HTML

Satyrblog

Eredeti célom többek között amatőr alkotók szépirodalmi jellegű szövegeinek közreadása volt, ezek azonban egy bizonyos idő után az azóta megszűnt Faragóműhely nevű blogomba kerültek. Szerepelnek továbbá bevált kedvteléseim (labdarúgás, matematika, zene, nyelvek,...) köréből származó, remélhetően vitát is kiváltó bejegyzések, rövid aktuálpolitikai észrevételek. Ha úgy gondolod, hogy egy saját bejegyzésed jól illeszkedhet a blog jellemzőihez, a látogatók ízléséhez, küldd el a következő címre: miklos.varkonyi@gmail.com

Címkék

ady (1) ajovoemlekei (1) akadémia (1) alak art (1) állami támogatás (1) állatok (1) angol (15) átirat (1) ballada (1) britten (6) dalszöveg (15) divat (1) e.a.poe (1) életrajz (1) erotika (1) Európai Unió (1) felekezet (1) félrefordítás (1) felsőoktatás (1) finanszírozás (1) francia (1) frank zappa (1) futball (7) gól (1) győzelmi harsonák (1) hatod (1) hozzászólások (1) humor (24) ihlet (1) ingyenes (?) köznevelés (1) interjú (1) inverz (4) irónia (2) iskolakezdés (1) játékvezetés (3) jeszenyin (1) József Attila (1) kästner (1) képviselő (1) kipling (1) kivonat (1) klímakatasztrófa (1) könyvnap (1) kooperáció (9) környezet (1) koronavírus (3) korszerű tanszerek (1) Kozmosz (1) központozás (1) kritika (1) kultúra (6) leshelyzet (1) limerick (1) link (1) logika (1) madarak (1) magánkiadás (1) matek (1) matematika (1) mentőakciók (1) műbírálat (4) műfordítás (29) musical (1) német (3) népfelkelés (1) női BL (1) nyelvtan (1) nyereség (1) nyitási propaganda (1) orosz (1) ötvenhatos villamos (1) óvatosság (1) párbeszéd (1) philip sidney (1) poet (1) póker (1) politika (25) próza (1) radikalizmus (1) rejtvény (1) rezsidolgok (1) robert frost (1) ross satyr (18) sorozat (1) spanyol futball (1) sport (1) suzanne vega (2) szabálykönyv (1) szatíra (21) színház (1) szóhasználat (1) szonett (5) szonettkoszorú (1) szövegalkotás (1) szövegminőség (1) tankötelezettség (1) tanulmány (23) televízió (1) tender (1) tennyson (1) tesztelés (1) UEFA (1) újév (1) ujjgyakorlatok (12) üres struktúra (1) választás (5) vallás (1) valószínűségszámítás (1) VAR (1) vegyes rímképlet (1) vers (36) versenykiírás (1) videóasszisztens (1) videóklip (1) vita (6) western (1) xilofongyár (12) zene (9) zöldségek (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Lobra: Most 2022. március elseje van, 19:00 óra, és a megfelelő kijelző azt mutatja, hogy ezt a bejegyzés... (2022.03.01. 19:02) A Duna-kanyar gyöngyszeme
  • Lobra: A tény, hogy a közel kétezer megnyitás következtében rettentő sok, több mint 80 észrevétel özönlöt... (2022.02.09. 02:17) Néhány szubjektív mondat a vagyonokról
  • Lobra: A rezsiköltség-megtakarításokat végső soron a fogyasztónak kell megfizetnie például azért, mert a ... (2022.02.06. 12:47) Rezsigazdálkodás - korábban és jelenleg
  • Lobra: Köztudott, hogy az ez évi férfi labdarúgó Európa-bajnoki döntő meccseinek egyik helyszíne Budapest... (2021.04.08. 19:59) Reszkess, koronavírus!
  • Ross Satyr: Az EU az egyes tagországokra bízza a döntést, vagyis elkerülhetetlen egy sokoldalú egyeztetés, ame... (2019.04.30. 11:59) Óraátállítás

