HTML

Satyrblog

Eredeti célom többek között amatőr alkotók szépirodalmi jellegű szövegeinek közreadása volt, ezek azonban egy bizonyos idő után az azóta megszűnt Faragóműhely nevű blogomba kerültek. Szerepelnek továbbá bevált kedvteléseim (labdarúgás, matematika, zene, nyelvek,...) köréből származó, remélhetően vitát is kiváltó bejegyzések, rövid aktuálpolitikai észrevételek. Ha úgy gondolod, hogy egy saját bejegyzésed jól illeszkedhet a blog jellemzőihez, a látogatók ízléséhez, küldd el a következő címre: miklos.varkonyi@gmail.com

Friss topikok

 • Ross Satyr: Az EU az egyes tagországokra bízza a döntést, vagyis elkerülhetetlen egy sokoldalú egyeztetés, ame... (2019.04.30. 11:59) Óraátállítás
 • ételizésítő: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Dehogy van, te kis botfülű transzvesztita, akinek fingja sincs a zenei ... (2018.09.06. 22:57) Nemzeti dalainkról
 • Lobra: Abban a pillanatban, amelynek azonosítója ennek a hozzászólásnak az időbélyegzője, a jelen bejegyz... (2018.09.03. 12:06) Diagnózis és terápia (2)
 • Lobra: Egy kérdés, amely vagy közelebb visz a megfejtéshez, vagy sem: a képen látható gyönyörűséges verse... (2018.08.21. 10:40) Verstani elnevezések
 • Lobra: @Mező Kornél költő ipari részlege: Sikeresen fejezi ki az alapgondolatot: domináns többségünk nem ... (2018.08.20. 11:03) µ-fordítósdi

Linkblog

Hatodolmányok IV

2019.09.15. 19:56 Lobra

A messzi múltba, ezerszáz évnél is korábbra, a szoros vereckei hágón való erőszakos átkelés napjaiba vezet el a következő egyhatod. Meglehet, hogy csupán vonzó legenda volt, de mindenki így tudja, hiszen mindannyiumkat kifejlett felsőbbrendűségi tévképzet vakít.

Honfoglalók

Hat harcedzett őrparancsnok
tanácskozni baktatott;
nehéz szagú bőrbakancsok
talpa szántott mély nyomot.

Hat levente besétál most,
szokás ellen egy se vét,
érdeklődve kérdi Álmost:
hon-foglalja el helyét.

Álmos vezér, a tapasztalt,
térképet bár nem kapott,
lefedi a terepasztalt:
ráterít egy hon-lapot.

A sok jóban dúskálástól
gyomor, vese védetlen:
a kétnullás melléksátor
hon-foglalt volt, hon meg nem.

Szólj hozzá!

Címkék: vers humor ujjgyakorlatok ross satyr

Hatodolmányok III

2019.09.11. 13:13 Lobra

Az alábbi történet illusztráció egy elterjedt szóláshoz: "Gazda szemétől hízik meg a jószág". Kétségtelen, hogy kissé módosult a tartalma vagy az értelmezése. Ebben a tizenhat soros kivonatban a történet eleje látható, a címszereplő előadásában; az itt már nem követhető folytatása azt részletezi, hogyan sietett a világhírű magyar egészségügy a szemkárosodott gazda segítségére, hogyan nőtt a megtörtént eset sikertörténetté, és mire irányulnak a további tervek. Tanulságos!

Gazdaszem

„Az istállónkból éppen odalátok,
bár ágaskodni kell egy keveset:
a natúr-strandon tornáztak a lányok,
és megtörtént – a szemem kiesett.

Utánakaptam, nehogy eltiporjam,
hisz lapos szemmel lapos a világ,
de konstatáltam: ügyesebb a borjam,
mire én nyúlnék, már a foga rág.

A hüvelyesek felfújják a marhát,
kerültünk lencsét, borsót és babot;
az állatorvost elhívtam hamar hát,
hiszen a borjú szemlencsét kapott.

Eljött, de hiába mosakodott ő be,
esélytelen a végbéltükrözés:
a felső végén belenéz a csőbe,
s egy másik szem rá onnan visszanéz."

 

Szólj hozzá!

Címkék: vers humor ross satyr

Hatodolmányok II

2019.09.11. 10:02 Lobra

Az a darab, amelyből a mostani rövid kivonat készült, az "Ujjgyakorlatok" című kötetem prológusa (vagy bevezető darabja) volt. Azt próbálta körbejárni, miért éppen kilencvenhat sorosak a kötetben szereplő versek. A körbejárás terjedelme természetesen kilencvenhat sor volt, ebből mutatja be az egyhatodát, tizenhat sort az alábbi kimetszés.


Kilencvenhat

Kilencvenhat - fényes ünnep,
honfoglalás ezer éve,
cilinderben összegyűlnek
bajszos urak cseverészve.

Szónokol az államelnök,
díszeleg a generális,
krinolinos büszke delnők
álma enyhén amorális.

A századból négy év volt még,
majdnem húsz a világharcig,
Schickelgrubert keresztelték,
virágzott a Sechsundneunzig.

Elkészült a Feszty-körkép,
s aki elment, s megbámulta,
nem firtatta a jövőjét:
körbevette dicső múltja …

Szólj hozzá!

