HTML

Satyrblog

Eredeti célom többek között amatőr alkotók szépirodalmi jellegű szövegeinek közreadása volt, ezek azonban egy bizonyos idő után az azóta megszűnt Faragóműhely nevű blogomba kerültek. Szerepelnek továbbá bevált kedvteléseim (labdarúgás, matematika, zene, nyelvek,...) köréből származó, remélhetően vitát is kiváltó bejegyzések, rövid aktuálpolitikai észrevételek. Ha úgy gondolod, hogy egy saját bejegyzésed jól illeszkedhet a blog jellemzőihez, a látogatók ízléséhez, küldd el a következő címre: miklos.varkonyi@gmail.com

Címkék

ady (1) ajovoemlekei (1) akadémia (1) alak art (1) állami támogatás (1) állatok (1) angol (15) átirat (1) ballada (1) britten (6) dalszöveg (15) divat (1) e.a.poe (1) életrajz (1) erotika (1) Európai Unió (1) felekezet (1) félrefordítás (1) felsőoktatás (1) finanszírozás (1) francia (1) frank zappa (1) futball (7) gól (1) győzelmi harsonák (1) hatod (1) hozzászólások (1) humor (24) ihlet (1) ingyenes (?) köznevelés (1) interjú (1) inverz (4) irónia (2) iskolakezdés (1) játékvezetés (3) jeszenyin (1) József Attila (1) kästner (1) képviselő (1) kipling (1) kivonat (1) klímakatasztrófa (1) könyvnap (1) kooperáció (9) környezet (1) koronavírus (3) korszerű tanszerek (1) Kozmosz (1) központozás (1) kritika (1) kultúra (6) leshelyzet (1) limerick (1) link (1) logika (1) madarak (1) magánkiadás (1) matek (1) matematika (1) mentőakciók (1) műbírálat (4) műfordítás (29) musical (1) német (3) népfelkelés (1) női BL (1) nyelvtan (1) nyereség (1) nyitási propaganda (1) orosz (1) ötvenhatos villamos (1) óvatosság (1) párbeszéd (1) philip sidney (1) poet (1) póker (1) politika (25) próza (1) radikalizmus (1) rejtvény (1) rezsidolgok (1) robert frost (1) ross satyr (18) sorozat (1) spanyol futball (1) sport (1) suzanne vega (2) szabálykönyv (1) szatíra (21) színház (1) szóhasználat (1) szonett (5) szonettkoszorú (1) szövegalkotás (1) szövegminőség (1) tankötelezettség (1) tanulmány (23) televízió (1) tender (1) tennyson (1) tesztelés (1) UEFA (1) újév (1) ujjgyakorlatok (12) üres struktúra (1) választás (5) vallás (1) valószínűségszámítás (1) VAR (1) vegyes rímképlet (1) vers (36) versenykiírás (1) videóasszisztens (1) videóklip (1) vita (6) western (1) xilofongyár (12) zene (9) zöldségek (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Lobra: Most 2022. március elseje van, 19:00 óra, és a megfelelő kijelző azt mutatja, hogy ezt a bejegyzés... (2022.03.01. 19:02) A Duna-kanyar gyöngyszeme
  • Lobra: A tény, hogy a közel kétezer megnyitás következtében rettentő sok, több mint 80 észrevétel özönlöt... (2022.02.09. 02:17) Néhány szubjektív mondat a vagyonokról
  • Lobra: A rezsiköltség-megtakarításokat végső soron a fogyasztónak kell megfizetnie például azért, mert a ... (2022.02.06. 12:47) Rezsigazdálkodás - korábban és jelenleg
  • Lobra: Köztudott, hogy az ez évi férfi labdarúgó Európa-bajnoki döntő meccseinek egyik helyszíne Budapest... (2021.04.08. 19:59) Reszkess, koronavírus!
  • Ross Satyr: Az EU az egyes tagországokra bízza a döntést, vagyis elkerülhetetlen egy sokoldalú egyeztetés, ame... (2019.04.30. 11:59) Óraátállítás

Linkblog

ÁTLAG

2022.08.03. 10:00 Lobra

szamlak.jpgNem igazán magas fokú tanulmányainkból emlékezhetünk, hogy az átlag egy kifejezetten statisztikai rendeltetésű hányados. Az osztandó a vizsgált komponenseket jellemző számszerű értékek összege, az osztó a vizsgált komponensek mennyisége. Ezt azért érdemes tisztázni, mert azt szajkózza a királyi média, hogy azoknak a fogyasztóknak kell csak majd "speciális lakossági többletösszeget" fizetniük, akik aktuális fogyasztása "meghaladja az éves átlagot". A valóságos helyzet természetesen más. A fizetendő rezsiszámla a jövőben két részből fog állni: az "átlag alatti" fogyasztásért a régi, esetleg későbben aktualizált "rezsicsökkentett" összeget kell kifizetni, az "átlagnál" nagyobb elfogyasztott részért viszont egy magasabb összeget. De mikor? A teljes fogyasztás mértéke csak egy teljes év elteltével derül ki. A számlákat havonta fizetjük, talán az "átlag" 1/12 része lesz a mérvadó? És miféle "átlagról" van szó? A közölt érték nem lehet az összfogyasztás egy főre eső összege, hiszen abban a pazarló fogyasztás is benne van. Nem lehet más, mint egy hasraütött fiktív összeg. Fognak ezek végre egyszer tisztán beszélni?

Próbáljunk meg ezért rövid időre a rezsicsökkentést módosító rendelet megalkotóinak a helyébe lépni. Ahhoz, hogy meghatározzuk az "átlagos áramfogyasztás" értékét, első - nagyon hibás - lépésként összeadjuk a teljes éves lakossági áramfogyasztást, és elosztjuk a beérkező számlák számával, vagy a működtetett mérőórák számával. Egy ilyen "átlagban" három nagy hiba van:

  1. Nagy lakóközösségek egyetlen közös számlán fizetik meg az összesített nagy havi összeget;
  2. Ebben az összfogyasztásban benne van a pazarló fogyasztásrész is.
  3. Tartalmazza az igen ritkán üzemeltetett (például: hétvégi nyaralóház, korcsolyapálya) fogyasztók alacsony, nem jellemző összegű fogyasztását is.

Elkészült a rezsicsökkentés új szabályozása | HIROS.HUAz első hiba elhárítása érdekében az összfogyasztást nem a számlák számával, hanem az áramot fogyasztó családok valahonnan megszerzett számával osztják el. Ha ki akarjuk zárni a pazarló fogyasztást - ki akarjuk -, akkor az előző hányadosnak mondjuk csak a 75%-át nevezzük el "átlagos fogyasztásnak". Ha így teszünk, akkor rámondhatjuk, hogy a "csökkentett lakossági piaci többletfizetés" csak a fogyasztók egynegyedét terheli. Persze ebben is tévedhetünk, hiszen egy összesített túlfogyasztásnak része lehet sok viszonylag alacsony, de kevés viszonylag jelentős egyedi túlfogyasztás is. Minden esetre egy így kiszámolt fiktív fogyasztási értéket elnevezhetünk éves átlagnak, és képezhetünk belőle napi viszonyítási értéket, a szavaknak többé úgysem kell megfelelniük a jelentésüknek.

Az persze ezzel nincs megoldva, hogy mi van akkor, ha egyes időszakok csúcsfogyasztását más időszakok "átlagon aluli" fogyasztási mennyiségei kiegyenlítik, vagyis egy korábbi csúcs "belesimul" a későbbi völgyekbe. Nem könnyű a feladat, de néhány dolgot feltétlenül megtehetünk, például újranyittatjuk a lerohadt barnaszénbányákat és megtiltjuk a tűzifa exportálását. 

Létezhet egy másfajta megközelítés a még nem büntetendő "referencia-fogyasztás" (átlagról semmiféle szó nem lehet) kiszámolgatására. Megnézik, hogy egy jellemző magyar család lakóhelyén miféle teljesítményű áram- és gázfogyasztó berendezések vannak üzemben, és mennyi ideig vannak hétköznap, illetve hétvégén és ünnepnapon bekapcsolva.

Gáz esetén ez kissé bonyolultabb, mert azok a berendezések erősen szabályozható fogyasztásúak. Ezeket az értékeket a megfelelő napok számával megszorozva kialakulhat egy éves jellemző összfogyasztás, amit elnevezhetnek úri tetszésük szerint "átlagosnak" vagy Drupál Alajosnak, mindegy. Az is létezhet, hogy egy ilyen "referencia-család" aktuális havi számlaösszegeit veszik alapul. De adják közre, az Isten szerelmére, hogy miféle módszert követtek. Biztosan történik még néhány apró finomtás, akárcsak az itrt látható ábrán: 

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika vita irónia ross satyr rezsidolgok

A bejegyzés trackback címe:

https://ross-satyr.blog.hu/api/trackback/id/tr1917899033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása