HTML

Satyrblog

Eredeti célom többek között amatőr alkotók szépirodalmi jellegű szövegeinek közreadása volt, ezek azonban egy bizonyos idő után az azóta megszűnt Faragóműhely nevű blogomba kerültek. Szerepelnek továbbá bevált kedvteléseim (labdarúgás, matematika, zene, nyelvek,...) köréből származó, remélhetően vitát is kiváltó bejegyzések, rövid aktuálpolitikai észrevételek. Ha úgy gondolod, hogy egy saját bejegyzésed jól illeszkedhet a blog jellemzőihez, a látogatók ízléséhez, küldd el a következő címre: miklos.varkonyi@gmail.com

Címkék

ady (1) ajovoemlekei (1) akadémia (1) alak art (1) állami támogatás (1) állatok (1) angol (15) átirat (1) ballada (1) britten (6) dalszöveg (15) divat (1) e.a.poe (1) életrajz (1) erotika (1) Európai Unió (1) felekezet (1) félrefordítás (1) felsőoktatás (1) finanszírozás (1) francia (1) frank zappa (1) futball (7) gól (1) győzelmi harsonák (1) hatod (1) hozzászólások (1) humor (24) ihlet (1) ingyenes (?) köznevelés (1) interjú (1) inverz (4) irónia (2) iskolakezdés (1) játékvezetés (3) jeszenyin (1) József Attila (1) kästner (1) képviselő (1) kipling (1) kivonat (1) klímakatasztrófa (1) könyvnap (1) kooperáció (9) környezet (1) koronavírus (3) korszerű tanszerek (1) Kozmosz (1) központozás (1) kritika (1) kultúra (6) leshelyzet (1) limerick (1) link (1) logika (1) madarak (1) magánkiadás (1) matek (1) matematika (1) mentőakciók (1) műbírálat (4) műfordítás (29) musical (1) német (3) népfelkelés (1) női BL (1) nyelvtan (1) nyereség (1) nyitási propaganda (1) orosz (1) ötvenhatos villamos (1) óvatosság (1) párbeszéd (1) philip sidney (1) poet (1) póker (1) politika (25) próza (1) radikalizmus (1) rejtvény (1) rezsidolgok (1) robert frost (1) ross satyr (18) sorozat (1) spanyol futball (1) sport (1) suzanne vega (2) szabálykönyv (1) szatíra (21) színház (1) szóhasználat (1) szonett (5) szonettkoszorú (1) szövegalkotás (1) szövegminőség (1) tankötelezettség (1) tanulmány (23) televízió (1) tender (1) tennyson (1) tesztelés (1) UEFA (1) újév (1) ujjgyakorlatok (12) üres struktúra (1) választás (5) vallás (1) valószínűségszámítás (1) VAR (1) vegyes rímképlet (1) vers (36) versenykiírás (1) videóasszisztens (1) videóklip (1) vita (6) western (1) xilofongyár (12) zene (9) zöldségek (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Lobra: Most 2022. március elseje van, 19:00 óra, és a megfelelő kijelző azt mutatja, hogy ezt a bejegyzés... (2022.03.01. 19:02) A Duna-kanyar gyöngyszeme
  • Lobra: A tény, hogy a közel kétezer megnyitás következtében rettentő sok, több mint 80 észrevétel özönlöt... (2022.02.09. 02:17) Néhány szubjektív mondat a vagyonokról
  • Lobra: A rezsiköltség-megtakarításokat végső soron a fogyasztónak kell megfizetnie például azért, mert a ... (2022.02.06. 12:47) Rezsigazdálkodás - korábban és jelenleg
  • Lobra: Köztudott, hogy az ez évi férfi labdarúgó Európa-bajnoki döntő meccseinek egyik helyszíne Budapest... (2021.04.08. 19:59) Reszkess, koronavírus!
  • Ross Satyr: Az EU az egyes tagországokra bízza a döntést, vagyis elkerülhetetlen egy sokoldalú egyeztetés, ame... (2019.04.30. 11:59) Óraátállítás

Linkblog

Ki NER ma?

2017.09.04. 13:04 Lobra

Nem volt annyira régen, hogy a többségünk már ne emlékezne rá: hétköznap déltájt a Kossuth-rádióban közvetítették élőben az Astoria szállóból azt a komolyzenei vetélkedőt, amelynek alcíme ez volt: „Játék és muzsika tíz percben”. Ma már nem lehetne hasonló vetélkedőt rendezni, hiszen egyrészt kizárólag konzerv műsorként kerülhető el bármiféle szemöldökráncoló reagálás, másrészt kiment a divatból a valós műveltségfelmérés: ma már néhány előre megadott válasz közül kell a megfelelőt kiválasztani.