Címkék: vers humor kivonat ross satyr

Hatodolmányok I

2019.09.10. 13:41 Lobra

A cím eléggé rejtélyeskedő, ilyen szó ugyanis csak ettől a pillanattól kezdve létezik. Aki azt gyanítaná, hogy egyfajta történelmi hagyományt őrző férfi köpenyről lehet szó az alábbi divatértekezésben, az ezen sejtéséből, sajnos, kiábrándulni kényszerül. Arról van szó, hogy nagyjából tíz évvel ezelőtt kiadtam egy verseskötetet, nagyjából százhúsz szabványos formájú verssel: mindegyiknek kilencvenhat sora volt, tizenkét strófába szeparálva. A kötet "Ujjgyakorlatok" címe egyértelműen utalt a neki szánt rendeltetésre: a versírói szakma bizonyos komponenseit kívántam sorra venni a szövegekben, kevéssé koncentrálva a tartalomra, viszont előtérbe helyezve a bő terjedelmet.

hatod.jpgA kilencvenhat sornyi hosszt az a szándék indokolta, hogy az elterjedt nyomtatott oldalfelületeket alapul véve a szöveg a lehető legkevesebb fehéren hagyott folttal csökkentse az ökológiai hatékonyságot. A nyolc soros strófák bő variációs lehetőséget garantáltak eltérő rímsémák igénybe vételére, és ezen előnnyel én igyekeztem maximálisan élni. Ezen az oldalon, feltehetően egy sorozat keretében, ebből a százhúsz, majd később az egy évvel kiadott "Tematikus gyakorlatok" című kötet hasonló formai jellemzővel rendelkező további nagyjából nyolcvan versgyakorlatából esetenként tizenhat, lehetőleg jellemző sort emelek ki, és - az eredeti címeket meghagyva - azokat osztom meg a Nagybecsű Olvasókkal, vagyis az eredeti szövegterjedelmeknek éppen az egyhatodát. Remélem, hogy ez a nem kis mértékű rövidítés nem nagyon bontja meg az eredeti vers összefüggő fejlődési ívét.

Álljon itt most az első kísérlet, a valós életből vett témában.

Szólj hozzá!

Címkék: vers ujjgyakorlatok ross satyr hatod

Ritmusgyakorlatok

2019.09.04. 17:40 Lobra

weores.jpgNem gondolom, hogy amióta a magyar nyelv domináns közlési eszközként elterjedt, lett volna költő, aki jobban gondozta, kedvelte, féltette, használta, követte volna a ritmussémákat, mint a kiváló Weöres Sándor. Alább megpróbálok néhány példát felsorolni arról, hogy mire gondolok: kölcsönvettem néhány tipikus sémáját a saját szövegeimhez. Leírva sajnos nem adódik hozzá az a mély zengésű, bariton és basszus között pulzáló sztentori hang, amely Sanyi bácsit jellemezte saját verseinek felolvasása során. Aki azonban egyetlenegy ilyet is hallott, az szerintem pontosan oda tudja képzelni. Jó szárakozást kívánok.

Megugat a csodakutya háromszor,
szemeimen alakul az álomkór.
Lecsukom a kesze-kusza szempillám,
csodakutya pici szeme bámul rám.

Elakad a szavam, el a lélegzet,
megadatik ez a csoda: nézhetlek.
Puszilom a füleden a cimpádat,
puszilom a nyakadat, a ... (Hírzárlat.)

* * *

Várj csak, megadom a telefonszámom,
írd fel, s ha valami gondod van,
hívj csak, öröm az: a mobilon látnom,
osztozhatom a Te sorsodban.

Nem jó, ha valakit egyedül nyomja,
földhöz szegezi a búbánat:
jobb az, amikor a kezedet fogja
s együtt bizakodik egy társad.

* * *

Szólj hozzá!

Névcsere

2019.09.01. 10:43 Lobra

A pompázatosra kicsinosított Weinhalter-villa előtt csikorogva fékezett az A8-as Audi, és széles mosollyal kászálódott ki belőle a család feje, az idősödő Guszti bá’. Ahogy befelé ment, megszokottan rúgott egyet az elébe siető orosz agár felé, majd keblére ölelte némberét, Jucust. (Volt rá példa, hogy üdvözlési szertartásának e két alanyát felcserélte.)

 • De jó, hogy meggyüttél, Apus! Kész a kedvenced, a ruzsenoár!
 • Rendben, tudom, hogy pipipörköltet jelent nokellivel, gyöhet.
 • Máma mit intéztél?
 • Örömhír, annyuk, megvan a teljes családi névcsere. Ma reggel még Weinhalterné asszonyként ébredtél, de le már Borbírónéként nyugszol.
 • csaladfa.jpgHát, az is jó…
 • Mi jobbat szeretté vóna?
 • Hát hogy legyen benne ipszilon, meg téhá…
 • De hisz a régi nevünk fordítása lett az új!
 • Há jó van, még éppen idejében. A Valter fijunknál még nincs meg a kisbébi.
 • Mán egy dolog van csak hátra. Hogy állsz a farendeléssel?
 • De hisz gázzal füttünk már kilenc éve! Tudod, a Lölőék mekcsinyájták.
 • Nem arrú van szó, némber! A családfárú.
 • Ja? Hónap hozza a Gerei a vázlatot.

Ez itt csak egy apró komponens, napról napra történik hasonló. Szépen, komótosan nemzetthyesedünk.

Szólj hozzá!

Számszerű összesítő

2019.08.31. 10:26 Lobra

Helyileg a librasite.iwk.hu az a virtuális cím, ahonnan kiindulva fel lehet keresni mindazokat a szintén virtuális oldalakat, ahol alkotói tevékenységem darabjai sorakoznak. Ezúttal azt kísérlem meg közreadni, hogy ezeken az oldalakon hány önálló darabbal (verssel, prózával, esetleg színpadi előadásra szánt írással) szerepelek.

 

Oldal

Szerző

Kezdő dátum

Mennyiség

Alak-art.hu

Ross

2011.07.28.

179

Poet.hu

Ross Satyr

2010.02.07.

283

Napkorong.hu

Ross

2012.10.25

17

Dokk.hu (versek)

Várkonyi Miklós

2011.10.11.

52

Élő Magyar Líra Csarnoka

Lobra

 2013.12.11.

16

 

 

 

 

Satyrblog

Lobra

2009.08.30.

200

Kisasszonyfutball

Ross Satyr

2013.11.06.

125

Valami nem gömbölyű

Ross Satyr

2014.07.24.

18

Nemzetközi Női Labdarúgótorna

Ross Satyr

2014.07.14.

14

Dokk.hu (napló)

weinberger

2011.10.20.

kb. 900 (a naplóba mások is írhattak)

 

Írtam ezen felül 568 limericket, amelyek egy azóta megszűnt és elérhetetlen oldalon gyűltek össze, de innen egy linken keresztül elérhetőek. Megírtam és kiadtam ezekeln túl két verseskötetet összesen kb. 200 azonos formájú verssel, mindegyikükben tizenkét darab nyolcsoros versszak található.

golyos.jpg

A fenti számok arról tanúskodnak, hogy szinte napra pontosan 10 év alatt 5 nyitott versgyűjtő oldalon és két kötetben 1300 verset tettem közzé, továbbá 4 általam felügyelt blogban és a Dokk versgyűjtő oldal blog részlegében nagyjából 1250 bejegyzést tettem olvashatóvá. Ha mindezt összeadjuk, az jön ki, hogy az említett 10 éves időszak alatt nagyjából 2550 alkalommal véltem úgy, hogy mondanivalóm van az olvasóim számára. Magam is meglepődtem, hogy csaknem ugyanannyi közöttük a prózai szöveg, mint a verses.

Szívesen említem meg, hogy kortársaim döntő többségétől eltérően igyekeztem csak valóban kivételes esetekben szerepeltetni a szövegeimet egynél több felületen, nyomtatott közeghez pedig egyetlen sort sem küldtem be. Tétessék továbbá említés a nagy multimédia videómegosztón elhelyezett kb. 150 saját dalomról, kb. 50 idegen zenéhez illesztett új magyar szövegről és 70 Beatles-szám magyarításáról.

Talán szót érdemelnek a versfordítások is: Szergej Jeszenyinnek nagyjából 25 versét, különböző korok angolszász versíróinak további nagyjából 120 versét fordítottam le és tettem közzé virtuális portálokon, utóbbiak itt láthatóak: https://tinyurl.com/y4l6tauy

[A gondos szövegalkotó, ezt Esterházy Péter óta tudjuk, jól teszi, ha minden módon igyekszik megkönnyíteni az életművével majdan foglalkozó esztéta munkásságát.]

Szólj hozzá!

Összevető

2019.08.30. 09:09 Lobra

A kibontakozóban, de talán már kifejlődőben levő kultúrharcnak szinte naponta kerülnek napvilágra új és még újabb ütközetei. Természetesen arra korlátozódik a két oldal csatája, hogy a másik által közzé tett állításokat tagadja, cáfolja, kinevesse, plusz a saját állításait támogassa, megerősítse, újabb példákkal támassza alá. Ez egyetlen szóval is kifejezhető: a csatájuk egyértelműen tartalmi. Azok is csupán a tartalmi kérdésekre összpontosítanak, akiknek képzése, végzettsége lehetővé tenné, hogy ezeknek a tisztán politikai szövegeknek egyéb jellemzőit is nagyító alá tegyék. Nem teszik meg.

kulturvita.jpgEzért amatőrként, laikusként első közelítésben megpróbálom felsorolni, hogy a hasonló szövegek olvasásakor mire érdemes figyelni, vagy másképp megfogalmazva: miféle jellemzők határozzák meg egy szöveg minőségét, a tartalom iránt nem túlságosan elfogult olvasó által való fogadtatás pozitív vagy negatív voltát. Próbáljuk meg, csak listaszerűen:

 • a mondandó és a terjedelem aránya
 • stílus
 • felépítés, ív, konstrukció
 • struktúra
 • logika
 • nyelvhasználat, helyesírás, magyarosság
 • idegen eredetű szavak megfelelő használata

Fontos szempontok lehetnének ezek, ha valaki komolyan venné a vizsgálatukat. De lebeszélném, hogy megtegye: az itt felsorolt és esetleges további szempontok alapján mindkét oldal szövegalkotásának minősége szerintem a minimálisan élvezhető szintet sem éri el. Ráadásul a trendek a további romlás irányába mutatnak. Úgy hogy olvasgassátok szépen ezeket a műveket, alkossatok ítéleteket. Én mosolygok csak.

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra vita szövegalkotás szövegminőség

Mélyzöld

2019.08.26. 06:59 Lobra

Úgy tudom, elkötelezett környezetvédő vagy, és méltósággal viseled a másik fél által rád aggatott „mélyzöld” csúfszót. Ha tehát az vagy, jogos, hogy téged kérdezlek meg néhány dologról. Mi a véleményed az alábbiakról?

 • Ha egy nagyjából negyven hektáros területet sűrűn benövő fitymaszűrős papucskavirágból leszakítasz egyetlen szálat, és a kedvesednek ajándékozod, akkor hatvanezer forintot kell fizetned büntetésből.

 • A mélyzöldek költséges és sok időt lefoglaló tevékenysége ellenére nagyon sokszor nem sikerül megmenteni egy ritka madárfajt a kihalástól, de ugyanakkor fogalmunk sincs a nagy tengerek, óceánok mélyén élő tízezerféle hal-, cápa- , rák-, polip-, medúza- és cetfajról.

 • A műszaki főiskolákon, egyetemeken a záró diplomamunkában kötelezően ki kell térni környezetvédelmi, energetikai szempontokra, ugyanakkor magának a környezetvédelemnek nincsen főiskolai szakiránya.

 • kornyezet.jpgA tengerben úszó jégdarabok elolvadása fizikai alapismereteink értelmében nem növeli a tenger szintjét, éppen ellenkezőleg: a nagyobb párolgó felület révén csökkenti. Ugyanúgy nem növelik a tenger szintjét a mélyébe folyamatosan bekerülő szilárd halmazállapotú műszaki létesítmények, hajóroncsok, a benne élő és folyamatosan növekvő állatok, a belefulladó emberek, a beleömlő folyóvizek, a rá zúduló hatalmas felhőszakadások. 

 • A „hatalmas mértékű” globális felmelegedés azt jelenti, hogy egy év alatt a Földön az átlagos napi középhőmérséklet nagyjából 1,5 Celsius fokkal nő. Ha ez így van, akkor egy 24 órás napon belül az egy órára eső átlagos hőmérséklet-növekedés értéke nagyjából 0,065 Celsius fok, vagy másképpen egy 32 fok hőmérsékletű órában 0,2%.

Úgy hogy rajta, ijesztgessetek csak tovább mindenkit, aki hajlamos elfogadni. Én maradok a másik oldalon.

Szólj hozzá!

Címkék: politika kultúra környezet klímakatasztrófa

Pofakönyv (2)

2019.08.21. 18:17 Lobra

Próbáljuk most meg átgondolni, mi okozza azt, hogy a laikus, vagyis nem professzionális viszonyok keretében billentyűzetet kezelő hozzászólók mondandójának a stílusa, formája, tartalma olyan, amilyen. Közelebb lépve a problémához: milyen általános személyiségjegyek jellemzik a laikus magyar állampolgárt. Nincs különösebb kényszer a társadalmi rétegek megkülönböztetésére, hiszen aki ma oligarcha, az tegnap még ugyanolyan kis csórikám lehetett.

face.pngHát akkor kezdjük. Szorosan összefügg két alapvető jegy: az önzés és az irigység, és garantáltan megtámogatja őket egyfajta erős felsőbbrendűségi téveszme, amelyet az éppen soron levő hatalom is fokozottan támogat. Az idegenektől való tartózkodás leggyakoribb megjelenési formái a gyűlölet vagy akár a rasszizmus; ezt is erősen alátámasztja az európai nemzetek körében feltűnően alacsony idegennyelv-ismeret. A kommunikációjuk lényege a megszakíthatatlan panaszáradat, legyen bármilyen is a valós helyzetük.

Mi lehet vajon a kiváltó ok? Azt hiszem, ide tartozik a műveletlenség, a kulturálatlanság és a civilizálatlanság. És ha valaki azt hiszi, hogy ezek a hiányjegyek az elmaradott tanyasi földkaparászót vagy a városi hajléktalant jellemzik, kicsit utána gondolva korrigálnia kell magát: bizony a miniszterelnököt és az őt körülvevők népes arányát is.

Szólj hozzá!

Pofakönyv

2019.08.20. 09:10 Lobra

Felül kell vizsgálnom a nagy társadalmi fecsegő felület, a Facebook általam való használatát. Szembe kell állítanom a használat előnyeit és hátrányait. Többféle szempont merül fel, megpróbálom jellemezni őket.

face.pngA Facebook közlési felület, többek között szépirodalmi indíttatású szövegek is elhelyezhetők rajta. Előnye (?), hogy nincsen semmiféle előválogatás az ilyen szövegek között; a trágár, vagy más szempontok miatt tiltott egyedi szavak automatikus felismerését és az abból eredő szintén automatikus szankciókat nem tekintem annak. Használtam is hosszú időn át a felületet ilyen célra, és szépen kialakult egy olyan, hat-nyolc fős társaság, amely a reagálások szerint rokonszenvvel fogadta az ilyen közléseimet. Neveket is említhetnék, de félek, hogy kihagynék valakit. Az ő lemorzsolódásuk, elvesztésük egyértelmű hátrány lenne a számomra, ha nem közölnék többé ilyen célú szövegeket. Szerencsére technikailag megoldható, hogy más felületek helyettesítsék a Facbookot, legfeljebb az elérés volna egy kicsivel nehézkesebb.

Azzal, hogy a felület nyílt, vagyis bárki használhatja gondolatai megosztására, sajnos természetszerűen romlott a szövegek nyelvhasználati, stiláris, logikai minősége. Sok évi tanulmányozásukból laikusként is fontos és általános jelenségek vonhatók le. Az például, hogy neves szerzőkre, médiaszereplőkre is fokozatosan kiterjed az eltűrhető tévedéseket is meghaladó lazaság, átgondolatlanság, sablon megoldások használata. Minden megfontolás nélkül használnak fel rég óta létező, konkrét egyedi jelentésű szavakat új fogalmak leírására: menekültet írnak és menekülőt értenek, albérletet írnak és bérletet értenek, bevándorlót írnak, és már fogalmuk sincs, kit értenek alatta. Ez pontosan az a jelenség, mint amikor a „szoba közepén álló, fából készült, négy lábú, székekkel körülvett bútordarab” definícióra az áll a megfejtésben, hogy „lesszabály”.

A kommentek hatalmas halmaza külön megfontolást érdemel. A reagálások egyértelműen nélkülözik a higgadt, tiszta logika jelenlétét: gyakorlatilag kizárólag pártpolitikai jellegűek, bennük az értelmi és érzelmi összetevők aránya rendkívül alacsony. Külön kasztot képeznek az állatfényképes közlések, a szellemességet nyomokban sem tartalmazó viccek (azért itt talán vannak kivételek), valamint a „nagy emberek nagy mondásai” jellegű közlések, sokszor alapvető fordítási tévedésekkel, érvénytelen általánosításokkal.

Ha lesznek reagálások, szívesen folytatom még.

Szólj hozzá!

Donáció

2019.05.16. 15:00 Lobra

donacio.jpgRészben az orvostudomány, de szerintem nagyobb részben az azt támogató mérnöki-műszaki-informatikai tudományterületek folyamatos fejlődésének hatásaként a frissen elhalt személyeknek egyre több belső szerve, de akár érzékszerve is jelenthet másodlagos hasznosítási forrást más emberek számára. Bármekkora mértékű is azonban a haladás ezen a területen, az emberek egyedi jellemzőit meghatározó legfontosabb szervünk ebből a szempontból totális kivételt jelent.

Az agy, amely irigylésre méltó pontossággal szervezi, szabályozza, programozza a fent említett belső szervek és érzékszervek működését mind külön-külön, mind a rendszer szintű harmonikus együttműködés szintjén, makacsul ellenáll a halál utáni hasznosítás minden kísérletének. Az még elképzelhető, hogy a többi szerv összjátékának irányítása a jövőben folyamatosan átadható lesz mesterséges produktumoknak – de képes lesz-e valaha az orvostudomány és a segítő részterületek egy másik személybe átörökíteni azt a több tízezer ismeretet, rutinfolyamatot, képességet, elvont tudást, élményt és emléket, ízlést, rokon- és ellenszenvet, amely ma a halál pillanatában azonnal, teljességgel megsemmisülni látszik?

Szívesen megismerném mások kapcsolódó gondolatait is.

Szólj hozzá!

Címkék: tanulmány kooperáció

Totális bizonytalanságot...?

2019.04.08. 12:43 Lobra

Ma van az ötven napon keresztül tartó európai képviselő-választási kampány harmadik napja, az első hétköznap. Nagyjából húsz nappal ezelőtt a Magyarországon kormányzó nagyobbik kormánypárt, a Fidesz nevű jelölő szervezet olyan pozícióba került, hogy az európai befogadó frakciója, a Néppárt a pártcsaládon belüli összes tevékenységét ideiglenesen megtiltotta, és a sorsát további vizsgálatoktól tette függővé. Jövője a megdicsőült vsszafogadástól a dicstelen kizárásig terjedő széles skálán dől el.

elections.jpgEz a helyzet jelentős valószínűséggel változatlan marad május végéig, a választások napjáig. Ez nem kevesebbet jelent, mint azt, hogy aki azon a napon rájuk szavaz, az a totális bozinytalanságot választja, a szélső jobboldaltól akár a neoliberalizmusig. Az utóbbi sem lenne igazán meglepő, ismerve a pártszövetséget (is) irányító kormányfőt.

A Fidesz-KDNP meg is kezdte az európai választási kampányát, a nacionalizmust és államvallási megfontolásokat előtérbe állító programpontjairól aligha állítható, hogy egybeesnének a néppárti emberjogi alapelvekkel. Aki tehát aláír a jelölésgyűjtőknek, és majd rájuk szavaz, az ezzel azt tanúsítja, hogy elfogadja ezeket az alapelveket, akármiféle pozícióba is kerül majd a várhatóan viszonylag népes képviselői frakció. Ismételjük hát meg:

Aki a felfüggesztett Fidesz javára jelöl és szavaz, az a bizonytalanságot választja!

Szólj hozzá!

Címkék: politika választás

Vadászkaland

2019.02.24. 11:40 Lobra

Szarvast látott Baján Semjén:
dagadék volt, zsírpacni,
szemetesben talált zsemlyén
hízhatott meg, arra menvén
le kellett hát íjazni.

Zsóti bátyó lóra pattant,
nyila húrja megfeszült,
s felkészült már gondolatban,
hogy az esti hangulatban
jól fog esni majd a sült.

Ám hogy bőrt talált a vessző,
a nagy állat szétpukkant,
és a közönségnek tetsző
nagy ívben a hideg, metsző
vízbe vágta Zsótinkat...

Szólj hozzá!

Címkék: politika humor szatíra

Az akadémiákról

2019.02.18. 14:52 Lobra

Rendkívül élénk, és természetesen szinte kivétel nélkül csakis emocionális töltetű közérdeklődés kíséri napjainkban a Magyar Tudományos Akadémiát érintő hatósági intézkedéseket, terveket, elgondolásokat, tárgyalásokat. Próbáljunk meg elvonatkoztatni az erősen torzító érzelmi hatásoktól, hátha közelebb juthatunk a lényeghez.

akademia.jpgAmi az akadémiákat illeti, a kezdeti antik kísérleteket hosszú szünet követte, és majd csak a tizenhetedik század legelején használták ezt a fennkölt szót korábban a tudományok, majd nem sokkal később a művészetek terén az aktuális közízlésnek kiemelkedően megfelelő tudósok, illetve művészeti alkotók legmagasabb fokú testületére. Akadémikusnak lenni soha nem volt főfoglalkozás: a választott területén kiemelkedő értékeket már létrehozott személyt lehetett hivatott az e célra megalakított testület arra feljogosított csoportja az akadémia tagjává javasolni, illetve minősíteni. Ehhez persze léteznie kellett magának az Akadémiának. Magyarországon csak a tizenkilencedik század első negyedének végén alakult akadémia, nem állami, hanem személyes kezdeményezésre.

A mintegy százhuszonöt éven át jobbára a haladó európai elvekkel párhuzamosan működő Magyar Tudományos Akadémia 1949-ben tért át a működés szovjet modelljére, és vált hivatalosan is a tudománypolitika fő megvalósítójává, amihez fokozatosan meglehetősen nagy kutatószervezetet hozott létre. Természetesen folytatnak tudományos kutatást egyetemek, intézmények, magánvállalkozások, nagyipari termelő vállalatok is, az irányítás (és a finanszírozás) legnagyobb része pedig állami kezekbe került. Egész biztos, hogy komoly bajok vannak így a hatékonysággal. Elég csak szemügyre venni a Magyar Tudományos Akadémia épületét: hatalmas, bonyolult, lassú és bürokratikus szervezet képe sejlik fel az épületóriás láttán.

A leírtak miatt tulajdonképpen nem csoda, hogy felmerül az irányítóban az ötlet a javításra. És ez itt a kulcspont: miféle intézményeket von be az ötletek felvetésére, megvitatására, egyre részletesebb kidolgozására; hogyan építi fel az átmeneti szakaszt, és hogyan vezényli le a gyakorlatba való átültetést. Szögezzük le még egyszer: akadémikusainknak ez nem a főfoglalkozása, nagyon nagy részük enélkül is idősebb, megállapodott, elismert, egzisztenciálisan elégedett személy.

Szólj hozzá!

Címkék: politika akadémia finanszírozás

Faunakuplék

2019.02.14. 17:35 Lobra

A legnagyobb közös infómegosztón szép lassan összekuporgattam illusztrált albumokba gyűjtve rövid állatversikéket: külön a rovarokról, a madarakról, az emlősökről és egyéb fajtákról. Arra gondoltam, hogy lehetne ezekből összeállítani akár egy igazi nyomtatott kötetet is. Megtettem, és az eredmény itt található.

A kötetben jelenleg az állatvilágnak nagyjából 140 képviselője szerepel, 55 oldalon. Nem vagyok benne biztos, hogy sokáig ellenkeznék, ha egy könyvkiadó szerződést ajánlana.

Szólj hozzá!

Címkék: humor állatok

Instálom

2019.02.12. 12:09 Lobra

Ezekben a napokban az egyik nagy közösségi portálon darabonként közreadogatott, albumba rendezgetett rövid állatverseimből állítok össze egy kötetet: nagyjából kétszáz különböző egyed íródik majd le benne. Itt alább egy olyan történetet osztok meg a Nyájas Olvasóval, amely egy ilyen kötetbe a terjedelme miatt nem fér be.

Városunkban van egy ménes,
fenntartása körülményes;
bár a pénzét jól kezeli,
állapota csődközeli.
Rombolja a köz erkölcsét
a túl magas üzemköltség,
mert bár fontos minden tétel,
forrásukként nincs bevétel.

Jött aztán egy kecsegtető
ötlettel egy befektető:
ha csődörként túledzenek,
vagy mint kanca szenvedsz sebet,
meggyógyít egy friss tápoldat,
vagy ispotály istápolgat.
Próbálkozna lókórházzal –
nálunk aztán jókor házal!

Elvittük a méntelepre:
úgy nézett ki, mint a lepra!
Addig volna jó szanálni,
míg jól fogy a lószalámi,
ám ha marad ez a fertő,
olcsóbb lesz a kanca-fartő,
s a lesántult tüzér-mének
nem lesznek jók szüzérmének.

Szólj hozzá!

Kísérő szólamok

2019.01.10. 08:19 Lobra

A kávéház sarkában ülő két úr már elolvasta a nádkeretes újságját, ki-ki a maga politikai meggyőződésének megfelelőt, felhajtotta a maga kávéját, elvitette az üres poharakat (a vizeseket is), és most meredten bámulják az asztal közepét. Meredten, de nem hangtalanul.
sakk.jpg

- Most akkor hát … megvizsgáljuk, mit is lehetne tenni ott a bal szárnyon… Megvizsgáljuk, megvizslatjuk, kiküldjük a vizslakommandót… Körülszaglásszuk, körbeszimatoljuk… Beleszaggintunk a kellős közepibe, hát tessék, erre vajon mit húz?

- Ó, valóban? Kiskegyed a bal szárnyamra kíváncsi… A bal oldali szárnyamra, amely persze innen nézve jobb… Nincs is annál jobb… Egy szárny balról, egy másik jobbról… ropogósra sütve… aztán jöhet a mellyehusa… husikája… Hát én csak annyit mondok: nehogy a végén a püspökfalattyába törjön bele a foga Kiskegyednek!

- Maga csak ne féltse az én fogazatomat… a harapós fogaimat… a csípős fogaimat… a kombinált fogaimat… Mert épp most jön egy kis kombináció, egy apró kicsi kombiné… Már közelg… Hopp, itt is van, tessék!

- Még hogy kombiné, ez legföljebb egy pirinyó kis tanga… Egy tanguci… Egy mikroszkopikus tangulinyó, ha sokat mondok… Harminchétben Aljechin – ha ugyan mond valamit ez a név magának – ugyanígy reagált ebben a szituációban. Na erre mit képes válaszolni?

- Hát ezt bizony meg kell fontolni… fontolgatni, mérlegelni… lemázsázni egy patikamérlegen… apatikus, szimpatikus, empatikus, antipatikus… Tudja mit? Berosálok!

Szólj hozzá!

A Lölö

2019.01.08. 19:28 Lobra

Nem kedvelem, amikor „a mi oldalunkon” álló véleményformálók – és nem csupán amatőr blogfirkászok, de életvitelszerűen publicisztikával foglalkozó egyedek is – indulatból fogant, demagóg, szakszerűtlen, végig nem gondolt, a szükségszerű utánajárást nélkülöző, így végső soron megalapozatlanul is gyűlöletkeltő irományokkal zaklatják fel a még náluk is járatlanabb „mezei olvasót”. Volna elég ügy, amely bizonyítottan túllépett a törvényesség határán, amely többszörösen megszegi az írott jog taxatív tényállásait, ezeket kellene naponta a választókorú népesség orra alá dörgölni. Csak hát mennyivel vonzóbb az „oknyomozó, leleplező zsurnaliszta” szerepköre! Megpróbálok egy jellemző példát bemutatni, egyetlen mondatot idézve csak egy (persze fiktív) kattintásvadász cikkből, amilyenből nem naponta, hanem óránként születik egy.


lolo.jpg„Kiszámoltuk, hogy Mutyinkó Levendel, akinek eredeti foglalkozása sírkőfaragó és szalmakalap-készítő, csak a 2023-as évben elnyert négy közbeszerzési tenderből (kékestetői sikló 36 milliárd, vésztői curling-stadion 14 milliárd, vénuszi űrsikló 78 milliárd, digitális kutyakozmetika-hálózat 44 milliárd forint) több mint 170 milliárd forinttal növelte a vagyonát.”

Valóban? Elég összeadni az elnyert tenderek végrehajtásáért megajánlott összegeket, az eredmény azonos lesz a vagyongyarapodás mértékével? Miért nem gondol ennek utána a szerző? Van fogalma a közbeszerzési folyamatról, a végrehajtás költségeiről, a keletkező gazdasági eredményt (nyereséget) terhelő pénzügyi kötelezettségekről, az elengedhetetlenül felvett hiteleket terhelő költségekről? Hogyan is volna, hiszen a magyar köznevelési rendszerben tanult… És persze a hasonló cikkeket kísérő felháborodott kommentek közé eldugott egy fecském ugyan mire megy?

Szólj hozzá!

Visszatekintő

2018.12.28. 20:31 Lobra

Ebbe a blogba az első bejegyzést "Megindító szép szavak" címen több mint kilenc évvel ezelőtt, 2009 augusztus 30-án írtam be, és legnagyobb meglepetésemre nem kevesebb, mint hét (7) komment érkezett hozzá. Na jó, egy és ugyanattól a személytől és tőlem... Akkor viszont említsünk meg további számadatokat is.

Jelenleg éppen 180 bejegyzés szerepel a blogban, a megnyitások száma mostanáig 29158 - de ezeknek több mint kétharmada, valamivel több mint 19 ezer, egyetlen bejegyzésemhez fűződik "Nemzeti dalainkról". Ez természetesen csak úgy történhetett meg, hogy a bejegyzést kiválasztották az Index felületén való megjelenésre. További négy bejegyzésemmel történt ez meg, de közülük a leglátogatottabb sem érte el a 2500 megnyitást.

Most talán a jövőről, szándékokról, tervekről illenék mondani valamit. Elfogadom azonban inkább azt a megállapítást, hogy bizonyos életkort elért személyek jövője inkább már mögöttük van. A Kedves Olvasóknak további jó szórakozást kívánok.


Szólj hozzá!

Ihletszünet

2018.12.27. 08:52 Lobra

Aznap már harmadszor vette elő a fűzfapoéta a hivatalos iratot: az utolsó felszólítást, amely tartásdíj-hátraléka sürgős rendezését követelte, ellenkező esetben…stb., hivatkozott törvényhelyek… stb., jogorvoslati lehetőségek… stb. Hirtelen ötlettől vezérelve megfordította, és észlelte, hogy a hátoldal teljesen üres, még oldalszám sincs rányomtatva. Ha már így alakult, előkereste az agyonrágcsált plajbászát, és felírta olvashatatlan betűivel azt a két sort, amely a végre megírni szándékozott gyermekkori falusi sportélményeit elősoroló majdani terjedelmes elbeszéléséből eddig az eszébe jutott:

Pál a labdát Pacsán rúgta,
Alajos meg Alagon.

gondol.jpgA két sor önmagában egyelőre semmiféle végleges elhatározást nem vetített előre, nem jelentett elköteleződést semmiféle irodalmi irány vagy irányzat mellett vagy ellen – mégis átjárta a fűzfapoétát egyfajta nyugtalanság. Nem azt a megszokott pozitív szívgyorsulást érezte, amely minden új művének születésekor úrrá lett rajta, inkább valami rejtett figyelmeztetés, sőt fenyegetés áradt a sorpárból. Mindenképpen döntő ponthoz érkezett, túlságosan hamar, hiszen állást kellett foglalnia: tartja-e magát az eddigi életművében kikristályosodott elveihez és gyakorlatához, az előző, sőt az azt megelőző századok szigorú formai rögzüléseinek követéséhez, a biztonságos keresztrímes szerkezethez, négysoros strófákhoz, vagy végre utat enged a „kortárs magyar líra” kanonizált megoldásai által diktált erőszaknak, és elvet minden olyan korlátot, amely gúzsba kötné a szabadon áradni igyekvő gondolatot. 

Szólj hozzá!

Címkék: divat szatíra ihlet

Nemzeti büszkeségeink

2018.12.26. 16:57 Lobra

Sokunk számára ismert a „marslakók” története: azoké a Magyarországról kivándorolt fizikusoké, matematikusoké, mérnököké, akik új hazájukban fejlesztették tökélyre és ültették át a gyakorlatba az atombomba elvét és alapozták meg még tökéletesebb tömegpusztító játékszerek kifejlesztését. Kevésbé köztudomású azonban, hogy századokkal korábban is tevékenykedtek olyan híres személyek, akik szintén rendelkeztek magyar gyökerekkel. Le sem tagadhatják ezt, már csak a nevük miatt sem; közéjük tartozott például Oroszlánszívű Richárd, Földnélküli János, vagy Rőtszakállú Frigyes.

magyar1.jpgSokkal bonyolultabb az eredet azonosítása olyankor, amikor a világtörténelemnek, az egyetemes művészeteknek vagy tudományoknak egy befogadó országban letelepedett, majd később híressé vált képviselői (vagy a felmenőik) nevet változtattak. Ilyenkor a korabeli egyházi anyakönyvi kivonatok megsárgult oldalai siethetnek csak a kutatók segítségére. Ezekből derülhet fény például arra, hogy mind a nagy olasz reneszánsz festő és szobrász, Mihályangyal Jótörött, mind a máig legnagyobb brit drámaíró, Rázódárda Vilmos elődei szintén hazánkban látták meg a napvilágot. Nem kivétel ez alól a híres orosz romantikus zeneszerző, Teakovács Illésfia Péter sem, aki egyik szerzeményében, a Diótörőben egy táncbetéttel emlékezett meg önnön eredetéről.

A világtörténelmet a nagy francia hadvezér, császár, majd szigetlakó Jórész Nápolyi képviseli, de a sport és a politika sem kivétel: ezen a területen a tévesen osztrák származásúnak vélt amerikai ex-kormányzó, Arnold Feketetojású a legismertebb közszereplő, bár hasonlóan eterjedt ismertségnek örvend az amerikai Egyesült Államok enökeiként tevékenyedő idősebb és ifjabb Bozót (W.) Gyurka is.

Meggyőződésem, hogy a fenti példák korántsem merítik ki idegen néven világhíressé vált hazánkfiainak (esetleg -leányainak) sorát. A kutatók kitartó, türelmes munkája előbb-utóbb fényt derít egyre több olyan tényre, amelyek alkalmasak a honfikebel büszkeségének további duzzasztására.

Szólj hozzá!

A Tízparancsolatról

2018.12.25. 12:09 Lobra

Előre bocsátom, hogy nem vagyok vallásos, a tárgyhoz kapcsolódó ismereteimre innen-onnan, nem rendszerezve tettem szert. Előre elnézést kérek, ha bárkinek az érzékenységét ezért akaratlanul is megsérteném. Amire alább kitérek, az a zsidó-keresztény vallás egyik alapművének, az Ószövetségnek egyik közismert része, a Tízparancsolat. Említsük meg, hogy elterjedt idegen nyelveken (latin, újlatin, angol) is nagyjából „parancsolat” a szóhasználat, bár a német és a vele rokon nyelvekben használt szó jelentése inkább „ajánlás” vagy „intelem”, a szláv nyelvcsaládban pedig olyan szóval jelölik, amelynek töve megegyezik a „viselkedés”, „magatartás” szó tövével.

kotablak.jpgVan néhány problémám vele: a legtöbb egyház szerint a számuk valóban tíz, de nem mind szerint: az eredeti héber szöveg tizennégyet említ úgy, hogy közöttük vannak nem beszámozott magyarázatok is, másutt egyetlen szám alatt három tiltás is szerepel.

Álljunk itt meg egy pillanatra! A legelterjedtebb magyar fordítású Tízparancsolatban számszerűen is több a tiltás, mint a felszólítás. Márpedig a bűnössé nyilvánítás szempontjából nem azonos egy felszólítás és egy tiltás megszegésének „jogkövetkezménye”. Ha valaki egy felszólításnak adott pillanatban nem tesz eleget, attól azonnal még nem válik bűnössé, hiszen később még pótolhatja. Egy tiltás megszegése azonban azonnal bűnössé teszi az elkövetőt. (Engedtessék meg, hogy itt és most nagyvonalúan felülemelkedjünk a jóval később bevezetett „bűn-gyónás-feloldozás-vezeklés” láncolaton.)

Szólj hozzá!

Gasztrogeográfia

2018.12.23. 11:31 Lobra

terkepmenu.jpgA földrajz és a konyhatudományok, vagyis latinos eredetű megfelelőikkel kifejezve a geográfia és a gasztronómia területét nem csupán az köti össze, hogy azonos a két nemzetközi szó kezdőbetűje (a kezdőhangja nem minden nyelven). Hiszen ha csak ennyi volna bennük a közös, akkor nagyon sok egyéb szót sorakoztathatnánk melléjük; nem mindegyikük tűrné a nyomdafestéket. Lényegibb összefüggés is fellelhető közöttük: egy-egy adott területi egység elhelyezkedése, környezete, jellemző élővilága nagy mértékben befolyásolhatja, hogy milyen fajta alapvető élelmiszer-nyersanyagokat kínál az ott élő állatok és emberek számára. 

A szigetországokban vagy a hosszú tengerparttal rendelkező országokban természetes eleségnek számítanak a különféle halak és a tenger egyéb gyümölcsei. A hideg égövi területeken a nagy energiatartalmú ételek lehetnek hasznosak. A kiterjedt füves síkságok jól kihasználhatók hatalmas tömegű húsállatok legeltetésére, ha pedig megművelik ezeket a földterületeket, akkor változatos emberi és állati ételnyersanyagot szolgáltatnak.

Az egyes országokra jellemző nemzeti ételek (és italok) elterjedésébe természetesen egyéb történeti, kulturális, vallási komponensek is belejátszhattak. Vannak ételek, amelyek említésekor szinte automatikus asszociációként ugrik be egy-egy ország neve. Ilyen a magyar gulyás, az angol puding, a francia csiga … és folytathatnánk.

Brit tudósok azt is kiderítették, hogy honnan terjedt át kis hazánkba például a becsinált-leves: Besszarábiából!

Szólj hozzá!

A zöldségnemesítő

2018.12.21. 09:41 Lobra

Amint az ismert növénybiológus a hetvenes évek közepén elérte a nyugdíjkorhatárt, a nagy fővárosi intézetből kilépve egy eldugott kisalföldi falucskában telepedett le, és immár saját szája íze szerint folytatta a kísérleteit. Két év sem telt bele, és szűk körben – szomszédok, boltos, kocsmáros – már megmutathatta az első termékét. A reagálás csaknem egybehangzó volt: „Emmá csakugyan ízletes! Mija neve?” Ilyenkor készségesen újra bemutatkozott, de aztán megértette, hogy egyrészt félreértette, másrészt elmulasztotta elnevezni a részben szellemi, részben fizikai termékét. Úgy döntött, hogy sorra veszi az újfajta zöldség alapvető jellemző tulajdonságait, hogy támpontokat kapjon az elnevezésére.

Odahaza maga elé tett egy üres papírlapot, és elkezdte róni az új zöldség jellemzőit tartalmazó sorokat:
- külalakja hosszúkás, hengeres, tengelye egyenes;
- számos természetes ellensége van, zsákmányállata azonban egy sincs;
- bőre (héja) egyszínű, állandó, nem képes alkalmazkodni a környezet színéhez, mintázatához, nem hámlik és nem vedlik;
uborka.jpg- vastagabb vége nem tartalmaz szájnyílást, így nem rendelkezik sem méregfogakkal, sem fullánkkal;
- nedvéből sem gyógyszer, sem koncentrált méreg nem készíthető;
- vékonyabb végét nem képes mozgatni, így természetesen csörgetni sem;
- mozgási szabadsága meglehetősen korlátozott, megfelelő feltételek (lejtős felület) esetén legfeljebb tengelyének plánparallel elmozdítása révén, oldalirányú gördülésre képes.

Az ily módon rendezett listát átnézve és tudatosítva most már logikus döntésként, lendületes betűkkel írta fel a papírlap tetejére az új zöldség nevét: KÍGYÓUBORKA.

Szólj hozzá!