HTML

Satyrblog

Eredeti célom többek között amatőr alkotók szépirodalmi jellegű szövegeinek közreadása volt, ezek azonban egy bizonyos idő után az azóta megszűnt Faragóműhely nevű blogomba kerültek. Szerepelnek továbbá bevált kedvteléseim (labdarúgás, matematika, zene, nyelvek,...) köréből származó, remélhetően vitát is kiváltó bejegyzések, rövid aktuálpolitikai észrevételek. Ha úgy gondolod, hogy egy saját bejegyzésed jól illeszkedhet a blog jellemzőihez, a látogatók ízléséhez, küldd el a következő címre: miklos.varkonyi@gmail.com

Friss topikok

 • Frady Endre: @Lobra: A legszomorúbb az, hogy értelmes emberek sokasága már hetek óta erről a marhaságról vitatk... (2016.09.16. 13:22) Kapitális öngól
 • Lobra: @HarrisonBergeron: Ajjaj, az ilyen nekibuzdulásoktól hemzseg nemcsak a virtuális tér, de sajnos a ... (2015.01.04. 09:51) William Blake: Jerusalem
 • Lobra: @Satyricus: Én is végig a külön listák mellett voltam, amióta megjelent a Haza és Haladás Egyesüle... (2014.04.09. 07:33) Magyarország foga fehérje…
 • Lobra: @pucros: Igazad lehet, mert nem először vetik a szememre ugyanezt. Attól tartok, nincs rá értelmes... (2014.03.11. 14:37) Alternatíva?
 • Lobra: @Mértékadó értelmiségi: Vissza kell térnem rá, mert azóta is foglalkoztatott a dolog. Bizony, nem ... (2013.12.30. 23:05) Gondolatok aktuális politikai kérdésekről (2)

Linkblog

Ébresztő!

2017.05.20. 08:53 Lobra

valasztas.jpgÉp ésszel fel nem foghatom, hogy felnőtt, ivarérett értelmiségi közszereplők, akik közül többeknek is szakterülete az itt tárgyalt terület, hogyan nem képesek végigpörgetni legalább magukban egy pofonegyszerű gondolatmenetet; megállnak félúton és csüggedten elhallgatnak. Mert addig még nekik sem nehéz eljutniuk, hiszen közhely, hogy „nem a közvélemény-kutatásokat kell megnyerni, hanem a választást.” De vajon azzal, hogy a megfelelő köztestület közreadja a megválasztott országgyűlési képviselők mandátumeloszlásának számadatait, befejeződik-e a választási folyamat? Mindannyian tudjuk, hogy nem. A további lépések:

 • az Államelnök megbízást ad a választások relatív győztes szervezete által benyújtott lista vezetőjének a Kormány megalakítására;
 • ez csak akkor problémamentes, ha a relatív győztes egyben abszolút győztes is, vagyis a Magyar Országgyűlésben legalább 100 képviselői mandátumot szerzett;
 • ellenkező esetben koalíciós partner(eke)t kell keresnie, mert országunkban a kisebbségi kormányzásnak gyakorlatilag az első komoly szavazás során bukás a vége.

A lépések sorolását nem folytatom tovább, csak azt a logikusan levezethető kettős célkitűzést ismertetem, amelyet az orbánváltási szándékkal elinduló szervezeteknek követni érdemes az egyéni választókörzetekben:

 • minimalizálni kell a Fidesz-KDNP jelöltek győzelmeinek számát;
 • minimalizálni kell a keletkező töredékszavazatok számát.

Hogy e kettős cél mit jelent és hogyan – milyen következményekkel – valósítható meg, az már a szakemberek feladata. Nem kell hozzá sok: csak gondolkozni és dolgozni kell.

Szólj hozzá!

Női Labdarúgó BL, 2017/18

2017.05.18. 16:27 Lobra

bl-noi.jpgAz UEFA illetékes bizottsága közzétette azokat a táblázatokat (lásd itt), amelyek azt szabályozzák, milyen módon vehetnek részt az egyes országok felnőtt nagypályás női labdarúgó klubcsapatai a jövő szezonban lebonyolítandó női Bajnokok Ligája küzdelmeiben. Azért van szó több táblázatról, mert a besorolási sémák a jelentkezők számától függően kis mértékben eltérnek. Az UEFA az egyes országokat az adott szövetség utóbbi öt teljes szezonjának nemzetközi teljesítménye alapján kialakított ország-rangsor rangszámai alapján rendezte sorba.

A sorozat 32-es főtáblájára azonnal felkerülnek a következő csapatok:

 • az előző évi győztes, vagyis a címvédő (TH);
 • a legkisebb rangszámokkal rendelkező 12 ország bajnoka (CH);
 • a legkisebb rangszámokkal rendelkező legalább 5, legfeljebb 10 ország (a jelentkezők számától függően) bajnoki ezüstérmese (RU).

A sorozat 32-es főtáblájára való kerülésért selejtező kört játszanak a következő csapatok:

 • a 12-nél nagyobb rangszámokkal rendelkező országok bajnoka (CH);
 • a legkisebb rangszámokkal rendelkező legalább 2, legfeljebb 7 ország (a jelentkezők számától függően) azon bajnoki ezüstérmesei (RU), amelyek nem kerültek közvetlenül a 32-es főtáblára.

Mivel Magyarország UEFA-rangszáma 22, egyértelmű, hogy tőlünk csak egyetlen csapat, a bajnok MTK indulhat a selejtező fázisban. A selejtező körökből legalább 9, legfeljebb 14 csapat (a jelentkezők számától függően) juthat fel a főtáblára. A selejtező körök rendezőit és csoportbeosztását később hozzák nyilvánosságra.

Visszatérve a táblázatokra: látható, hogy egy országból a bajnokon kívül csak akkor indulhat (vagy azonnal a főtáblán, vagy egy selejtező körben) a bajnoki ezüstérem birtokosa is, ha az ország az UEFA rangszámok alapján benne van a legjobb tizenkettőben. Mivel a rangszámokba mind a válogatott, mind a klubcsapatok mutatói beleszámítanak, mindkét területen tartósan, több éven keresztül jobb teljesítményt kell elérnünk, hogy bejussunk a „vágyott tucatba”. Ennek megvalósítási módja természetesen már egy másik cikk témája lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: futball UEFA női BL

Szócikkek a "Kacagó szószedet"-ből

2017.05.17. 10:50 Lobra

A műfaj megteremtője és minden bizonnyal felülmúlhatatlan művelője Timár György. A követők számára méltó kihívás, hogy az általa lerakott alapokhoz a képességeik mértékében megkíséreljenek hozzájárulni. Én sem maradhattam ki az utóbbiak közül, így mellékelve közreadom néhány eddigi próbálkozásomat itt.

Egyúttal mindenkit biztatok a közölt tartalom javítására, kiegészítésére, saját gyűjtésének napvilágra hozására.

Szólj hozzá!

Választási optimalizálás

2017.05.11. 12:38 Lobra

Mindenek előtt meg kellene érteni, hogy egy országgyűlési választási folyamat nem azzal végződik, hogy az illetékes testület megállapítja az egyes elinduló szervezetek által megszerzett mandátumok végleges számát. Ebből persze kiderül, mely szervezet lett a relatív (esetleg abszolút) győztes, de nem a választási győzelem a végcél, hanem a kormányalakítás. Próbáljunk meg ebből kiindulni.

valasztas.jpgA jelenlegi országgyűlési választási rendszerben az egyéni körzetek fontosságát nem csupán az támasztja alá, hogy helyben dől el a mandátumok többsége (a lehetséges 199-ből 106), hanem az a tény is, hogy ott keletkeznek az úgynevezett „töredékszavazatok”, amelyek aránytalanul nagy többségéből a relatív győztesnek lesz többlet-mandátuma. Nem térünk itt ki a töredékszavazatok megállapításának algoritmusára; aki kíváncsi rá, utánanézhet. Az azonban bizonyos, hogy két lineáris optimalizálási feladatot kell párhuzamosan megoldaniuk az orbánváltó szervezeteknek: minimalizálni kell a Fidesz-KDNP helyi győzteseinek számát, és minimalizálni kell a keletkező töredékszavazatok összegét. (Csak zárójelben: az előbbi feladat megfogalmazásából logikusan következik – még ha érzelmileg talán nem is tetszene –, hogy az orbánváltás esélyét az is növeli, ha egy helyi körzetben a Jobbik jelöltje győz.) Mindkét feladat együttes megoldása akkor mondható sikeresnek, ha a relatív győztes szervezet, a Fidesz-KDNP összes megszerzett mandátumának végső száma nem haladja meg a 99-et.

Világos, hogy első lépésben a relatív győztes kap megbízást kormányalakításra. Ehhez azonban a számok alapján koalíciós társat kell kerítenie, mert a kisebbségi kormányzás ma az országunkban gyakorlatilag elképzelhetetlen. A ma ismert rokon- és ellenszenvek ismeretében állíthatja-e valaki, hogy sikerülni fog nekik? A továbbiakat ki-ki gondolja át egymaga. Hogy azért kicsit segítsek, az orbánváltók által követendő taktika lényege: a siker esélyét nyújtó egyéni körzetekben egyetlen közös helyi jelölt, országos viszonylatban külön listák vagy részlegesen összevont listák.

Szólj hozzá!

Címkék: politika választás kooperáció

Népnemzeti Konzol

2017.04.10. 12:00 Lobra

Országunkban a népfelség elve képviseleti demokrácia formájában valósul meg ugyan, ám a hatalom időről időre módot ad arra, hogy az állampolgárok közvetlenül állást foglalhassanak fontosnak tartott kérdésekben. Ennek legelterjedtebb formái a népszavazás, amely törvényekben rögzített szigorú korlátokkal körülhatárolt „alulról jövő” kezdeményezés, valamint a „nemzeti konzultáció”, amelynek bevallott lényege – mert legalábbis lehetnek be nem vallott céljai is – vélemények gyűjtése a hatalom csúcsán levők által meghatározott témakörökben. Első pillantásra e két intézmény a fő vonások tekintetében hasonló célkitűzésekre irányul, alanyaik is azonosaknak tekinthetők, az eltérések azonban számosabbak és fontosabbak. Vegyünk sorra néhányat:

 • A „népszavazás” szó pontosan kifejezi az intézmény rendeltetését, nem is szorul magyarázatra. Vajon a „nemzeti konzultáció” kifejezéssel is ez a helyzet? Nekem olyasmi idéződik fel, hogy egy konzultáció során a felek egyenrangúak, nincs kitüntetett kérdező és tőle elkülönített válaszolók. Az előre egyeztetett témában összehívott résztvevők ismertetik az álláspontjukat, felsorolják és ütköztetik az érveiket, esetleg rögzítik, hogy miben jutottak teljes vagy részleges egyetértésre, miben maradtak eltérő véleményen, és esetleg kitűzik a következő lépés során elérendő célokat. Nyilvánvaló, hogy ezen meghatározások közül a „nemzeti konzultáció” immár megszokott folyamatában egy sem teljesül.

  konzultacio.jpg

 • A népszavazás során feltenni kívánt kérdések számos hivatalos szűrőn mennek át; csak teljesen egyértelmű, vagyis a megcélzott válaszolók által nagy valószínűséggel érthető, a magyar nyelvhasználati hagyományt és szokásokat mindenben kielégítő, eldöntendő típusú kérdés tehető fel, amelyre igennel vagy nemmel lehet válaszolni. A „nemzeti konzultáció” során megfogalmazott kérdések gyakorlatilag ellenőrizetlenek, és vagy nyitott (szövegesen megfogalmazandó) választ igényelnek, ami magában rejti egyebek között azt a veszélyt is, hogy digitális feldolgozásuk kritériumainak meghatározásában számos önkényes elem szerepelhet, vagy a lehetséges válaszok gyakorlatilag végtelen halmazából önkényesen kiragadnak kettőt-hármat, nyilvánvalóan a skála két végéről.

Szólj hozzá!

Törvénykezés és reagálás

2017.04.08. 10:00 Lobra

Nem a világnézeti meggyőződésemre alapozva, éppen ellenkezőleg: annak ellenére érzek egy kettősséget a magyar felsőoktatási törvény legutóbbi módosítása – a köznyelvben elterjedt nevén: a lex CEU – kapcsán. Egyrészt aránytalannak, eltúlzottnak tartom a hazai és nemzetközi felzúdulás mértékét, másrészt viszont mégis könnyen megindokolhatónak tartom a reagálást.

ceu.jpg

A törvény nem az a műfaj, amelynek szerzője a szigorúan vett tartalmon felül, a sorok között is elrejthet valamit. Jogilag az utóbbi nem támadható, illetve az ilyenfajta támadás könnyen elhárítható. Márpedig a törvényszövegben explicit módon nem szerepel bezárás, megszüntetés, „kipaterolás”, ellehetetlenítés és egyéb, hasonlóan szélsőséges elbánás. Bizonyos kiegészítő feltételek szerepelnek, amelyek teljesítésének esélye ebben a pillanatban valóban csekélynek tűnik, de hogy ezek a feltételek nem teljesíthetőek, az csak akkor derül ki egyértelműen, ha az érintett egy vagy több intézmény megpróbálja és egyértelmű, megindokolt elutasítást kap.

Ugyanakkor mégis indokolhatónak tartom a meglepően egységes és zajos felzúdulást. A módosított törvény szövege ugyanis „második síkon” ugyanúgy alapjogokat veszélyeztet, mint a jelenlegi kormánytöbbség által az utóbbi időben elfogadott számos törvény. A heves reagálás tehát sokkal inkább egy tendenciának, egy hatalomgyakorlási módnak szól, amely nem egyeztethető össze annak az intézménynek a deklarált értékrendjével, amelynek az országunk a tagja, és amely a gazdasági és társadalmi fejlődésünk meghatározó biztosítéka.

A közeljövő érdekesnek ígérkezik…

Szólj hozzá!

Állatversek (7)

2017.03.08. 14:05 Lobra

Ebben a részben a következő állatok szerepelnek: a medve, a mókus, a dromedár, .... Folytatás: Állatversek (8)

medve.jpgLedermedve

Sok desszertet kedvelek bár,
egyhez mindig ragaszkodtam:
kedvencem a medvelekvár,
maciforma palackokban.
Belenyalva, lekvárt nyelve
elszállnak a setét gondok,
megered a szerző nyelve:
bocsoviban mesét mondok.

Szólj hozzá!

Választás-matematikai alapismeretek

2017.03.08. 14:01 Lobra

Rögzítjük azokat a legfontosabb számszaki adatokat, amelyek meghatározzák a 2018. évi országgyűlési képviselő-választások kereteit. Csak érintőlegesen térünk ki a töredékszavazatok kezelési rendszerére.

Az összesen 199 képviselői mandátum közül 106 szerezhető meg az egyéni körzetekben, 93 az országos pártlistákon. Ez azt jelenti, hogy az egyéni mandátumok relatív súlya kb. 6,5%-kal nagyobb, mint a listásoké. Az egyéni körzetben közvetlenül megválasztott képviselő azonnal mandátumot kap.

Országos pártlistát az a szervezet állíthat, amely képes legalább 9 megyében és Budapesten legalább 27 egyéni jelöltet kiállítani. Az a párt kaphat innen mandátumot, melynek listája elérte a szavazatok arányában az 5%-ot. Kétpárti közös lista számára 10%, kettőnél több párt listája számára pedig 15% a küszöb.

Feltételezve, hogy a jelenlegi pártszimpátia-adatok a hátralevő egy év alatt lényegesen nem változnak, biztonsággal állíthatjuk, hogy önálló pártként képes lesz bejutni a Jobbik, az MSZP és a DK. A bejutási küszöb határán mozog az LMP, míg a többi jelenlegi pártnak gyakorlatilag nincs arra esélye, hogy önállóan listás mandátumot szerezzen. Ha ők mégis egyedül indulnak, akkor a rájuk leadott listás szavazatok legnagyobb arányban a majdani relatív győztes párthoz kerülnek.

Szólj hozzá!

Címkék: politika választás tanulmány kooperáció

Állatversek (6)

2016.10.11. 22:38 Lobra

Ebben a részben a következő állatok szerepelnek: a cickány, a kárókatona, a Noé-bárka állatai, a béka, a levéltetvek, a ló. Folytatás: Állatversek (7)

cickany.jpgCickány

Nagykapunkon kopogtató
tányérsapkás ficsúr int:
„Elküldött a szakoktató,
keressem meg Micsurint,
s az öregnek mondjam én el:
amit képes növénygénnel
(búza, rozs és egyebek),
állattal is tegye meg.

Az agg tudós eleget tett
régebben egy parancsnak:
Bunsen-lángon melegedtek
citromlé és narancsmag.
Nőtt a fa, s a jövő évben
termést hozott citrancs néven.
Rostos, mint a tevehús,
íze pikáns, leve dús.

Szólj hozzá!

Állatversek (5)

2016.09.23. 20:45 Lobra

Ebben a részben a következő állatok szerepelnek: a holló, a farkas, a languszta, a fülemüle, a kakadu, a csibor, a kacagó gerle, a hattyúk és a cet. Folytatás: Állatversek (6)  

hollo.jpgHolló

Irigy Holló csőre töltve,
benne egy nagy kerek sajt.
Lentről Róka néz a tölgyre,
azt remélve: ehet majd.

Postaholló csőre töltve,
tartalma egy levélke.
Eljut-e majd Bohém földre?
Feladója remélte.

Éji Holló csőre töltve,
károg egy szót: „Sohamár!”
Tártartalmát eltörölte,
ennyit hagyott a madár.

Szólj hozzá!

Állatversek (4)

2016.09.16. 11:59 Lobra

Ebben a részben a következő állatok szerepelnek: a kakukk, a reményhal, a tőkésréce, a gazella, a ló,a tonhal, a cinke és a szarka, a gyöngytyúk és a vadkan. Folytatás: Állatversek (5)

kakukk.jpgKakukk

Megértem a Kakukk-kant:
nem volt kedve fészekrakni.
Több kocsmába bekukkant,
jól indul a részeg hakni.
Imbolyogva lépeget,
vedeli a gagyi whiskyt.
Tojója hát mit tehet?
Más fészkébe belepiszkít.

Kakukk-erkölcs nem túl fennkölt.
költéssel egy percet sem tölt,
tojik mások fészkébe.
Béranyára gázsit nem költ,
ahhoz túl sok pénz kéne.

Más honába bekukkolás
eredménye teljes siker.
Felreped a kakukktojás,
s ahány fészek, annyi iker!

Szólj hozzá!

Állatversek (3)

2016.09.14. 23:02 Lobra

Ennek az epizódnak a szereplői a nyű, a róka, a rinocérosz, a szkarabeusz, a boa és a tatu. Folytatás: Állatversek (4) 

nyu.jpgNyű

Skóciába kelta postát
már mezítláb visz a Nyű.
Ha az írek eltaposnák,
rossz vég lenne, iszonyű.
Hosszú útján nincsen alvás,
lábbelije gyorsan elvás:
minden cipőt ronggyá nyű!

Fejét mégsem hajtja búra,
gondolva a Százlábúra:
bizony annak se könnyű…

Szólj hozzá!

Kapitális öngól

2016.09.08. 16:02 Lobra

Ezen a héten a népszavazási fidesz-kampány keretében új óriásplakátok kerültek az utcákra, nagyjából a mellékelt képen látható tartalommal. Vannak kevésbé szószátyár változatai is, ahol a szöveg mindössze ennyi: "Ne kockáztassunk! Szavazzunk nemmel!"

kocka.jpgA szöveg akár a képen látható, akár az utóbbi, rövidebb formában célratörően sokatmondó. Próbáljuk meg logikailag visszafejteni, eltüntetve belőle a "negatív felszólító" tartalmat.

Aki nem szavaz nemmel (vagyis akár el sem megy szavazni, akár elmegy és "igen" vokssal vagy érvénytelenül szavaz), az az óriásplakát szövege szerint kockáztat valamit. A háttér ismeretében egyetlen dolog lehet, amit kockáztat: azt, hogy az Európai Unió ESETLEG MÉGIS határozat rangjára emeli a jelenleg csak javaslatként szereplő kvóta-megoldást. Más szóval: az október eleji népszavazás egy olyan szituáció kivédésére szólít fel, amely vagy bekövetkezik, vagy sem. Ez a beismerés kissé kései, mindenesetre valóban egy kapitális öngól.

Közelítsünk most másfelől. Mintegy féltucat profi közvélemény-kutató intézmény hosszú hetek óta rendszeresen méri a magyar népességnek a potenciális menekültekkel (migránsokkal) szembeni viszonyulását. A több tucatnyi eredmény gyakorlatilag egybehangzóan, a hibahatáron belül mozogva arról tanúskodik, hogy népességünk háromnegyede nem kívánja akár egyetlen jogos menedékkérőnek sem a haza megszentelt földjére való belépését. Az intézmények profizmusa garantálja, hogy a megkérdezettek köre reprezentatív, vagyis jól tükrözi a teljes lakosság véleményét, az eredmények tehát szignifikánsak. Ráadásul a felmérések költsége az intézményeket terheli. Vajon mennyit ad hozzá az eredmények hihetőségéhez, ha a meglevő mondjuk harminchat felmérési eredmény kiegészül a népszavazás során kialakuló, de milliárdos nagyságrendű adófizetői pénzt felemésztő harminchetedikkel?

A képviseleti demokrácia lényege, hogy a törvények, határozatok a megválasztott országgyűlési képviselők szavazatainak aránya alapján születnek. Minden képviselő hozzáférhet a feltételezett harminchat közvélemény-felmérés eredményeihez; minden alapja megvan tehát annak, hogy megalapozott országgyűlési határozatot hozzon vagy törvényt alkosson népszavazás nélkül is, ugyanabban a kérdésben. És ismételjük meg: egy olyan szituáció kivédése céljából, amely vagy bekövetkezik, vagy sem. 

9 komment

Állatversek (2)

2016.09.07. 09:05 Lobra

A gyűjteménynek ebben a részében a siketfajd, a kos, a szervál, az ünő, a bölömbika (megemlítve: csikóhal és lódarázs) és a pelikán kapott helyet. Folytatás az Állatversek (3) bejegyzésben.

siketfajd.jpgSiketfajd

Csend honol a fák alatt:
edzenek a Siketfajdok.
Sejthető: e fajdcsapat
aligha lesz krikettbajnok.
Edzőjük egy nyersselyem
zászlót lenget sípszó helyett;
mutogatós versenyen
azzal szerzett első helyet.

Lövéseknek zajától
visszhangzik a Lajta-Hanság:
vadászik sok szenátor,
egyre nő a Fajdtalanság.
Jön a tréner, fenyeget
vadőrrel és perköltséggel.
„Túllépték a keretet:
Siketfajdhoz vaktöltény kell!“

Szólj hozzá!

Állatversek (1)

2016.08.19. 15:50 Lobra

A szándékom szerint folyamatosan bővülő állatgyűjtemény eddigi tagjai a tulok, a petymeg, a láma, az ürge, a harkály, a sül, az okapi és a kékvércse. Folytatás az Állatversek (2) bejegyzésben.

tulok_1.jpgButulok

Amikor a Tulok kölök,
apró még a tuloktülök;
ám mikor már ivarérett,
meggyőzővé lesz a méret.
Jó esély pár orvvadásznak:
sárba kúsznak, porba másznak,
s a veszély bár jelentős, de
virágzik a tülöktőzsde.
Nem kevés egy jó fej ára,
s van kereslet trófeára.

Szólj hozzá!

Felismerik az érdeküket?

2016.08.05. 09:22 Lobra

Biztos, honepszav1.pnggy helyesen ítélik meg az érdeküket az októberi népszavazásban érintett felek, különös tekintettel a Magyarországon kívül dolgozó vagy tanuló magyar állampolgárok szavazási lehetőségeire?

Kiírták a népszavazást az ismert kérdéssel: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” Tekintsünk most el a kérdés logikátlanságától (hogy például miért szerepel benne az „előírhassa” mellett a „kötelező” szó is), és első közelítésben tegyük fel a kérdést: kik az alanyai az eseménynek? Leegyszerűsítve három nagy csoport különböztethető meg:

 1. Magyarországon élő, ott állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok, nagyjából hét és fél millió fő; szavazás hagyományos módon, személyesen, a lakcím szerinti választókörzetben.

 2. Magyarországon kívül élő és ott állandó lakcímmel rendelkező magyar (vagy "kettős") állampolgárok, nagyjából fél millió fő; szavazás levélben.

 3. Magyarországon kívül élő, de Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok, nagyjából fél millió fő; szavazás személyesen, a külképviseleteken.

A népszavazást kezdeményező kormánypártok érdeke az, hogy a népszavazás érvényes legyen (a szavazásra jogosultaknak több mint fele leadja a szavazatát), és eredményes legyen (az érvényesen szavazók többsége a „nem” választ válassza).

Az ellenzéki nepszav2.jpgcsoportosulások már akkor is saját győzelmükként ünnepelhetik az eseményt, ha a részvétel nem éri el az ötven százalékot. Ennek megfelelően többségük a népszavazás bojkottálására, távolmaradásra buzdítja a híveit.

És most jön az, amit abszolút nem értek. Az ellenzék teljes erőbedobással kampányol annak érdekében, hogy a fenti 3. csoport tagjai is élhessenek a levélben szavazás lehetőségével, a kormánypártok viszont ragaszkodnak a hatályos törvényi szabályozáshoz. Nekem úgy tűnik, hogy felcserélődtek a szerepek: a népszavazás eredményességének valószínűségét ezzel a hozzáállással az ellenzéki csoportosulások növelni, a hatalom birtokosai pedig csökkenteni kívánják. Normáááááális?

Szólj hozzá!

Üzengetünk

2016.07.04. 11:52 Lobra

Hogy a tér és az idő egyre zsugorodik, arra mi sem lehetne jobb bizonyíték, mint a „globális falu” jelenség. A világon jelenleg élő összes ember szomszédnak érezheti magát, és nemcsak a bibliai „felebarát” értelemben. Ha a világ bármely pontjáról elindulsz, nagyjából huszonnégy óra alatt bárkit személyesen felkereshetsz; ha pedig nem vagy ennyire kalandvágyó, esetleg megelégedsz a megcélzott személy számára fontosnak tartott információ eljuttatásával, akkor ezt gyakorlatilag elhanyagolható idő alatt megteheted.

uzen.jpgHa pedig művész vagy - író, költő, festő, grafikus -, akkor az emberiség közös kultúrájának kincstárára bízhatod kreatív gondolati termékeidet.

Nemcsak individuumok élnek természetesen ezzel a ragyogó lehetőséggel; jogi személyiséggel rendelkező vagy nem rendelkező csoportosulások is kapva kapnak az alkalmon, hogy megoszthatják nézeteiket, elképzeléseiket, hitvallásukat másokkal. Tiltakozhatnak, javasolhatnak, buzdíthatnak. Üzenhetnek.

vissza.jpgNe ragadjunk le az általános elméleti fejtegetések szintjén; többet tanulhatunk konkrét gyakorlati példákból. Egy jól megfogalmazott üzenet akkor igazán hatékony, ha kevés szóval is sokat mond. Az üzenetváltást kezdeményező félnek mindig nehezebb a helyzete, mint a válaszolónak; az utóbbi abban a kényelmes helyzetben van, hogy a kezdeményező fél már felvázolta az információcsere körülményeit, tárgyát, formai kereteit; a visszaüzenőnek már elegendő a puszta lényegre szorítkoznia.

Szólj hozzá!

Dialógusok (2)

2016.06.20. 09:34 Lobra

Dohánybolt

kova.jpg- Hozta Isten, kedves kuncsaft, kiterjedt kínálatú Nemzeti Dohányboltunkban. Mindent megtalál itt, ami a dohányzással kapcsolatos.
- Vivát! Van kovaköve?
- Vavan. Kérem, készítse ki a személyi okmányait, addig én előveszem a páncélszekrényből a kovakő-naplót.
- Kovakő-naplót? Az meg minek?
- Minden kovakő-vásárlással kapcsolatos adatot részletesen fel kell jegyeznünk. A kovakő stratégiai árucikk.
- Hát jó, de akkor már vegye ki a tapló-naplót is.
- Olyanunk nincs.
- Miért, a tapló nem stratégiai árucikk?
- Nem. Az taktikai. És attól tartok, a besorolás indokaira nem térhetek ki. Érje be annyival, hogy más az aktív és más a passzív.
- Nekem mondja…? Amiatt lett az egyedüli szabadidős tevékenységem a túlélőtábori instruktorkodás.
- Na várjunk csak, úgy emlékszem, a hőségre tekintettel elrendelték a tűzgyújtási tilalmat.
- Óh, az nem gond. Három éve csinálom, és még eddig soha nem sikerült kovakővel tüzet csiholnom.
- Akkor miért vásárol most?
- Hogyhogy miért? Mert a régi készletem teljesen elkopott a hiábavaló csiholásban.
- Rendben, mindent feljegyeztem. Remélem, kedves kuncsaft, hamarosan ismét a boltomban tisztelhetem.
- Na, így sem kívántak még nekem sok sikert…

Lélekbúvár

psych.jpg- Jó napot. Jó helyen járok? Az van kiírva az ajtóra, hogy Doktor Bubó Bernát belgyógyász.
- Igen, de ő ma szabadságon van, én csak használom a szobáját.
- De ugye maga is doktor?
- Az vagyok, de nem belgyógyász, hanem lélekbúvár.
- És meddig bír odalent maradni?
- Nyilván arra céloz, hogy a lelki dolgok többnyire tudat alattiak. Hát igen, erre való a pszichiáter.
- Egészségére.
- Nem tüsszentettem, a foglalkozásomat mondtam: pszichiáter.
- Egészségére. Jól megfázhatott a legutóbbi merülésekor. Az Ön foglalkozásában az pedig elég nagy hátulütő. Oxigénmaszkban körülményes orrot fújni.
- Nem tudom, miről beszél. Az én terápiám lényege az, hogy a páciens eljön hozzám, én lefektetem őt a díványomra, és --
- Fúj, ne traktáljon a mocskos részletekkel! Nem vagyok rá kíváncsi.
- Kérem, kérem. Pedig ez egy viszonylag új tudományág.
- Még hogy új! Ezt már Ádám és Éva is ismerte!
- Hát az biztos, hogy nekik is volt pszichéjük.
- Úgy is lehet mondani.

Szólj hozzá!

Dialógusok

2016.06.15. 13:23 Lobra

Sebészprofesszor

kezcsok.jpg– Ejnye, főorvos úr, már meg sem ismeri az ember jányát?
– Millpárdon, naccsága, csonkolom a kezeit.
– Hát, ha elkerülhetetlen… Csak kérem, szóljon előtte, hogy levehessem az aranygyűrűimet meg a rubin berakásos irídium karkötőmet.
– Azt mindenképpen tanácsolnám. A fémtárgyak megzavarják a képalkotó technikát.
– Erről hallottam. Biztosan azért nem használtak a nagy festők drótkefét a mókusszőr ecset helyett.
– Biztosan. Amúgy van valami konkrét panasza?
– Semmi új, csak a szokásos hiánybetegségem.
– Holnap ügyeletes vagyok, volna ideje bejönni a rendelésre úgy este hat óra körül?
– Nem lehetne inkább a magánpraxis keretében? Ugye, a diszkréció…
– Szívesebben jönne rejtve? (magában hozzáteszi: és távozna dugva?)

Házaló ügynök

hazalo.jpg– Tessék, polgártárs, mily alkalomból tisztelte meg szerény hajlékomat?
– A hajlakkomat szeretném a szíves figyelmébe ajánlani.
– Rossz helyen jár, én parókát viselek, alatta tar vagyok.
– Nem támít. Eladok nagy tételben is, és maga lehetne viszonteladó.
– Viszonteladó? Újra eladjam magának, amit magától vásárolok?
– Fúj, soha nem vennék ilyen szemetet! Van viszont más a készletben: krémpúder, popsikenőcs, bajuszpödrő, hajnövesztő. Egységes arculatú, formatervezett tubusokban.
– Az veszélyes. Előfordulhat, hogy valakinek a bajusza nő meg és a haja pödrődik be.
– Ez végül is nem olyan tragikus, amíg a használó férfi.
– Hogyhogy, hát a férfiasságot is el lehet tőle veszíteni?
– Dehogy, én csak azt mondom, hogy bajusznövekedés miatt eddig csak nők reklamáltak. De a cég központja rájuk bizonyította, hogy ez csak szőrszálhasogatás.
– Hát, bevallom, engem nem különösebben izgat a kozmetika.
– És a kedves feleségét?
– Ismeri talán a nejemet?
– Nincs szerencsém.
– Tehát ismeri…

Panasznap

tiborc.jpg- Jó napot kívánok, itt kell feliratkozni a panasznapra?
- ’Pot. Húzzon egy sorszámot.
- De hiszen egyedül vagyok az ügyféltérben.
- Ez az előírás. Várjon, amíg kigyullad. (Tizenhét perc múlva kigyullad. Az ügyintéző összesöpri a pizza morzsáit.)
- Na végre. Én vagyok a négyszázhetes. Feliratkoznék a panasznapra.
- Neve?
- Petúr Imre.
- Foglalkozása?
- Bán.
- Panasz jellege?
- Gazdasági.
- Közelebbről?
- Megint nem én nyertem a városvilágítás modernizálási tenderen!
- Mélcíme?
- pet pont urban kukac gertrudis pont hu
- Mi az a gertrudis?
- A cégem neve.
- Rendben. Tiborcz úr majd értesíti.

Szólj hozzá!

Time will Tell

2016.06.12. 17:19 Lobra

tell1.jpgA nyílvessző surrogva szelte át a több mint száz lábnyi távolságot, és rezegve állt meg éppen az alma közepében. A nyílvessző hegyén élettelenül fityegett egy almakukac, a faágról egy harkály a csőrét nyalogatva szemezett vele. Wilhelm Tell junior megkönnyebbült mosollyal nyúlt fel a feje búbjára és emelte magasba a megvesszőzött gyümölcsöt. A nézők tömegéből először megkönnyebbült sóhaj, majd egetverő tetszésnyilvánítás hallatszott, hosszasan éltették a produkció résztvevőit. Nem akart szűnni a „standing ovulation”.

Közben Wilhelm Tell senior maga is kitörő örömmel konstatálta mutatványa sikerét: egymás után hányta a tigrisbukfenceket, romakerekeket, hátraszaltókat. Amikor végül kiküldött tudósítónknak sikerült őt mikrofonvégre kapnia, sűrű lihegések között nyilatkozott:

tell2.jpg– Valóban, hatalmas megkönnyebbülést okozott a siker. A felkészülés időszakában még nem észleltem, hogy az íjam célzószerkezete elállítódott, egy parányit lefelé hordott, talán két ezreléknyit. Igen ám, de huszonöt méteren ez akár öt centit is jelenthetett, és ez komoly fluktuációt eredményezett: két-három naponta kellett új főlovászmestert, étekkóstolót, mosónőt, gazdatisztet verbuválni. Többségüknek még betanulni sem volt idejük, már ott álltak a végig sértetlenül maradó almával a fejükön…

– Most, hogy túljutott ezen a mérföldkövön, milyen új terveket érlel a fejében, tisztelt Herr Tell?

– Nem gondolok országos turnéra, szeretném a csúcson befejezni. Visszavonulok és megvalósítom gyermekkori álmomat: egy játékkártya-kisüzemet alapítok „Ultima Ratio” néven. Nagyjából minden meg is van hozzá, egyetlen nehézséggel kell megküzdenem még: nem tudok jól lábat és lábbelit rajzolni. Még töröm a fejemet a megoldáson…

Szólj hozzá!

Kulturális ismeretterjesztés

2016.06.07. 17:18 Lobra

mozart.jpgHans Christian Mozart, aki nem csupán lángeszű zeneszerzőként, de komponista-zseniként is örökre beírta nevét az emberiség közös kultúrkincsének aranykönyvébe, a dél-korzikai Bruchsteinbachfeldsingen falucskában látta meg a holdvilágot egy lucskos, hóborította kora nyári délelőttön. A sokat látott éltes korú bábaasszony imígyen kommentálta az eseményt: "Meglátják, tisztelt örömszülők, e parányi jövevény csodálatba ejtendi majdan a világot!" Szokás szerint dupla borravalóval honorálták a jóslatát, ő azonban szokás szerint dupla konyakra költötte.

Már karonülő csecsszopóként feltűnt kivételes ritmusérzéke: egészen jó arányban sikerült elhajolnia atyja, a királyi fővadász és étekkóstoló karmesteri pálcájának suhintásai elől. Ez annál is inkább figyelemre méltó, mivel a kis Hans Christian csak nagyjából a köldökétől a feje búbjáig létezett, habfehér carrarai márványból megmintázva. Ennek ellenére kiegyensúlyozott, boldog házasságban élt, bár Frau Mozartnak e tárgyban tett nyilatkozata nincs a birtokunkban.

kugel.jpgMinthogy a zseni két karja is tőből hiányzott, nemcsak a szerzeményei kottájának a megírása állította komoly nehézségek elé, de a lejátszásuk is. Apró fogyatékosságát azzal ellensúlyozta, hogy rendkívüli precizitással volt képes mozgatni a szemgolyóját. A megszólalás dinamikáját a szemgolyó düllesztésével és a szemhéj leeresztésével, a kottafejek kívánt elhelyezését a szemgolyó balról jobbra és fentről lefelé mozgatásával érzékeltette. A zongorabillentyűket is szemmel verte. Az újító módszert a hálás utókor a Mozart-Kugel nevű élvezeti cikk formájában örökítette meg. Nagynénje, Ella nevét is őrzi a gasztronómia arany receptkönyve, a mozzarella nevű sajtpermet formájában.

Következő ismeretterjesztő zenetörténeti adásunk során a felső-pomerániai Émile Giuseppe Csajkovszkij életművét vesszük górcső alá.

Szólj hozzá!

Címkék: zene kultúra humor életrajz

Mija tejendő?

2016.06.06. 16:13 Lobra

bolgar.jpgNagyjából hat hónapja teszi fel a kérdést az amúgy nyilván jó szándékú, de látványosan fáradó ismert műsorvezető, hetente legalább négyszer – makacsul, megingathatatlanul, újra meg újra. Széles a megkérdezettek köre – filozófusok, politológusok, közgazdák, ex-képviselők, európai uniós szakértők, nyelvtudósok és mások –, valamiféle tudatos kiválasztási szempontok aligha körvonalazódnak. Ez eddig úgy nagyjából száz alkalmat jelent, ami már a statisztika-tudomány, a mintavételi eljárás során kapott adathalmaz plauzibilitása szempontjából is elegendően nagy merítés. Annál is inkább, mert a kérdésére kapott mintegy száz válasz jó közelítéssel, kis szórással nagyjából kétféle kaptafára húzható.

 • Az egyik tipikus válaszadó behunyja a szemét, fülét, és megengedi magának, hogy a fantázia és a fikciók világát keresse fel jól hangzó válaszának megfogalmazása céljából. Összefogásról, együttműködésről, programegyeztetésről, új alkotmány írásáról, szakértői kormányról beszél. Pontosan tudja, hogy semmi ilyesmi nem fog megvalósulni legalább még két-három cikluson keresztül, de nincs bátorsága bevallani.
 • Aki csak minimálisan hajlandó a valós világunk valós tényeit alapul venni, az egyértelműen megfogalmazza, hogy ez a bagázs normál választásokon nem váltható le. Azzal finomítja, hogy ilyesmi csak akkor képzelhető el mégis, ha 14-15 hónap múlva hihető és egybehangzó előrejelzések azt mutatják, hogy a kormánypártok várható szimpatizánsainak számát az összes többi – igen, az összes többi – politikai erővel rokonszenvezők száma meghaladja.

Most akkor mi legyen? Adjunk fel minden reményt? Nem. A saját válaszom annyi: mindenki igyekezzék a lehető legtöbbet megőrizni az általa követett értékrendből. És erősen bízzon a jelenlegi kormánypárti erők képességeiben: előbb vagy utóbb sikerül elkövetniük valamit, amivel vagy nemcsak erkölcsileg, de a gyakorlatban is kiírják magukat a civilizált világból, vagy úgy megnevettetik a világot, hogy szégyenükben önszántukból elkotródnak.

A vélhetően jó szándékú műsorvezető e bejegyzés közzététele után is rendületlenül, naponta felteszi valakinek a sehová nem vezető kérdését. Vajon mi motiválhatja azt a mániákus mazochizmust, amely révén a politikai rezsim változását - önmaga kinyilatkoztatása szerint - talán a leginkább kívánó média kitartó hallgatósága nap mint nap újra meghallgathatja, hogy semmi esélye a pozitív változásra?

Szólj hozzá!

Címkék: politika humor

Szöszök

2016.06.04. 10:55 Lobra

Századok hosszú során át nagy írók, költők (festők, szobrászok, építészek,. kőfaragók és balett-táncosok) alkotásai váltak az emberiség egyetemes kultúrkincsévé, de naplójegyzeteik és levelezésük is gyarapította azt – egyeseké még életükben, másoké csak azt követően. Neves és kevésbé neves irodalomtudósok, végzős diákok számára jelentettek kimeríthetetlen forrást ezek az eredetileg nem a nagyközönség, inkább írótársak, mecénások, szeretők és mások számára szóló írások.

levelez.jpgSzerencsére napjainkban is születnek hasonlók: bennük a szerző precíz és tárgyilagos megfigyelései a mindennapokról, szenvedélyes, gúnyos, óvatosan kitárulkozó, vagy éppen bátran vállalt állásfoglalása. Úgy adódott, hogy módom van idézni napjaink nagy kortárs prózaírójának még kiadás előtt álló levelezéséből:

„1000011100011001010100111…”

* * *

soros.pngA Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter javaslatára visszavonták a Fizika tankönyveket, mert a "Villamosság" fejezetnek a kombinált áramköri kapcsolásokról szóló szakaszában kurtítani kell a tartalmat. Mind az energiaforrások, mind a fogyasztók esetén csak a párhuzamos kapcsolás tartható meg. Ezzel a kapcsolási formával nincs semmi baj, egyetlen észak-amerikai milliárdos neve sem jut eszünkbe, ha bárhol meghalljuk, meglátjuk a "párhuzamos" jelzőt.

A ... a másikra való minden hivatkozást, mint a háttérhatalmak aljas bomlasztó tevékenységének lenyomatát, száműzni kell a tananyagból.

* * *

Közzétették a magyar gazdaságot jellemző legfrissebb statisztikai adatokat, sokak megdöbbenésétől kísérve. Mi lehet az oka az egy helyben topogásnak (legyünk megengedőek...)? Nos, a gazdasági élet szereplői erősen hierarchizáltak. Okkal feltételezhetjük, hogy a legfelső szinten születő döntések viszonylag következetesen mutatnak egy elhatározott stratégiai cél felé. Abban sincs okunk kételkedni, hogy a legalsó szint szereplői tőlük telhetően pontosan végrehajtják az őket érintő döntéseket, már csak a munkahelyük megtartása érdekében is.

stat.jpgA középső szintre eljutott és ott megrekedt, megkeseredett aktorok gyakran "továbbgondolják", "finomítják" a hozzájuk érkező felső szintű döntéseket, néha egészen az elszabotálásig vagy az ellenkezőjére fordításig. Mi lenne hát, ha kimaradna ez a középső szint? Közelítsük a kérdést nyelvi oldalról. Tagoljuk a szót: gaz-da-ság. Most dobjuk ki a középső tagot... Stimmel. 8-(

Van azonban a kérdésnek egy optimista megközelítése (sőt, megoldása) is. Menjünk vissza oda, hogy tagoljuk a szót: gaz-da-ság. Az első és a harmadik tag tartalmaz egy közös karaktert, amely hiányzik a középsőből. Igen, mindkettő tartalmaz egy-egy g-pontot. Az optimista megoldás abból áll, hogy nem kidobjuk a középső tagot, hanem oda is becsempésszük a másik kettő közös karakterét, hátha segít. Lássuk: gaz-dag-ság. Nahát, ez is stimmel! 8-)

Szólj hozzá!

Alapkő, letéttel

2016.05.31. 16:44 Lobra

Kiszállván a helikopterből, illetve az állami terepjáróból, a két férfiú megindult egymás felé a hosszú vörös szőnyegen. Látótávolságba érve szinte egyszerre mutatták fel két ujjukkal a nagy V betűt, amely azonban ezúttal inkább afféle névjegy volt.

put-orb.jpg– Kák gyelá? – kérdezte Vlagyimir a puha, langyos kézfogás közben.
– Brüsszel – válaszolt Viktor fintori arccal, kissé összerázkódva.
– Ná zdáróvje – reagált az Elnök udvariasan, nyugtatólag Paksolva meg társa vállát.

Népviselő leányok penderültek elő, kezükben kenyér és Shaw. A harmadik egy kis mázas cserépedényt balanszírozott a fején. Csábító illatokat árasztott, jól meghúzták. Vlagyimir szakértő szemmel vizslatta a kis boroskancsót.

– Köcsög – mondta Viktor, aki tudta, amit tudott. Előkerült egy nagyobbacska titánhenger, már előre bele voltak készítve a tervrajzok, szándéknyilatkozatok, tenderek, szerződések, munkaütemező grafikonok, bankgaranciák, zálogcédulák. Rácsavarozták a fedőt, majd belesüllyesztették a titánhengert az e célra kivájt furatba.

alapko.jpg– Titkosítás rulez – kacsintott Viktor, miközben értő kezek folyékony betont öntöttek a nyílásba. Vlagyimir elég gyakorlatlanul kezelte a vakolókanalat. – Majd elsimítjuk – nyugtatta meg vendéglátója.

A két államférfiú visszaindult járműve felé, a jelen levők dörgő Paksviharától és könnyes tekintetétől kísérve. A világtörténelemre gyakorolt döntő befolyásuk mellett szinte eltörpült a testmagasságuk.

Nyilván a perspektíva miatt…

Szólj hozzá!

Minimálbér és létminimum

2015.12.28. 10:45 Lobra

A múlt év végén is összeültek annak a többoldalú tárgyalás-sorozatnak a szereplői, amely során a következő évi minimálbérről és garantált bérminimumról kellett megállapodniuk. Ezzel kapcsolatosan sokak részéről felmerült egy olyan, első pillantásra logikusnak tűnő igény, hogy „a minimálbér érje el a létminimumot”.

Ne csábuljunk el azonban az első pillantás csalóka logikájától. Vizsgáljunk meg mindössze három tényezőt, amelyek szerintem azonnal helyére teszik a két fogalmat.

A minimálbér

 • műfaja: törvényi rendelkezésben rögzített összeg
 • alanya: a munkavállaló
 • típusa: bruttó összeg

A létminimum

 • műfaja: tapasztalati / statisztikai adat, ill. adatsor
 • alanya: háztartás-típusok
 • típusa: nettó összeg

Talán az egyetlen mutató, amely összeköti a kettőt: általában egy hónapra vonatkoztatják őket.

Szólj hozzá!