Alább azonban nem erről lesz szó. Létezik ugyan a címben szereplő betűszónak egy elterjedt, bevett kifejtése, de attól itt és most eltekintenék. A magam által ajánlott kifejtés így hangzanék: a Nagyságrendi Együttlopás Rendszere. Nem túl bonyolult a rendszer leírása, teszek egy kísérletet rá.

piramis.jpgKépzeljünk el egy fiktív országot, amely abba a relatíve szerencsés helyzetbe került, hogy egy határokon átívelő, viszonylag régen működő nemzetközi szervezetbe belépve, onnan rendszeresen ismétlődő, nem elhanyagolható mértékű anyagi támogatást kap. A helyzete azért csak relatíve szerencsés, mert az említett anyagi támogatás éppen a többiekhez képest lényegesen elmaradottabb állapotán kívánna segíteni. Az említett szervezetnek rettentő sok szerteágazó tennivalója van, ezért nem képes minden apró részletre odafigyelni; arra például csak igen mérsékelten, hogy vajon a támogatási összegeket teljes mértékben a javasolt célokra használja-e fel a fiktív ország.

Az országon belül természetesen megvan, és ha kell, működik is minden olyan szervezet, amely hatékony módon képes elvégezni a kívülről kevésbé eredményesnek bizonyuló kontrollt. Miért van az, hogy a fiktív országon belül már régóta, de rajta kívül is egyre inkább terjed a vélekedés, miszerint az ország a korrupció melegágya, mégis hamvába holt eddig nemhogy a kiküszöbölésére, de a csökkentésére irányuló minden erőfeszítés is? Kísérletet teszek a megvilágítására.

Tegyük fel, hogy a fiktív országban a társadalmi tagozódás a következő irányítási és végrehajtási szinteket alakította ki:

  • legfelső vezetés és oligarchia (LV),
  • felső vezetés (FV),
  • helyi vezetés (HV),
  • végrehajtás (VH)

Tegyük fel továbbá, hogy a legfelső szinthez nagyjából 10 személy tartozik, az eggyel alatta levőhöz a százszorosa, és ez a 100-as szorzó lefelé haladva állandó. Tegyük fel továbbá, hogy LV szinten a támogatási összegből évente személyenként átlagosan 100 milliárd pénzegység (PE) vándorol saját zsebekbe csalás, lopás, sikkasztás, megveszteget(őd)és révén, az eggyel alatta levő szinten a századrésze, és ez a 100-as osztó lefelé haladva szintén állandó. Nem véletlen, hogy grafikusan ábrázolva mindez egy piramist mutat, amely szó a jogosulatlan, sőt szándékos csalásra irányuló pénzkezelés szinonimája. Belátható, hogy az évente illegálisan eltűnő összegek mind a négy szinten azonosak, az értékük egyenként 1000 milliárd, összesen tehát 4000 milliárd PE.

Mindez mostanáig csupán aritmetika volt: szorzás, osztás, összeadás. A kérdés az: miért lehet működőképes ez a rendszer? Nos, itt kap értelmet a Nagyságrendi Együttlopás Rendszere. Bármely két szomszédos szintet vizsgálunk meg, egyaránt igaz rájuk a működési leírás. A konkrét példa kedvéért vegyük szemügyre a felső vezetők (FV) és a helyi vezetők (HV) szintjét.

Ahhoz, hogy egy adott felső vezető zavartalanul folytathassa a mocskos üzelmeit, szemet kell hunynia afölött, hogy az irányítása alá tartozó 100 helyi vezető szintén kedvére halászgathat a számára rendeltetett zavarosban. Ha a felső vezető nem ezt tenné, akkor kitenné magát annak, hogy az alatta levők kifogást emelnek a lopkodása ellen, ezt a kifogást akár hivatalos szervhez is eljuttatják, és egyetlen megvádolt felső vezető sem lehet biztos abban, hogy a hivatalos szerv számára nem éppen az ő esetében adják-e meg a (kilövési) parancsot, mert bármi apró ügy vagy ürügy miatt szálkává vált a legfelső vezetés szemében. A HV szintnek tehát elsődleges egzisztenciális érdeke, hogy az FV szint minden embere a helyén maradjon.

Nem nehéz belátni, hogy a séma ugyanígy működik tetszőleges szomszédos szintek esetén. Ha pedig ez igaz, akkor az előző bekezdés lokális záró mondatát szemrebbenés nélkül kiterjeszthetjük globális mértékűre: a végrehajtási szint (VH) elsődleges egzisztenciális érdeke, hogy a legfelső vezetés és az oligarchia (LV) minden embere a helyén maradjon. És ne feledjük: a fiktív példa számértékei alapján a végrehajtási szint szereplőinek száma tízmillió.

Ezt a fenti szomorú megállapítást csak nagyon erős politikai megfontolások írhatják felül. Csak egy olyan kritikus nagyságú tömeg, akiknek világlátásában a tudat és az erkölcs képes felülemelkedni és megtagadni a lét elsődleges, meghatározónak vélt szerepét. Van-e, lehet-e, lesz-e ilyen kritikus tömeg?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ross-satyr.blog.hu/api/trackback/id/tr8712802864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása