HTML

Satyrblog

Eredeti célom többek között amatőr alkotók szépirodalmi jellegű szövegeinek közreadása volt, ezek azonban egy bizonyos idő után az azóta megszűnt Faragóműhely nevű blogomba kerültek. Szerepelnek továbbá bevált kedvteléseim (labdarúgás, matematika, zene, nyelvek,...) köréből származó, remélhetően vitát is kiváltó bejegyzések, rövid aktuálpolitikai észrevételek. Ha úgy gondolod, hogy egy saját bejegyzésed jól illeszkedhet a blog jellemzőihez, a látogatók ízléséhez, küldd el a következő címre: miklos.varkonyi@gmail.com

Címkék

ady (1) ajovoemlekei (1) akadémia (1) alak art (1) állami támogatás (1) állatok (1) angol (15) átirat (1) ballada (1) britten (6) dalszöveg (15) divat (1) e.a.poe (1) életrajz (1) erotika (1) Európai Unió (1) felekezet (1) félrefordítás (1) felsőoktatás (1) finanszírozás (1) francia (1) frank zappa (1) futball (7) gól (1) győzelmi harsonák (1) hatod (1) hozzászólások (1) humor (24) ihlet (1) ingyenes (?) köznevelés (1) interjú (1) inverz (4) irónia (2) iskolakezdés (1) játékvezetés (3) jeszenyin (1) József Attila (1) kästner (1) képviselő (1) kipling (1) kivonat (1) klímakatasztrófa (1) könyvnap (1) kooperáció (9) környezet (1) koronavírus (3) korszerű tanszerek (1) Kozmosz (1) központozás (1) kritika (1) kultúra (6) leshelyzet (1) limerick (1) link (1) logika (1) madarak (1) magánkiadás (1) matek (1) matematika (1) mentőakciók (1) műbírálat (4) műfordítás (29) musical (1) német (3) népfelkelés (1) női BL (1) nyelvtan (1) nyereség (1) nyitási propaganda (1) orosz (1) ötvenhatos villamos (1) óvatosság (1) párbeszéd (1) philip sidney (1) poet (1) póker (1) politika (25) próza (1) radikalizmus (1) rejtvény (1) rezsidolgok (1) robert frost (1) ross satyr (18) sorozat (1) spanyol futball (1) sport (1) suzanne vega (2) szabálykönyv (1) szatíra (21) színház (1) szóhasználat (1) szonett (5) szonettkoszorú (1) szövegalkotás (1) szövegminőség (1) tankötelezettség (1) tanulmány (23) televízió (1) tender (1) tennyson (1) tesztelés (1) UEFA (1) újév (1) ujjgyakorlatok (12) üres struktúra (1) választás (5) vallás (1) valószínűségszámítás (1) VAR (1) vegyes rímképlet (1) vers (36) versenykiírás (1) videóasszisztens (1) videóklip (1) vita (6) western (1) xilofongyár (12) zene (9) zöldségek (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Lobra: Most 2022. március elseje van, 19:00 óra, és a megfelelő kijelző azt mutatja, hogy ezt a bejegyzés... (2022.03.01. 19:02) A Duna-kanyar gyöngyszeme
  • Lobra: A tény, hogy a közel kétezer megnyitás következtében rettentő sok, több mint 80 észrevétel özönlöt... (2022.02.09. 02:17) Néhány szubjektív mondat a vagyonokról
  • Lobra: A rezsiköltség-megtakarításokat végső soron a fogyasztónak kell megfizetnie például azért, mert a ... (2022.02.06. 12:47) Rezsigazdálkodás - korábban és jelenleg
  • Lobra: Köztudott, hogy az ez évi férfi labdarúgó Európa-bajnoki döntő meccseinek egyik helyszíne Budapest... (2021.04.08. 19:59) Reszkess, koronavírus!
  • Ross Satyr: Az EU az egyes tagországokra bízza a döntést, vagyis elkerülhetetlen egy sokoldalú egyeztetés, ame... (2019.04.30. 11:59) Óraátállítás

Linkblog

Október: Szocialista szombat

2009.10.23. 09:39 Lobra

Folytatjuk a létező szocializmus korának krónikáját, egyik ipari fellegvárában megjelenő üzemi lap anyagaiban tallózva.

Az év vége közeledtével dolgozóinkat egyre jobban izgatja a tervteljesítés állása. Ehhez kapcsolódó kérdéseinkre ezen a héten Propag Andor, a gyár munkaverseny- és reklámügyi igazgatója válaszolt.

– Milyen intézkedésekkel segítette a célkitűzéseket az Ön vezetése alatt álló igazgatóság?

– Mint kedves dolgozóink előtt is ismert, kiemelt feladatunk és versenyvállalásunk a KGST "Harmónia" zenevezeték-program keretében a hangmintavételi és utánszabályozó állomások komplett berendezésének szállítása. Nos, az első három negyedévben mutatkozott némi lemaradás, de megkérték igazgatóságunkat, hogy – amint ez már korábban többször bevált – néhány használható ötlettel lendítsük fel a termelést. Első gondolatunk az volt, hogy szocialista szombatot szervezünk, és erre sor is került. Hadd számoljak be néhány fontos, a továbbiakra is irányt mutat tapasztalatunkról!

– Halljuk!

