HTML

Satyrblog

Eredeti célom többek között amatőr alkotók szépirodalmi jellegű szövegeinek közreadása volt, ezek azonban egy bizonyos idő után az azóta megszűnt Faragóműhely nevű blogomba kerültek. Szerepelnek továbbá bevált kedvteléseim (labdarúgás, matematika, zene, nyelvek,...) köréből származó, remélhetően vitát is kiváltó bejegyzések, rövid aktuálpolitikai észrevételek. Ha úgy gondolod, hogy egy saját bejegyzésed jól illeszkedhet a blog jellemzőihez, a látogatók ízléséhez, küldd el a következő címre: miklos.varkonyi@gmail.com

Címkék

ady (1) ajovoemlekei (1) akadémia (1) alak art (1) állami támogatás (1) állatok (1) angol (15) átirat (1) ballada (1) britten (6) dalszöveg (15) divat (1) e.a.poe (1) életrajz (1) erotika (1) Európai Unió (1) felekezet (1) félrefordítás (1) felsőoktatás (1) finanszírozás (1) francia (1) frank zappa (1) futball (7) gól (1) győzelmi harsonák (1) hatod (1) hozzászólások (1) humor (24) ihlet (1) ingyenes (?) köznevelés (1) interjú (1) inverz (4) irónia (2) iskolakezdés (1) játékvezetés (3) jeszenyin (1) József Attila (1) kästner (1) képviselő (1) kipling (1) kivonat (1) klímakatasztrófa (1) könyvnap (1) kooperáció (9) környezet (1) koronavírus (3) korszerű tanszerek (1) Kozmosz (1) központozás (1) kritika (1) kultúra (6) leshelyzet (1) limerick (1) link (1) logika (1) madarak (1) magánkiadás (1) matek (1) matematika (1) mentőakciók (1) műbírálat (4) műfordítás (29) musical (1) német (3) népfelkelés (1) női BL (1) nyelvtan (1) nyereség (1) nyitási propaganda (1) orosz (1) ötvenhatos villamos (1) óvatosság (1) párbeszéd (1) philip sidney (1) poet (1) póker (1) politika (25) próza (1) radikalizmus (1) rejtvény (1) rezsidolgok (1) robert frost (1) ross satyr (18) sorozat (1) spanyol futball (1) sport (1) suzanne vega (2) szabálykönyv (1) szatíra (21) színház (1) szóhasználat (1) szonett (5) szonettkoszorú (1) szövegalkotás (1) szövegminőség (1) tankötelezettség (1) tanulmány (23) televízió (1) tender (1) tennyson (1) tesztelés (1) UEFA (1) újév (1) ujjgyakorlatok (12) üres struktúra (1) választás (5) vallás (1) valószínűségszámítás (1) VAR (1) vegyes rímképlet (1) vers (36) versenykiírás (1) videóasszisztens (1) videóklip (1) vita (6) western (1) xilofongyár (12) zene (9) zöldségek (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Lobra: Most 2022. március elseje van, 19:00 óra, és a megfelelő kijelző azt mutatja, hogy ezt a bejegyzés... (2022.03.01. 19:02) A Duna-kanyar gyöngyszeme
  • Lobra: A tény, hogy a közel kétezer megnyitás következtében rettentő sok, több mint 80 észrevétel özönlöt... (2022.02.09. 02:17) Néhány szubjektív mondat a vagyonokról
  • Lobra: A rezsiköltség-megtakarításokat végső soron a fogyasztónak kell megfizetnie például azért, mert a ... (2022.02.06. 12:47) Rezsigazdálkodás - korábban és jelenleg
  • Lobra: Köztudott, hogy az ez évi férfi labdarúgó Európa-bajnoki döntő meccseinek egyik helyszíne Budapest... (2021.04.08. 19:59) Reszkess, koronavírus!
  • Ross Satyr: Az EU az egyes tagországokra bízza a döntést, vagyis elkerülhetetlen egy sokoldalú egyeztetés, ame... (2019.04.30. 11:59) Óraátállítás

Linkblog

FC Barcelona: stratégiai megfontolások

2018.03.17. 15:45 Lobra

barca_logo.pngEzen a hétvégén kerülnek sorra a spanyol labdarúgó-bajnokság (La Liga) 29. fordulójának mérkőzései, vagyis a hétvégivel együtt még 10 forduló van hátra.

Vegyük sorra az FC Barcelona soron következő ellenfeleit a befejező, május 20-i fordulóig: Bilbao, Sevilla, Leganés, Valencia, Celta, Deportivo, Real Madrid, Villarreal, Levante, Real Sociedad.

A bajnokság jelenlegi állása, különös tekintettel a jövő évi Bajnokok Ligájába (világoskék háttér), Európa Ligába (sárga háttér) várható bejutási esély, valamint a La Ligából való várható kiesési esély (szürke háttér) szempontjából, a következő:

 laliga-29.jpg

Az utolsó fordulók eredményei alakulhatnak úgy – persze, eltérően is –, hogy az FC Barcelona akár már néhány fordulóval a bajnokság befejezése előtt elnyeri a bajnoki címet. Ez csak egyik befolyásoló tényezője a csapat edzői stábja által kitűzendő és követendő stratégiának; vegyük sorra az összes tényezőt, nem feltétlenül fontossági sorrendben.

  1. Noha az FC Barcelona már néhány fordulóval a bajnokság vége előtt bajnok lehet, a saját presztízse szempontjából érdemes lehet a veretlen bajnoki titulus kiharcolása, ha odáig még tartani tudják a veretlenséget.

  2. A többi csapat számára a nemzetközi szereplés kiharcolása, illetve a kiesés elkerülése érdekében különös fontossággal bírhat, hogy az utolsó négy-hat bajnoki forduló során milyen eredményt érnek el az FC Barcelonával szemben ők maguk és a konkurenseik. Nem közömbös a számukra sem, hogy ezekre a „többlet” meccsekre az FC Barcelona milyen összetételben és milyen motivációval áll ki.

  3. A hátra lévő bajnoki fordulók között az FC Barcelonának le kell játszania egyrészt a hazai kupadöntőt, másrészt – reményeik szerint – minél több kiemelt fontosságú mérkőzést a Bajnokok Ligájában.

  4. vb_logo.pngNéhány héttel a bajnoki sorozat és a kupasorozatok lezárását követően megkezdődnek a FIFA Világbajnokság csoportküzdelmei, amelyek során az FC Barcelona keretének szinte összes hadra fogható játékosa pályára lép, és igyekszik maximális teljesítményt nyújtani.

  5. Fontos lehet az FC Barcelona számára, hogy a nyáron megnyíló átigazolási időszak során az eladandó játékosokért a lehető legnagyobb összeget sikerüljön elérni.

Ha egyetlen szempontól kívánunk következtetést levonni a fentiekből, akkor a kérdés így vetődik fel: az FC Barcelona vajon az utolsó bajnoki mérkőzéseire is a legerősebb csapatával álljon-e ki, vagy attól a pillanattól, amikor matematikailag is biztossá válik a bajnoki címe, jelentős könnyítésre kerüljön sor az összetételben a második vonal előtérbe állításával? A kérdés megválaszolása előtt fejezzük ki egy-egy szóval a fenti öt pont lényegét, a következő módon: presztízs, sportszerűség, érdekeltségek, világbajnokság, bevétel-maximalizálás.

Könnyen belátható, hogy a presztízs és a sportszerűség szem előtt tartásával a kezdő csapatra, a párhuzamos klub-érdekeltségek és a közelgő világbajnokság figyelembe vételével a kevesebbet játszókra és a tartalékokra kellene alapozni a bajnoki mérkőzéseken pályára lépő csapat összetételét. Az ötödik tényező szempontjából előnyös, ha a csapat minél több értékes címet szerez és ha az eladásra kiszemelt játékosok többet játszanak, de hátrányos lehet, ha eközben súlyosan megsérülnek.

A feladat gyakorlatilag egy mintafeladat a lineáris programozás tantárgy keretében. Az itt felsorolt öt tényező hozzáértő súlyozásával kell meghozni konkrétan, mérkőzésről mérkőzésre a fontos stratégiai döntéseket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ross-satyr.blog.hu/api/trackback/id/tr8913748028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása