HTML

Satyrblog

Eredeti célom többek között amatőr alkotók szépirodalmi jellegű szövegeinek közreadása volt, ezek azonban egy bizonyos idő után az azóta megszűnt Faragóműhely nevű blogomba kerültek. Szerepelnek továbbá bevált kedvteléseim (labdarúgás, matematika, zene, nyelvek,...) köréből származó, remélhetően vitát is kiváltó bejegyzések, rövid aktuálpolitikai észrevételek. Ha úgy gondolod, hogy egy saját bejegyzésed jól illeszkedhet a blog jellemzőihez, a látogatók ízléséhez, küldd el a következő címre: miklos.varkonyi@gmail.com

Friss topikok

 • Frady Endre: @Lobra: A legszomorúbb az, hogy értelmes emberek sokasága már hetek óta erről a marhaságról vitatk... (2016.09.16. 13:22) Kapitális öngól
 • Lobra: @HarrisonBergeron: Ajjaj, az ilyen nekibuzdulásoktól hemzseg nemcsak a virtuális tér, de sajnos a ... (2015.01.04. 09:51) William Blake: Jerusalem
 • Lobra: @Satyricus: Én is végig a külön listák mellett voltam, amióta megjelent a Haza és Haladás Egyesüle... (2014.04.09. 07:33) Magyarország foga fehérje…
 • Lobra: @pucros: Igazad lehet, mert nem először vetik a szememre ugyanezt. Attól tartok, nincs rá értelmes... (2014.03.11. 14:37) Alternatíva?
 • Lobra: @Mértékadó értelmiségi: Vissza kell térnem rá, mert azóta is foglalkoztatott a dolog. Bizony, nem ... (2013.12.30. 23:05) Gondolatok aktuális politikai kérdésekről (2)

Linkblog

Kanárikórus

2018.02.05. 17:48 Lobra

kanari.jpgA papagájok megunták a prózát.
Tudták, hogy tőlük jóval több telik:
a tehetségük úgy csak elaprózzák,
ha szolgamódra megismételik,
amiről a fülük tudomást szerez.
Madarak körében gyötrő kényszer ez,
olykor bele is pusztul némelyik.

A füzetlapnál többet tud a kotta:
szabályozza a beszéd ritmusát.
A papagájhad elsajátította,
másik műfajra tértek át tehát.
Kell majd egy karnagy, aki betanítja,
hogy szinkronozva szálljanak a szittya
szólamaik a padsorokon át.

Egy csillagmentes kupolateremben
jól betanított papagájsereg  
fújja a kánont, közben szem se rebben,
az átélésük csak úgy sistereg!
A nagyszünetben aztán nagy-sietve
elrepülnek a Kanári-szigetre.
Szeretnéd-e, hogy visszajöjjenek?

Szólj hozzá!

Sertésország

2018.02.01. 20:01 Lobra

disznofej_7.jpgMég a Disznófejű Nagyúr ellen harcolt
a romlott életű, romlott vérű költő;
azóta eltelt vagy négy-öt emberöltő,
jó néhány szokásról meg is feledkeztünk.
Régi ellenfele máig itt jár köztünk,
így hát fizethetjük tovább is a sarcot.

disznofej_6.jpgNem egymaga szólal: felröffen a konda,
és csodák csodája, embernyelven mondja,
amit a Fősertés agyába sugall,
építve vallásra, sötét babonákra:
sertésoldalt használ, ha írni akar,
luxusólas létét végigdagonyázza.

disznofej_4.jpgSertéshon urai, igyekezzetek,
hiányos félmunkát ne végezzetek!
Találjatok forrást hízlaló telepre,
hozzá pályázati pénzeket szerezve,
s az ifjú disznókat, kiknek dolga úri,
erdőbe vigyétek szarvasgombát túrni.

disznofej_8.jpgHadaitok többször térfelet cseréltek,
s híztok, egyre híztok, akár a heréltek.
Biztos, hogy mindenki kedvence a moslék?
„Zabálj, more, böfögj, friss és illatos még!
Ne szégyelld, vegyél még, dagadj kétszeresre,
utána már lopni nem lesz kedved este!”

Szólj hozzá!

Címkék: politika vers ross satyr

A bolygók teremtése

2018.01.23. 17:04 Lobra

(Kivonat a ciklusból)

Nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben még bővül a megénekelt bolygók száma, bár erős korlátot jelent, hogy például "Venus & Mars" címmel Paul McCartney nevű konkurensem már kiadott egy dupla nagylemezt. Kérem, csak az olvassa el a csattanót is, akit nem zavar a felnőttnek minősíthető tartalom!


bolygok.jpgDicsőítő dalát fújva
előáll egy szférazenész,
zengő lírát penget ujja,
s miközben az egekbe néz,
torkából egy strófa szól,
majd a kórus válaszol.
(Szerepük bár osztatlan,
nem mindig van összhangban.)

„Uralja a bolygóhadat:
méretével letarolja,
tömegével erőt mutat,
kulák lévén sok a holdja.
Akárhányszor szállt már harcba,
csak babérok sora termett,
nem volt példa még kudarcra:
hívjuk tehát Jupiternek!”
„Jupiternek, Jupiternek!”

„E bolygón a teremtmények
őszinte nagy bánatára,
akik vizet vedelnének,
nincs jég, nincs víz, nincsen pára.
Eljön a sok szerencsétlen,
kapálóznak, furán úsznak
víz nélküli medencében;
nevezzük el Uránusznak!”
„Uránusznak! Uránusznak!”

„Másik bolygót veszünk észre,
ám ha bárki sétát tesz itt,
nincsen mód, hogy kifürkéssze
csúcsait és mélységeit.
Soha nincs fény, a természet
ráborítja éjköntösét,
amely soha nem ér véget.
Ha nappal van, mért van sötét?”
„Merkúrnak! Merkúrnak!”

Szólj hozzá!

Modernizáció az oktatásban

2018.01.22. 22:43 Lobra

_u_e_o_23_08_2015_003.jpgA legfiatalabb unokám 2014. szeptemberében lett elsős, ebből az alaklomból fogalmaztam meg egy több témára kiterjedő bejegyzést ugyanebben a blogomban, itt: Első idézetként onnan másolok ki egy részletet. A mostani gondolatmenetemnek legyen ez az egyik forrása, egy másik a néhány nappal ezelőtt lezajlott diáktüntetésen, a résztvevők által megfogalmazott követelmény-együttes. Hasznos volna egy harmadik forrás ismerete is: az éppen kidolgozás és korszerűsítés alatt álló egységes tantervre gondolok, amelynek tételei azonban egyelőre nem elérhetőek. A bejegyzés végén található következtetésből annyit már most előre hozok, hogy szerintem a közoktatás egy olyan kivételes terület, amelynek korszerűsítésére törekedve nem elvekből, tudományos elemzésekből, kimeneti kívánalmakból kellene kiindulni, hanem már meglevő és egyre szélesebb körben terjedő eszközök funkcionalitásából, kissé talán megelőlegezve fejlődési trendjük várható lépéseit, és átvéve a haladó, sikeres megoldások legjobb gyakorlatát.

Elsőként álljanak itt tehát a három és fél évvel ezelőtt megfogalmazott mondataim:

Szólj hozzá!

Limerickjeim gyűjteménye

2018.01.20. 14:36 Lobra

Döntően a 2009-2013 évek közötti időszakban, majd néhány év szünet után a műfajhoz visszatérve, több mint ötszáz, hagyományosnak mondható limericket írtam meg. A gyűjtemény itt érhető el.

Figyelmeztetés: A szövegek között található felnőtt tartalom is!

Szólj hozzá!

Feminin földrajz

2018.01.17. 16:14 Lobra

Figyelmeztetés: Az alábbi limerick-gyűjteményben előfordulhat felnőtt tartalom!

feminin.jpgVan egy nő, lakhelye Tiraszpol.
Tartva a korai klimaxtól
rálelt egy szaklapra;
pasikat zaklatva
minden kis alkalmat kimaxol.

Van egy nő, lakhelye Visonta,
partnerét vasárnap kisomta.
Egy pasit elképzel,
nekilát önkézzel,
óránként elélvez visongva.

Van egy nő, lakhelye Szentimre,
semmit sem fed el már lent inge.
Pár éles barka-nyom
skálát írt farkamon;
bénultan bámul a centimre.

Szólj hozzá!

Választás és/vagy szavazás

2018.01.05. 10:22 Lobra

A politika mellett a labdarúgás az a terület, amelyhez Magyarországon legalább is minden férfi, plusz hálistennek elég sok nő is ért; ezért az alábbi fejtegetésben nagyrészt az utóbbi témában igyekszem példákkal illusztrálni az állításaimat.

valasztas.jpgMegfigyelés: a mindennapi életben számos esetben váltakozva, egymás szinonimájaként használják a „választás” és a „szavazás” szavunkat. Nem jelentenek kivételt ez alól a politikusok, politológusok, médiamunkások, sőt még a jogalkotók sem. A 2013. évi XXXVI. törvény szól a jelenleg hatályos választási eljárásról. A szövegében 1717 alkalommal fordul elő a „választ” szó, illetve annak valamilyen módon toldalékolt alakja, és 917 alkalommal a „szavaz” szó, illetve annak valamilyen módon toldalékolt alakja (ebből háromszor „népszavazás” formában).

Első kérdés: jogos ez a fajta kezelés? Második kérdés: vajon mire vezethető vissza? Hogy közelebb kerülhessünk a válaszhoz, vizsgáljuk meg a két fogalmat a szemantika, a logika és az algoritmus felől közelítve.

Szólj hozzá!

Fokozatok

2018.01.04. 14:32 Lobra

Semmi bajom nincsen a kétkezi munka tiszteletével. Ez az, ami bizonyíthatóan új értéket hoz létre, mérhető paraméterekkel mind a ráfordításokat tekintve, mind a keletkezett társadalmi hasznosság oldaláról közelítve. Hosszan el tudom nézni egy esztergályos szakavatott, kimért, célratörő, takarékos mozdulatait, azt a munkaritmust, amelyre akár szimfóniát lehetne komponálni. Lenyűgöz egy útkarbantartó csapat összehangolt, begyakorlott mozdulatsora, nem is beszélve a korszerű gépkocsigyártó és -összeszerelő robotok akár több méter kiterjedésű részegységeinek lendületes, milliméter ás századmásodperc pontossággal kiszámított mozdulatairól.

Nem tudok viszont egyetérteni azzal a megközelítéssel, amely a fentieket abszolutizálva lekicsinyli, haszontalanná nyilvánítja, hovatovább már üldözi a „tiszta” tudást, a műveltséget, kulturáltságot, de akár a szakismeretet is. Meglehet, sőt valószínű, hogy utóbbiak nem járnak azonnali haszonnal, de közép- és hosszú távon javíthatják akár éppen a kétkezi munka által létrehozott termékek minőségét, növelhetik az értékét.

Semmi bajom nincsen a mértékletes patriotizmussal, a haladó hazaszeretettel, amelynek tárgya nem feltétlenül az egész ország: lehet a szűkebb szülőföld is. Azzal azonban már nem tudok mit kezdeni, és legfőképpen nem tudok azonosulni, ha ez átcsap minden alapot nélkülöző nacionalizmusba, olyan melléktermékekkel, mint például a felsőbbrendűségi érzés, a rasszizmus.

Semmi bajom nincs az egészséges önbizalommal, hiszen abból fakad a derűlátás, a pozitív életszemlélet, a mások tanítására való hajlandóság és (jó esetben) készség. Amikor azonban eléri az önhittség, a tévedhetetlenség-érzet fokát – többnyire mind a személy, mind a környezete számára azonosíthatatlan pillanatban és módon – önmaga ellentétévé változik.

Ezek az átbillenések akkor is károsak, ha a negatív következményei egyetlen személyre, esetleg még az ő legszűkebb környezetére, mondjuk a családjára korlátozódnak. Amikor azonban egy sokmilliós társadalom egészét sújtják, az okozott kár felmérhetetlenné nőhet. Milyen jó, hogy mi mentesek vagyunk mindettől!

Szólj hozzá!

Taktikák a nem nyerhető körzetekben

2017.12.21. 16:02 Lobra

Az elmúlt kb. tíz év alatt lezajlott már 2-2 országgyűlési és önkormányzati választás, így statisztikai értelemben is elegendő olyan adat gyűlt össze, amelyek módot adnak annak meghatározására, hogy a jelenleg érvényes helyi választási körzetekben milyen jellemző pártpreferencia-megoszlások alakultak ki. Ha ezek idősora egy jól értelmezhető trendet alkot, akkor nagy biztonsággal hajtható végre olyan extrapoláció, amely elfogadható valószínűségi becslést ad a 2018. tavaszi országgyűlési választások várható relatív eredményére. Utóbbi alatt – az alábbi elemzés szempontjából – azt értem, hogy várhatóan mely jelöltállító szervezetek képviselője végezhet majd az első és a második helyen; a harmadik helyezésnek gyakorlatilag nincsen mandátumban mérhető következménye. A felvázolt taktikák azt mutatják meg, hogyan ajánlott szavaznia a demokratikus oldalt preferáló választónak, hogy esély legyen a jelenlegi hatalmi berendezkedés leváltására.

elections.jpgAz elemzést szándékosan szűkítem le azokra az egyéni választási körzetekre, amelyekben igen nagy valószínűséggel előre jelezhető, hogy a demokratikus oldali pártok vagy pártszövetségek egyike sem, de még egy esetleg általuk támogatott független jelölt sem lehet nyertes. Nem kellemes erről a tényről tudomást venni, de ki kell használni ezt a negatívumot arra, hogy az ilyen körzetekben akár az összes olyan párt vagy pártszövetség állíthat jelöltet, amely országos listát is kíván állítani. Ügyelniük kell arra, hogy – figyelembe véve a győzelem esélyével elindított jelölteket is – ilyen körzetekből legalább 27-nek kell lennie úgy, hogy azok földrajzilag legalább tetszőleges 9 megyére és Budapestre terjedjenek ki.

Abból indulunk ki, hogy minden helyi választási körzetben legalább háromféle jelölt indul el; ha a folyamatok úgy alakulnak, hogy ebben változás lesz, akkor a sémát újra kell értelmezni. A felesleges szóismétlések elkerülése érdekében betű- és számjelöléseket vezetünk be:

Szólj hozzá!

Címkék: politika választás tanulmány kooperáció

Se vele, se nélküle?

2017.12.18. 14:10 Lobra

se_vele.jpgLegutóbbi napjaink vezető híre az Állami Számvevőszék által a 2015-16 időszakra kiterjedő, az összes parlamenti pártot érintő pénzügyi vizsgálatnak a Jobbikra vonatkozó megállapításait tartalmazó jelentéstervezet tartalma. Különös súlyt ad ennek az a speciális háttér, amelyet az országos pártszimpátia-felmérések számszerű adatai alakítanak ki, és amely azt sugallja, hogy a jövő tavaszi országgyűlési képviselő-választások alkalmával leváltható a jelenlegi kormány, ha az összes ellenzéki párt ezt elsődleges célként tűzi ki, és minden egyebet ennek rendel alá. A kérdés egyszerű megfogalmazásban így vetődik fel: Alakulhat-e taktikai együttműködés a demokratikus pártok és a Jobbik között? A vélemények erősen megoszlanak.

Minden logikusan levezetett – inkább a racionális érvekre, semmint érzelmi tényezőkre alapozott – véleményt tisztelek. Mielőtt óvatosan rátérnék a saját álláspontom kialakítására, előbb néhány tényt sorolok fel:

Szólj hozzá!

Soro(zato)s inzultáció

2017.09.29. 17:29 Lobra

soros-terv.jpgAz Index portál értesülése szerint a kormányközeli Magyar Idők megszerezte a hamarosan útjára bocsátandó következő Nemzeti Konzultációban szereplő állítások sorozatát, amelyekkel kapcsolatban a konzultáltaknak két-két reagálás közül lesz majd lehetőségük választani. Az alábbiakban ezeket a számozott állításokat veszem sorra, és ahol jónak tartom, megjegyzéseket fűzök hozzájuk, eltérő színnel és eltérő betűtípussal.

 1. Soros György arra akarja rávenni Brüsszelt, hogy Afrikából és a Közel-Keletről évente legalább egymillió bevándorlót telepítsen az Európai Unió területére, így Magyarországra is.

Mit kell tennie a Soros-terv szerint „Brüsszelnek”, ha egy adott évben a két térségből az Európai Unió területére nem hajlandó betelepülni legalább egymillió bevándorló, hanem csak kevesebb?

 1. Soros György brüsszeli vezetőkkel együtt azt is tervezi, hogy az EU tagállamai, így Magyarország is, bontsák le a határvédelmi kerítéseket, és nyissák meg a határokat a bevándorlók előtt.

Egyrészt nem minden EU tagállam rendelkezik határvédelmi kerítésekkel, különösen azok nem, amelyek összes szomszédja is EU-tagállam, másrészt az állítás nem tér ki arra, hogy ilyen esetben a tagállamoknak vajon más országok kerítéseit kell-e lebontaniuk.