Linkblog

Taktikák a nem nyerhető körzetekben

2017.12.21. 16:02 Lobra

Az elmúlt kb. tíz év alatt lezajlott már 2-2 országgyűlési és önkormányzati választás, így statisztikai értelemben is elegendő olyan adat gyűlt össze, amelyek módot adnak annak meghatározására, hogy a jelenleg érvényes helyi választási körzetekben milyen jellemző pártpreferencia-megoszlások alakultak ki. Ha ezek idősora egy jól értelmezhető trendet alkot, akkor nagy biztonsággal hajtható végre olyan extrapoláció, amely elfogadható valószínűségi becslést ad a 2018. tavaszi országgyűlési választások várható relatív eredményére. Utóbbi alatt – az alábbi elemzés szempontjából – azt értem, hogy várhatóan mely jelöltállító szervezetek képviselője végezhet majd az első és a második helyen; a harmadik helyezésnek gyakorlatilag nincsen mandátumban mérhető következménye. A felvázolt taktikák azt mutatják meg, hogyan ajánlott szavaznia a demokratikus oldalt preferáló választónak, hogy esély legyen a jelenlegi hatalmi berendezkedés leváltására.

elections.jpgAz elemzést szándékosan szűkítem le azokra az egyéni választási körzetekre, amelyekben igen nagy valószínűséggel előre jelezhető, hogy a demokratikus oldali pártok vagy pártszövetségek egyike sem, de még egy esetleg általuk támogatott független jelölt sem lehet nyertes. Nem kellemes erről a tényről tudomást venni, de ki kell használni ezt a negatívumot arra, hogy az ilyen körzetekben akár az összes olyan párt vagy pártszövetség állíthat jelöltet, amely országos listát is kíván állítani. Ügyelniük kell arra, hogy – figyelembe véve a győzelem esélyével elindított jelölteket is – ilyen körzetekből legalább 27-nek kell lennie úgy, hogy azok földrajzilag legalább tetszőleges 9 megyére és Budapestre terjedjenek ki.

Abból indulunk ki, hogy minden helyi választási körzetben legalább háromféle jelölt indul el; ha a folyamatok úgy alakulnak, hogy ebben változás lesz, akkor a sémát újra kell értelmezni. A felesleges szóismétlések elkerülése érdekében betű- és számjelöléseket vezetünk be:

  • F betűvel jelöljük a Fidesz-KDNP helyi körzeti jelöltjét;
  • J betűvel jelöljük a Jobbik helyi körzeti jelöltjét;
  • D betűvel jelöljük a demokratikus oldali pártok vagy pártszövetségek jelöltje, illetve az általuk támogatott független jelölt közül a várhatóan leginkább támogatott jelöltet.

A betűk mellett álló számjelölés az adott jelölt várható helyezési számát mutatja: 1 a győztest, 2 a másodikat, 3 a harmadik helyezettet. Ezeknek a számoknak csak akkor van érdemi jelentőségük, ha két szomszédos helyezési szám között szignifikáns, legalább 16-20%-os relatív különbség van. Az egyszerűség kedvéért a nem nyerhető körzetekben várható megoszlásnak ötféle sémáját elemezzük alább:

  1. F1-J2-D3: A győztes töredék szavazatok minimalizálása érdekében, a célt szem előtt tartva, a Jobbikra kell szavazni.

  2. J1-F2-D3: A vesztes töredék szavazatok minimalizálása érdekében, a célt szem előtt tartva, a Jobbikra kell szavazni.

  3. F1-D2-J3: A vesztes töredék szavazatok maximalizálása érdekében, a demokratikus oldal jelöltjére kell szavazni.

  4. J1-D2-F3: A vesztes töredék szavazatok maximalizálása érdekében, a demokratikus oldal jelöltjére kell szavazni.

  5. F1(2)-J2(1): A Fidesz-KDNP és a Jobbik jelöltje közel azonos eséllyel küzd meg egymással a győzelemért; a célt szem előtt tartva, a Jobbikra kell szavazni.

A fenti elemzés mentes bármiféle érzelmi faktortól, megismétlem: a felvázolt taktikák azt mutatják meg, hogyan ajánlott szavaznia a demokratikus oldalt preferáló választónak, hogy esély legyen a jelenlegi hatalmi berendezkedés leváltására.

Szólj hozzá!

Címkék: politika választás tanulmány kooperáció

A bejegyzés trackback címe:

https://ross-satyr.blog.hu/api/trackback/id/tr4313516647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása