös vonalán belül egy ellenfél játékos akár megérinti, összeesik, és a játékvezető kifelé ítél szabadrúgást. Ehhez számoljuk hozzá azt a lehetőséget, hogy csapata egy nehéz mérkőzésen 1 góllal vezet a játék vége felé - így még 3-4 perc ápolást is kér.

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2009.09.11. 13:42:14

@Sub Lob: A legújabb szabályok szerint a kép kicsit árnyaltabb ugyan (1), a felvetés azonban egy másik szabály miatt (2) mégis megállja a helyét.

(1) Korábban a kapust védő szabály kb. így hangzott: "A kapuelőtéren belül a kapust még szabályosan sem szabad támadni mindaddig, amíg birtokba nem veszi a labdát." Ezt a szabályt elvileg eltörölték, a játékvezetői gyakorlatban azonban láthatóan tovább él.

(2) Ha a játékvezető észleli, hogy a kapus megsérült (... vagy úgy tesz...), amikor a labda még játékban van, akkor elvileg azonnal meg kell állítania a játékot. Harcképes kapus nélkül a játék nem folytatható. Vigyázni kell azonban, mert ha a labda pl. már gólba tart és ekkor ütköznek a kapussal, aki olyan pozícióban van, hogy már semmiképpen nem lenne képes a gólt elhárítani, akkor a gól érvényes. Ilyen volt a svédek második gólja múlt szombaton.

A kapus ápolása miatt pedig a játékvezető jogosan hosszabbíthatja meg a mérkőzést.
süti beállítások módosítása