 1. A Soros-terv része, hogy a nyugat-európai országokban összegyűlt bevándorlókat Brüsszel kötelezően ossza szét, különös tekintettel a kelet-európai országokra. Ebben Magyarországnak is részt kellene vennie.

Egy tervben, a fogalom definíciója szerint, nem lehet előírni kötelező tevékenységeket. És vajon miben kellene részt vennie Magyarországnak, a szétosztásban? Hiszen az állítás csak ezt az egyetlen tevékenységet említi.

 1. A Soros-terv alapján Brüsszelnek arra kellene köteleznie minden tagállamot, így Magyarországot is, hogy minden bevándorlónak fizessen 9 millió forint állami segélyt.

Nem lesz könnyű arra kötelezni a tagállamok többségét, hogy minden bevándorló anyagi támogatásához forintra váltsa be a saját nemzeti valutáját, amelyet majd a bevándorlóknak természetesen vissza kell váltaniuk, ha használni szeretnék.

 1. Soros György azt is el akarja érni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért.

Először is az egyes tagállamok büntető törvénykönyve nem azonos szankciókat ír elő a szintén eltérően megszövegezett büntetőjogi tényállásokra. Másodszor pedig: mihez képest enyhébbet?

 1. A Soros-terv célja, hogy az európai országok nyelve és kultúrája háttérbe szoruljon annak érdekében, hogy az illegális bevándorlók integrációja hamarabb megtörténjen.

Nem zárható ki, hogy egy illegális bevándorló anyanyelve megegyezik a bevándorlási célország nyelvével. Azt meg fizikailag elég nehéz elérni, hogy amennyiben a bevándorló legális, akkor ugyanez a nyelv ne szoruljon háttérbe. Nem könnyen képzelhető el a kultúra részét képező zene, tánc, népművészeti kézműipar, sport háttérbe szorulása sem, önmagához képest.

 1. A Soros-terv része, hogy politikai támadást indítsanak a bevándorlást ellenző országok ellen, és kemény büntetésekkel sújtsák őket.

Hogyan ellenezheti egy ország a bevándorlást, mint olyat, amelyből havonta sok ezer saját állampolgár távozik, hogy bevándorlóként éljen egy másik országban?

Következtetés: Minden itt szereplő állítás tartalmaz egy vagy több, kisebb vagy nagyobb megfogalmazási pontatlanságot. Már ebből is az vonható le, hogy a „konzultáció” felelősei maguk sem vették elég komolyan a feladatukat. Mi várható akkor azoktól a laikus állampolgároktól, akiknek nem lesz módjuk szabad szövegben kifejteni a véleményüket, ahogy az a valódi konzultációk esetén szokás, hanem csak a választható, nyilván hasonló gondossággal megfogalmazott reagálások állnak a rendelkezésükre?

Szólj hozzá!

Nagyvonalú ajánlat

2017.09.25. 17:06 Lobra

valasztas.jpgBotka László kétségkívül nagy formátumú politikus. Kell-e ennél jobb bizonyság, mint a cipő- és gallérmérete, a csináltatott öltönyéhez szükséges, szabványos szélességű szövet hossza?

Az MSZP miniszterelnök-jelöltjének mai együttműködési ajánlata, amelynek a címzettje általa kiválasztott hat másik demokratikus ellenzéki párt, pontosan megismétli a 2014-ben az „összefogás” címszó alatt csúfosan megbukott struktúra összes elemét:

 • közös pártlistát (mind a hét párt logójával) és közös, egyeztetett jelölteket (mind a hét párt logójával) javasol az egyéni körzetekben;

 • az elosztás arányainak Botka véleménye szerint az országos pártszimpátia-felmérések számértékeit kell követniük;

 • mindenféle együttműködést kizár minden olyan párttal, amely az ő megítélése szerint nem demokratikus;

 • az MSZP jóakaratától függ, hogy egy-egy pártnak sikerül-e majd az új Országgyűlésben frakciót alakítania.

Várjuk a címzettek hozzáértő állásfoglalását, észrevételeit. Ami a sajátomat illeti, többször kifejtettem már. Aki kíváncsi rá, megtalálhatja ugyanebben a blogban, „Mit kell megnyerni?” cím alatt.

Szólj hozzá!

Reggeli személy

2017.09.13. 16:37 Lobra

gozos.jpgMinden hétköznap reggel, nagyjából 9 és 10 óra között jelentkezik az egyik rádióban ezzel a címmel egy műsorsorozat. Ezt az időt a műsorvezető egyetlen vendégével tölti ki a stúdióban. A tiszta műsoridő természetesen kevesebb hatvan percnél, mégis nagyfokú felkészültséget igényel mindkét féltől. Egyértelmű, hogy a műsor minőségére mindketten rányomják a bélyegüket, és itt is érvényesül az a szabály, hogy a gyengébbik láncszem határozza meg a műsorról megmaradó összbenyomást.

Ma, 2017. szeptember 13-án egy nagyon fontos kérdés, a soron következő országgyűlési képviselő-választásokkal kapcsolatos alapvető, de a részletekbe is belemenő tudnivalók sorra vétele volt a kitűzött téma, és annak egyik legjobb szakértője volt a stúdióvendég. Szerencsére a hangfelvétel elérhető, így számon lehet kérni rajtam, hogy vajon a megállapításaim tartalmaznak-e némi igazságot.

Szólj hozzá!

Ki NER ma?

2017.09.04. 13:04 Lobra

Nem volt annyira régen, hogy a többségünk már ne emlékezne rá: hétköznap déltájt a Kossuth-rádióban közvetítették élőben az Astoria szállóból azt a komolyzenei vetélkedőt, amelynek alcíme ez volt: „Játék és muzsika tíz percben”. Ma már nem lehetne hasonló vetélkedőt rendezni, hiszen egyrészt kizárólag konzerv műsorként kerülhető el bármiféle szemöldökráncoló reagálás, másrészt kiment a divatból a valós műveltségfelmérés: ma már néhány előre megadott válasz közül kell a megfelelőt kiválasztani.

Alább azonban nem erről lesz szó. Létezik ugyan a címben szereplő betűszónak egy elterjedt, bevett kifejtése, de attól itt és most eltekintenék. A magam által ajánlott kifejtés így hangzanék: a Nagyságrendi Együttlopás Rendszere. Nem túl bonyolult a rendszer leírása, teszek egy kísérletet rá.

piramis.jpgKépzeljünk el egy fiktív országot, amely abba a relatíve szerencsés helyzetbe került, hogy egy határokon átívelő, viszonylag régen működő nemzetközi szervezetbe belépve, onnan rendszeresen ismétlődő, nem elhanyagolható mértékű anyagi támogatást kap. A helyzete azért csak relatíve szerencsés, mert az említett anyagi támogatás éppen a többiekhez képest lényegesen elmaradottabb állapotán kívánna segíteni. Az említett szervezetnek rettentő sok szerteágazó tennivalója van, ezért nem képes minden apró részletre odafigyelni; arra például csak igen mérsékelten, hogy vajon a támogatási összegeket teljes mértékben a javasolt célokra használja-e fel a fiktív ország.

Az országon belül természetesen megvan, és ha kell, működik is minden olyan szervezet, amely hatékony módon képes elvégezni a kívülről kevésbé eredményesnek bizonyuló kontrollt. Miért van az, hogy a fiktív országon belül már régóta, de rajta kívül is egyre inkább terjed a vélekedés, miszerint az ország a korrupció melegágya, mégis hamvába holt eddig nemhogy a kiküszöbölésére, de a csökkentésére irányuló minden erőfeszítés is? Kísérletet teszek a megvilágítására.

Szólj hozzá!

Hexatyr

2017.08.23. 10:46 Lobra

A címben feltüntetett szó mesterséges csinálmány, magam kreáltam, és olyan rövid versek gyűjtőneve, amelyek meghatározott tartalmi és formai jegyekkel rendelkeznek. A szó kezdő összetevője, a görög eredetű "hexa" arra utal, hogy a versek hat sorból állnak; a szó végződése pedig arra, hogy ezeket a formai kísérleteket Ross Satyr szerzői névvel jegyzem. A közös tartalmi jegy az, hogy a záró sor mindig egy közismert személy teljes neve.

A szerkezet a következő (legjobb mindjárt az alábbi példaversen követni): Az első három sor és az ötödik sor összeolvasva egy szokásos ölelkező rímes strófát alkot, csak itt éppen "duplán ölelkezőt", mivel a harmadik és az ötödik sor közé befurakodik az a negyedik sor, amely a záró hatodik sorral rímel. A strófa rímképlete tehát a következő: a-b-b-H-a-H.

Az ölelkező sorok hossza 13 szótag, lehetőleg 4-4-5 ütemezéssel. A hatodik sor, mint említettem, egy közismert személy teljes neve, ezért a szótagszáma nem lehet rögzített: a név hosszától függ. A vele rímelő negyedik sor szótagszámának és lehetőleg ütemezésének is értelemszerűen meg kell egyeznie a hatodikéval. Akkor hát következzék egy példavers, majd utána, a "tovább »" linken túl, további kísérletek. Nagyon örülnék, ha más is megpróbálkozna hasonlókkal.

„Gördülékeny felvezetés, szépen csordogál,
középrésze erőteljes, dúsan áradó.
Később már a sodrás gyengül, egyre fáradó,
apad a vége.”
Lektor előtt leforrázva, búsan álldogál
Lope de Vega.

Szólj hozzá!

Mit kell megnyerni?

2017.08.19. 10:32 Lobra

A kérdés álnaivnak tűnhet, pedig nem az. A címben hivatkozott versenyben szerintem három induló szerepel, mégpedig az alábbiak:

 • pártpreferencia-felmérések (elterjedtebb néven: közvélemény-kutatások)
 • választások
 • kormányalakítási megbízás

A közvéleménykutató intézmények látványos melléfogásaiból kiindulva odáig többé-kevésbé eljutottak az országgyűlési választásokkal kapcsolatban, hogy „Nem a közvéleménykutatást kell megnyerni, hanem a választást!” A jelszó jól hangzik, de egyrészt nem teljes, másrészt hamis. Hamis, mert nem tesz különbséget a választási „győzelem” arányától függően, és nem teljes, mert közvéleménykutatás többfajta létezhet: országos, illetve az egyes helyi választási körzetekre kiterjedő egyedi felmérések sorozata.

valasztas.jpgKezdjük az utóbbiakkal, hiszen ezen a szinten dől el a mandátumok többségének a sorsa. Ha léteznének (ha majd léteznek) ilyenek, azokból kiderülhet, hogy az egyes körzetekben a kormány váltását kitűző szervezetek közül melyiknek a jelöltje indulhat el a legjobb eséllyel. Ennek ismerete abból a szempontból fontos, hogy nagy mértékben segíti a koordinált jelöltállítási taktikában bízó kormányváltó szándékú erők között az egyetlen egyeztetett jelölt kiválasztását. Ez jelentősen eltérhet attól a kiválasztási módszertől, amelynek alapja az országos támogatottsági adatok arányát tükröző megoszlás, ahogyan ez a 2014-es választás során volt. Számomra logikusnak tűnik a helyi preferencia-felmérések alapján történő jelöltállítás, annál is inkább, mivel ez még vereség esetén is garantálhatja az ott keletkező töredékszavazatok minimalizálását.

Szólj hozzá!

Szubjektív szavak a női labdarúgásról

2017.08.18. 16:07 Lobra

Érdekes módon a nagypályás felnőtt női labdarúgásban „gyakrabban” rendeznek világversenyeket, legalább is a döntő fázisokat tekintve, mint a férfiak számára. Utóbbiak csak páros években mérkőznek meg: számukra az Európa-bajnokságok éve egybeesik a nyári olimpiai játékok évével, míg a női kontinentális és világbajnokságokra páratlan években kerül sor, az olimpiai játékokon azonban természetesen ugyanabban a páros évben vesznek részt, mint a férfiak.

euro_2017_women.jpg

Mindezt azért bocsátottam előre, mert alább azokat a megfigyeléseimet osztom meg, amelyekre a legutóbbi, 2017. évi hollandiai Európa-bajnokság mérkőzései adtak alkalmat. Az észrevételeimet szándékosan a negatívumokra összpontosítottam, hiszen a „hivatalos” fórumok – kérdezhetném álnaívan, hogy vajon milyen megfontolásból – a pozitívumokat emelik ki. Hozzá kell tennem, hogy a felsorolt kifogásaim nem minden résztvevőre érvényesek, de a döntő többségükre nagyon is.

Szólj hozzá!

Rómeó

2017.08.12. 20:13 Lobra

- Óh, Rómeó, mért vagy te Rómeó?
- Ne is kérdezd! Az apám autóbolond, gépkocsi-márkákról nevezte el az összes Fiat.
- Miért, hogy hívják a fivéreidet?
- Béta Rómeó és Gamma Rómeó. Ikrek vagyunk.
- És a nővéreidet?
- Mercédesz és Felicia.
- De hát még fel sem találták a robbanómotoros gépkocsit!
romeo.jpg- A fater fantáziája határtalan. De azt hiszem, hogy mi csak az időnket pazaroljuk itten…
- Mire gondolsz?
- Hogy gördítsd le azt a hágcsót.
- Jó, de… van nálad olyan … izé?
- Ha bevallanám, megvádolhatnál azzal, hogy eleve hátsó szándékkal kerestelek fel.
- Óh, nálam a pozitúra nem számít! Hágtál már hágcsót?
- Mit képzelsz, nem vagyok én perverz!
- De mégis, ez olyan ciki… Mért vagy te Rómeó?
- Jobb lenne, ha Tihamér vagy Vaszilij lennék?
- Juj, ne is mondd! Hogyan festene a névjegyemen a Montague Tihamérné?
- Na várjunk, csak, Juli, ezzel arra célzol, hogy…
- Az csak természetes, hogy a történtek után az oltár elé járulunk, nem?
- Izé… Még nem történtek meg…
- Most meg mi van? Felpörgetsz és lelépsz? Inadba szállt?
- Nem tudom, helyes volna-e, hogy ártsak az ártatlanságodnak…
- Szerintem a magadét akarod leplezni! Valld be!
- Juli, ez egyre kínosabb... Hé, senki nincs itt, aki leeresztené a függönyt?!

Szólj hozzá!

Zöld Jövő

2017.08.09. 11:55 Lobra

- Jónapot, a Nemzeti Erdőőr Szolgálat alkalmazottai vagyunk. Kirándulgatunk, kirándulgatunk?
- Vagyok bátor.
- Mi az ott a kezében?
- Turistabot.
- És miért van vashegye?
- Jártamban-keltemben önkéntes csőszként fölszedem a szemetet.
- Látom, vadászkalapot visel.
- Igen, kényelmesebb, mint ha napernyőt kellene tartanom a kezemben. Nagyon tűz a nap.
- De látom, nemcsak a nap tűz. Maga is beletűzött valamit a kalapszalagjába.
- Szokásom.
- Na jó, de itt három szál bükkönyfürtös csillagzernicéről van szó.
- Ki nem találtam volna.
dns.jpg- Tudja, mennyibe kerül egyetlen szál leszakajtása? Ötven darab ezresbe.
- Nem szakajtottam, tépve találtam őket.
- Hát, ez egy állítás… Ugye megengedi, hogy nyálmintát vegyünk?
- Annak a … gerlicének van nyála?
- Nem tőle, magától.
- Tőlem? Minek?
- Ha a három szálat letépve találta, akkor a saját déenese mellett vagy alatt ott kell lennie a tettes déenesének is. Csak így tisztázhatja magát.
- Hát akkor csak tessék, tunkoljon, tunkoljon.
- Szükségünk volna a személyi adataira is. Ugye beszkennelhetjük az igazolványait?
- Mmgrgrhh … grmmpp…
- Tessék?
- Hogyan adhatnám a hozzájárulásomat, amíg vattapálcikát dugdos le a torkomon? Szkenneljék be.
- Illetve… talán volna más módja is az elintézésnek…
- Szerintem is. Maguk ugyanis a bakancsukkal összesen fél négyzetméternyi göndörszirmú csollánypecért tapostak le!

Szólj hozzá!

Ébresztő!

2017.05.20. 08:53 Lobra

valasztas.jpgÉp ésszel fel nem foghatom, hogy felnőtt, ivarérett értelmiségi közszereplők, akik közül többeknek is szakterülete az itt tárgyalt terület, hogyan nem képesek végigpörgetni legalább magukban egy pofonegyszerű gondolatmenetet; megállnak félúton és csüggedten elhallgatnak. Mert addig még nekik sem nehéz eljutniuk, hiszen közhely, hogy „nem a közvélemény-kutatásokat kell megnyerni, hanem a választást.” De vajon azzal, hogy a megfelelő köztestület közreadja a megválasztott országgyűlési képviselők mandátumeloszlásának számadatait, befejeződik-e a választási folyamat? Mindannyian tudjuk, hogy nem. A további lépések:

 • az Államelnök megbízást ad a választások relatív győztes szervezete által benyújtott lista vezetőjének a Kormány megalakítására;
 • ez csak akkor problémamentes, ha a relatív győztes egyben abszolút győztes is, vagyis a Magyar Országgyűlésben legalább 100 képviselői mandátumot szerzett;
 • ellenkező esetben koalíciós partner(eke)t kell keresnie, mert országunkban a kisebbségi kormányzásnak gyakorlatilag az első komoly szavazás során bukás a vége.

A lépések sorolását nem folytatom tovább, csak azt a logikusan levezethető kettős célkitűzést ismertetem, amelyet az orbánváltási szándékkal elinduló szervezeteknek követni érdemes az egyéni választókörzetekben:

 • minimalizálni kell a Fidesz-KDNP jelöltek győzelmeinek számát;
 • minimalizálni kell a keletkező töredékszavazatok számát.

Hogy e kettős cél mit jelent és hogyan – milyen következményekkel – valósítható meg, az már a szakemberek feladata. Nem kell hozzá sok: csak gondolkozni és dolgozni kell.

Szólj hozzá!

Női Labdarúgó BL, 2017/18

2017.05.18. 16:27 Lobra

bl-noi.jpgAz UEFA illetékes bizottsága közzétette azokat a táblázatokat (lásd itt), amelyek azt szabályozzák, milyen módon vehetnek részt az egyes országok felnőtt nagypályás női labdarúgó klubcsapatai a jövő szezonban lebonyolítandó női Bajnokok Ligája küzdelmeiben. Azért van szó több táblázatról, mert a besorolási sémák a jelentkezők számától függően kis mértékben eltérnek. Az UEFA az egyes országokat az adott szövetség utóbbi öt teljes szezonjának nemzetközi teljesítménye alapján kialakított ország-rangsor rangszámai alapján rendezte sorba.

A sorozat 32-es főtáblájára azonnal felkerülnek a következő csapatok:

 • az előző évi győztes, vagyis a címvédő (TH);
 • a legkisebb rangszámokkal rendelkező 12 ország bajnoka (CH);
 • a legkisebb rangszámokkal rendelkező legalább 5, legfeljebb 10 ország (a jelentkezők számától függően) bajnoki ezüstérmese (RU).

A sorozat 32-es főtáblájára való kerülésért selejtező kört játszanak a következő csapatok:

 • a 12-nél nagyobb rangszámokkal rendelkező országok bajnoka (CH);
 • a legkisebb rangszámokkal rendelkező legalább 2, legfeljebb 7 ország (a jelentkezők számától függően) azon bajnoki ezüstérmesei (RU), amelyek nem kerültek közvetlenül a 32-es főtáblára.

Mivel Magyarország UEFA-rangszáma 22, egyértelmű, hogy tőlünk csak egyetlen csapat, a bajnok MTK indulhat a selejtező fázisban. A selejtező körökből legalább 9, legfeljebb 14 csapat (a jelentkezők számától függően) juthat fel a főtáblára. A selejtező körök rendezőit és csoportbeosztását később hozzák nyilvánosságra.

Visszatérve a táblázatokra: látható, hogy egy országból a bajnokon kívül csak akkor indulhat (vagy azonnal a főtáblán, vagy egy selejtező körben) a bajnoki ezüstérem birtokosa is, ha az ország az UEFA rangszámok alapján benne van a legjobb tizenkettőben. Mivel a rangszámokba mind a válogatott, mind a klubcsapatok mutatói beleszámítanak, mindkét területen tartósan, több éven keresztül jobb teljesítményt kell elérnünk, hogy bejussunk a „vágyott tucatba”. Ennek megvalósítási módja természetesen már egy másik cikk témája lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: futball UEFA női BL

Szócikkek a "Kacagó szószedet"-ből

2017.05.17. 10:50 Lobra

A műfaj megteremtője és minden bizonnyal felülmúlhatatlan művelője Timár György. A követők számára méltó kihívás, hogy az általa lerakott alapokhoz a képességeik mértékében megkíséreljenek hozzájárulni. Én sem maradhattam ki az utóbbiak közül, így mellékelve közreadom néhány eddigi próbálkozásomat itt.

Egyúttal mindenkit biztatok a közölt tartalom javítására, kiegészítésére, saját gyűjtésének napvilágra hozására.

Szólj hozzá!

Választási optimalizálás

2017.05.11. 12:38 Lobra

Mindenek előtt meg kellene érteni, hogy egy országgyűlési választási folyamat nem azzal végződik, hogy az illetékes testület megállapítja az egyes elinduló szervezetek által megszerzett mandátumok végleges számát. Ebből persze kiderül, mely szervezet lett a relatív (esetleg abszolút) győztes, de nem a választási győzelem a végcél, hanem a kormányalakítás. Próbáljunk meg ebből kiindulni.

valasztas.jpgA jelenlegi országgyűlési választási rendszerben az egyéni körzetek fontosságát nem csupán az támasztja alá, hogy helyben dől el a mandátumok többsége (a lehetséges 199-ből 106), hanem az a tény is, hogy ott keletkeznek az úgynevezett „töredékszavazatok”, amelyek aránytalanul nagy többségéből a relatív győztesnek lesz többlet-mandátuma. Nem térünk itt ki a töredékszavazatok megállapításának algoritmusára; aki kíváncsi rá, utánanézhet. Az azonban bizonyos, hogy két lineáris optimalizálási feladatot kell párhuzamosan megoldaniuk az orbánváltó szervezeteknek: minimalizálni kell a Fidesz-KDNP helyi győzteseinek számát, és minimalizálni kell a keletkező töredékszavazatok összegét. (Csak zárójelben: az előbbi feladat megfogalmazásából logikusan következik – még ha érzelmileg talán nem is tetszene –, hogy az orbánváltás esélyét az is növeli, ha egy helyi körzetben a Jobbik jelöltje győz.) Mindkét feladat együttes megoldása akkor mondható sikeresnek, ha a relatív győztes szervezet, a Fidesz-KDNP összes megszerzett mandátumának végső száma nem haladja meg a 99-et.

Világos, hogy első lépésben a relatív győztes kap megbízást kormányalakításra. Ehhez azonban a számok alapján koalíciós társat kell kerítenie, mert a kisebbségi kormányzás ma az országunkban gyakorlatilag elképzelhetetlen. A ma ismert rokon- és ellenszenvek ismeretében állíthatja-e valaki, hogy sikerülni fog nekik? A továbbiakat ki-ki gondolja át egymaga. Hogy azért kicsit segítsek, az orbánváltók által követendő taktika lényege: a siker esélyét nyújtó egyéni körzetekben egyetlen közös helyi jelölt, országos viszonylatban külön listák vagy részlegesen összevont listák.

Szólj hozzá!

Címkék: politika választás kooperáció

Népnemzeti Konzol

2017.04.10. 12:00 Lobra

Országunkban a népfelség elve képviseleti demokrácia formájában valósul meg ugyan, ám a hatalom időről időre módot ad arra, hogy az állampolgárok közvetlenül állást foglalhassanak fontosnak tartott kérdésekben. Ennek legelterjedtebb formái a népszavazás, amely törvényekben rögzített szigorú korlátokkal körülhatárolt „alulról jövő” kezdeményezés, valamint a „nemzeti konzultáció”, amelynek bevallott lényege – mert legalábbis lehetnek be nem vallott céljai is – vélemények gyűjtése a hatalom csúcsán levők által meghatározott témakörökben. Első pillantásra e két intézmény a fő vonások tekintetében hasonló célkitűzésekre irányul, alanyaik is azonosaknak tekinthetők, az eltérések azonban számosabbak és fontosabbak. Vegyünk sorra néhányat:

 • A „népszavazás” szó pontosan kifejezi az intézmény rendeltetését, nem is szorul magyarázatra. Vajon a „nemzeti konzultáció” kifejezéssel is ez a helyzet? Nekem olyasmi idéződik fel, hogy egy konzultáció során a felek egyenrangúak, nincs kitüntetett kérdező és tőle elkülönített válaszolók. Az előre egyeztetett témában összehívott résztvevők ismertetik az álláspontjukat, felsorolják és ütköztetik az érveiket, esetleg rögzítik, hogy miben jutottak teljes vagy részleges egyetértésre, miben maradtak eltérő véleményen, és esetleg kitűzik a következő lépés során elérendő célokat. Nyilvánvaló, hogy ezen meghatározások közül a „nemzeti konzultáció” immár megszokott folyamatában egy sem teljesül.

  konzultacio.jpg

 • A népszavazás során feltenni kívánt kérdések számos hivatalos szűrőn mennek át; csak teljesen egyértelmű, vagyis a megcélzott válaszolók által nagy valószínűséggel érthető, a magyar nyelvhasználati hagyományt és szokásokat mindenben kielégítő, eldöntendő típusú kérdés tehető fel, amelyre igennel vagy nemmel lehet válaszolni. A „nemzeti konzultáció” során megfogalmazott kérdések gyakorlatilag ellenőrizetlenek, és vagy nyitott (szövegesen megfogalmazandó) választ igényelnek, ami magában rejti egyebek között azt a veszélyt is, hogy digitális feldolgozásuk kritériumainak meghatározásában számos önkényes elem szerepelhet, vagy a lehetséges válaszok gyakorlatilag végtelen halmazából önkényesen kiragadnak kettőt-hármat, nyilvánvalóan a skála két végéről.

Szólj hozzá!

Törvénykezés és reagálás

2017.04.08. 10:00 Lobra

Nem a világnézeti meggyőződésemre alapozva, éppen ellenkezőleg: annak ellenére érzek egy kettősséget a magyar felsőoktatási törvény legutóbbi módosítása – a köznyelvben elterjedt nevén: a lex CEU – kapcsán. Egyrészt aránytalannak, eltúlzottnak tartom a hazai és nemzetközi felzúdulás mértékét, másrészt viszont mégis könnyen megindokolhatónak tartom a reagálást.

ceu.jpg

A törvény nem az a műfaj, amelynek szerzője a szigorúan vett tartalmon felül, a sorok között is elrejthet valamit. Jogilag az utóbbi nem támadható, illetve az ilyenfajta támadás könnyen elhárítható. Márpedig a törvényszövegben explicit módon nem szerepel bezárás, megszüntetés, „kipaterolás”, ellehetetlenítés és egyéb, hasonlóan szélsőséges elbánás. Bizonyos kiegészítő feltételek szerepelnek, amelyek teljesítésének esélye ebben a pillanatban valóban csekélynek tűnik, de hogy ezek a feltételek nem teljesíthetőek, az csak akkor derül ki egyértelműen, ha az érintett egy vagy több intézmény megpróbálja és egyértelmű, megindokolt elutasítást kap.

Ugyanakkor mégis indokolhatónak tartom a meglepően egységes és zajos felzúdulást. A módosított törvény szövege ugyanis „második síkon” ugyanúgy alapjogokat veszélyeztet, mint a jelenlegi kormánytöbbség által az utóbbi időben elfogadott számos törvény. A heves reagálás tehát sokkal inkább egy tendenciának, egy hatalomgyakorlási módnak szól, amely nem egyeztethető össze annak az intézménynek a deklarált értékrendjével, amelynek az országunk a tagja, és amely a gazdasági és társadalmi fejlődésünk meghatározó biztosítéka.

A közeljövő érdekesnek ígérkezik…

Szólj hozzá!