– Mindjárt előre bocsátom: a szocialista szombat gyári szintű teljesítmény-mutatója 143% volt! A meglepő eredmény okait elemezve, a következő magyarázatokat találtuk, nem szükségképpen fontossági sorrend szerint felsorolva:

1.    Szombat lévén, a műszak hatórás volt. Feltehetőleg itt van a kifáradási határ, a normál műszakok további két órájában a lankadó dolgozó még azt a kevés jót is összezagyválja, amit az addigi hat órában megtermelt.

2.    Mivel csak minden második dolgozó jött be, nem ért össze a szalag mellett a könyökük, ez is gyorsította a munkát.

3.    Nem ragaszkodtunk ahhoz, hogy a dolgozók az ünnepi műszakot is megszokott munkahelyükön töltsék. Így például az adminisztrátor nődolgozók piackutatással és üzletkötéssel töltötték a délelőttöt, az üzemi konyha dolgozói, Hajdu elvtárs vezetésével, a harangöntő műhelyt választották, az éjjeliőrök meóztak, a beosztott ügyintézők fúrtak, stb. A káros beidegződésektől mentes friss munkaerő kapun belüli cirkulációja megtette pozitív hatását!

– Hogyan fejlesztették tovább ezt a kezdeményezést?

– Mivel a szocialista szombatot követő első normál munkanapon a teljesítmény ismét visszaesett a megszokott 84% körüli szintre, elodázhatatlanná vált az ünnepi munkarendszer kiterjesztése. Az elmaradást nem lehetett más módon behozni. Ezért tehát bevezettük a szita-szita pénteket. Itt már célfeladatokra összpontosítottunk. Kooperáló vállalattársunk hibájából ugyanis a hangolótekercsek csévetestének fröccsöntéséhez szükséges műanyag granulátum összekeverve érkezett, és ...

– Elnézést, ez utóbbit talán egy kicsit kevésbé szakmai nyelven, ha lehet ...

– Kérem, Nos, a mély hangok hangolásához tudvalevőleg nagyobb szemcsés, a magas hangokéhoz pedig kisebb szemcsenagyságú műanyagból olvasztjuk össze az öntőmasszát. Az anyagösszetétel természetesen teljesen azonos, de a raktári bevételezés a rendelési szám szerint történik, ezért a kétféle szemcsehalmaz elemeinek számosságát külön-külön kell megszámolni. Mivel a centrifugánk elromlott, háztartási szitákat kellett igénybe vennünk a válogatáshoz, amit a háziasszonyok készséggel el is végeztek.

– És a férfiak?

– Ők addig az elektronikus hangoló egységek nyomtatott áramköri lapjaira szitázták rá a szükséges azonosító adatokat. Sajnos, itt kicsit elszámítottuk magunkat. Túl sok volt a jelentkező – ami önmagában természetesen pozitív jelenség, és akár csak egynek is a visszautasítása politikai szempontból helytelen lett volna –, így elhatároztuk, hogy a lapokra a rajzszám mellett a kódszámot, a számlaszámot, a helyrajzi számot, az irányítószámot és a telefonszámot is felszitáztatjuk. Sajnos, emiatt magukat az áramköri fóliákat le kellett szedni, de ez is további munkáskezeknek adott hasznos feladatot! A teljesítmény pedig ismét meghaladta a 183%-ot!

– Bizonyára nem álltak meg itt, jól gondolom?

– A sikereken felbuzdulva egyöntetű örömmel fogadta dolgozó kollektívánk a szerelem-csütörtök megtartásának javaslatát. Ennek során két részleg: a hangszer-elemgyártó műhely és az M-szerelde mutathatta meg, mire képesek a munkásaik helyére alkalomszerűen beosztott gépkönyvelők, iparőrök és számlalikvidátorok.

– Innen ugye már ...

– Igen, innen valóban már csak egy lépés volt a dob-szerda bevezetése, amikor az üzemi óvoda óvónői és dadusai kaptak ünnepi lehetőséget a kábeldobok kicsomagolására, zsírtalanítására, a kábelek letekercselésére, méretre szabására, kifejtésére, csupaszítására, majd dobozokba dobálására. Voltak persze más munkasikerek is, de szerénytelenség volna mindent nagydobra verni, hiszen azzal nem fogsz verebet ...

– Milyen tervek foglalkoztatják most, Propag elvtárs?

– Teljessé szeretnénk tenni a rendszert, most gondolkodunk a húshagyó kedd és a centrum hétfő bevezetésének tervén. Sajnos, utóbbi kezdeményezés egy adminisztrációs félreértés folytán elég nagy akadályokba fog ütközni ...

– Mi történt?

– A "centrum" szót gépírónőnk két külön szóba írta, és ebbe belekötött az Alkoholellenes Liga. Többszöri levélváltásunk sem tisztázta eddig még minden kételyüket.

– Összefoglalva tehát az eddigieket, végül is hogyan áll jelenleg a tervteljesítés?

– Bízvást mondhatom, hogy elmaradásunk mértéke tovább nem növekedett, sőt, megvan a remény arra, hogy csökkenteni tudjuk. A legtöbb természetesen az Alkoholellenes Ligán múlik!

– És tessék mondani, arra még nem gondoltak, hogy az elmaradásért vétkes személyeket erkölcsi, netán anyagi felelősségre vonják?

– Nézze, nekem már beosztásomnál fogva is szüntelenül keresnem kell az új, a haladás irányába mutató, első pillantásra néha talán meghökkentőnek tűnő ötleteket – de hogy valaki ennyire elrugaszkodjon a fantázia világába ...!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szatíra xilofongyár

A bejegyzés trackback címe:

https://ross-satyr.blog.hu/api/trackback/id/tr831469232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása