HTML

Satyrblog

Eredeti célom többek között amatőr alkotók szépirodalmi jellegű szövegeinek közreadása volt, ezek azonban egy bizonyos idő után az azóta megszűnt Faragóműhely nevű blogomba kerültek. Szerepelnek továbbá bevált kedvteléseim (labdarúgás, matematika, zene, nyelvek,...) köréből származó, remélhetően vitát is kiváltó bejegyzések, rövid aktuálpolitikai észrevételek. Ha úgy gondolod, hogy egy saját bejegyzésed jól illeszkedhet a blog jellemzőihez, a látogatók ízléséhez, küldd el a következő címre: miklos.varkonyi@gmail.com

Címkék

ady (1) ajovoemlekei (1) akadémia (1) alak art (1) állami támogatás (1) állatok (1) angol (15) átirat (1) ballada (1) britten (6) dalszöveg (15) divat (1) e.a.poe (1) életrajz (1) erotika (1) Európai Unió (1) felekezet (1) félrefordítás (1) felsőoktatás (1) finanszírozás (1) francia (1) frank zappa (1) futball (7) gól (1) győzelmi harsonák (1) hatod (1) hozzászólások (1) humor (24) ihlet (1) ingyenes (?) köznevelés (1) interjú (1) inverz (4) irónia (2) iskolakezdés (1) játékvezetés (3) jeszenyin (1) József Attila (1) kästner (1) képviselő (1) kipling (1) kivonat (1) klímakatasztrófa (1) könyvnap (1) kooperáció (9) környezet (1) koronavírus (3) korszerű tanszerek (1) Kozmosz (1) központozás (1) kritika (1) kultúra (6) leshelyzet (1) limerick (1) link (1) logika (1) madarak (1) magánkiadás (1) matek (1) matematika (1) mentőakciók (1) műbírálat (4) műfordítás (29) musical (1) német (3) népfelkelés (1) női BL (1) nyelvtan (1) nyereség (1) nyitási propaganda (1) orosz (1) ötvenhatos villamos (1) óvatosság (1) párbeszéd (1) philip sidney (1) poet (1) póker (1) politika (25) próza (1) radikalizmus (1) rejtvény (1) rezsidolgok (1) robert frost (1) ross satyr (18) sorozat (1) spanyol futball (1) sport (1) suzanne vega (2) szabálykönyv (1) szatíra (21) színház (1) szóhasználat (1) szonett (5) szonettkoszorú (1) szövegalkotás (1) szövegminőség (1) tankötelezettség (1) tanulmány (23) televízió (1) tender (1) tennyson (1) tesztelés (1) UEFA (1) újév (1) ujjgyakorlatok (12) üres struktúra (1) választás (5) vallás (1) valószínűségszámítás (1) VAR (1) vegyes rímképlet (1) vers (36) versenykiírás (1) videóasszisztens (1) videóklip (1) vita (6) western (1) xilofongyár (12) zene (9) zöldségek (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Lobra: Most 2022. március elseje van, 19:00 óra, és a megfelelő kijelző azt mutatja, hogy ezt a bejegyzés... (2022.03.01. 19:02) A Duna-kanyar gyöngyszeme
  • Lobra: A tény, hogy a közel kétezer megnyitás következtében rettentő sok, több mint 80 észrevétel özönlöt... (2022.02.09. 02:17) Néhány szubjektív mondat a vagyonokról
  • Lobra: A rezsiköltség-megtakarításokat végső soron a fogyasztónak kell megfizetnie például azért, mert a ... (2022.02.06. 12:47) Rezsigazdálkodás - korábban és jelenleg
  • Lobra: Köztudott, hogy az ez évi férfi labdarúgó Európa-bajnoki döntő meccseinek egyik helyszíne Budapest... (2021.04.08. 19:59) Reszkess, koronavírus!
  • Ross Satyr: Az EU az egyes tagországokra bízza a döntést, vagyis elkerülhetetlen egy sokoldalú egyeztetés, ame... (2019.04.30. 11:59) Óraátállítás

Linkblog

Kis migráncshatározó

2018.03.17. 15:46 Lobra

Van ezeknek (politikusok, politológusok, médiaszereplők) fogalmuk arról, amit beszélnek? Legalább közelítően ismerik az általuk használt szavak, szókapcsolatok jelentését? Nézzünk végig egy tipikus folyamatot, amely során ezek a bizonyos állapotok előfordulnak.

migrancs.jpgA Nigerben élő Bobumbvu úgy dönt, hogy elhagyná szülőhazáját és átköltözne (emigrálna, kivándorolna) Európába, ahol munka és a tisztes megélhetéshez elegendő munkabér, egészséges életkörülmények, elviselhető időjárás várná. Sajnos, a hivatalos úton sok esélye nincs erre: egyetlen családtagja sem él egyetlen európai országban sem, egyetlen külképviselet sem ad neki beutazási vízumot. Bobumbvu dönt tehát, és szerez olyan személyazonosító okiratot, amely őt az országában üldözött törzshöz tartozónak tünteti fel; csak ilyen dokumentum alapján lehet esélye sikeres menedékkérelem benyújtására. Nekivág tehát a vándorútnak: mostantól egészen addig a pillanatig joggal nevezhető migránsnak (vándornak), amíg az első idegen országban benyújtja a menedékkérelmét.

Következtetés: az „illegális migráció” szókapcsolat egy nem létező fogalomhoz kapcsolódik, vándorolni ugyanis nem tilos.

Amíg a kérelmet el nem bírálják, az ő állapota „menedékkérő”. Ha a kérelme sikertelen, akkor kénytelen ismét migránssá válni és máshol ismételten próbálkoznia kell. Amint a kérelme bármelyik országban sikeres lesz, onnantól az adott országban „oltalmazott”, „menedékes” vagy „menekült” lesz (más országokban ezektől eltérő állapotok és jogalapok is létezhetnek). Minden ilyen státusz ideiglenes, és mindegyikhez eltérő mértékű támogatások kapcsolódnak.

Következtetés: a „menekültek befogadása” szókapcsolat egy nem létező fogalomhoz kapcsolódik, az adott ország ugyanis egy menedékkérőt fogad be azzal, hogy a lehetséges védett állapotok egyikébe sorolja.

Ha Bobumbvunak sikerül mondjuk menekültként a befogadó országban tartósan, életvitelszerűen tartózkodnia, munkát vállalnia, lakást bérelnie, és nem szűnnek meg a menekültté nyilvánítás feltételei (továbbra is folynak Nigerben a törzsi háborúk), akkor kérelmezheti a letelepedését; ha ez sikeres, akkor válhat bevándorlóvá (immigránssá). Úgy is elérheti ugyanezt a státuszt, ha az új országba vízummal érkezik, amelyet többször is meghosszabbít, egyre hosszabb időre, végül kérelmezi a letelepedést.

Következtetés: az „illegális bevándorló” szókapcsolat egy nem létező fogalomhoz kapcsolódik, önellentmondó. Nehezíti a használatot, hogy a "bevándorló" főnév egy jelzős kapcsolatból alakult ki a jelzett szó elhagyásával, és bár a jelző (melléknévi igenév) folyamatos alakú, a tartalma szerint azonban befejezett.

Mivel a fentiekhez nem használtam hivatalos forrásokat, minden pontosító észrevételt szívesen fogadok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ross-satyr.blog.hu/api/trackback/id/tr9113703622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása