HTML

Satyrblog

Eredeti célom többek között amatőr alkotók szépirodalmi jellegű szövegeinek közreadása volt, ezek azonban egy bizonyos idő után az azóta megszűnt Faragóműhely nevű blogomba kerültek. Szerepelnek továbbá bevált kedvteléseim (labdarúgás, matematika, zene, nyelvek,...) köréből származó, remélhetően vitát is kiváltó bejegyzések, rövid aktuálpolitikai észrevételek. Ha úgy gondolod, hogy egy saját bejegyzésed jól illeszkedhet a blog jellemzőihez, a látogatók ízléséhez, küldd el a következő címre: miklos.varkonyi@gmail.com

Címkék

ady (1) ajovoemlekei (1) akadémia (1) alak art (1) állami támogatás (1) állatok (1) angol (15) átirat (1) ballada (1) britten (6) dalszöveg (15) divat (1) e.a.poe (1) életrajz (1) erotika (1) Európai Unió (1) felekezet (1) félrefordítás (1) felsőoktatás (1) finanszírozás (1) francia (1) frank zappa (1) futball (7) gól (1) győzelmi harsonák (1) hatod (1) hozzászólások (1) humor (24) ihlet (1) ingyenes (?) köznevelés (1) interjú (1) inverz (4) irónia (2) iskolakezdés (1) játékvezetés (3) jeszenyin (1) József Attila (1) kästner (1) képviselő (1) kipling (1) kivonat (1) klímakatasztrófa (1) könyvnap (1) kooperáció (9) környezet (1) koronavírus (3) korszerű tanszerek (1) Kozmosz (1) központozás (1) kritika (1) kultúra (6) leshelyzet (1) limerick (1) link (1) logika (1) madarak (1) magánkiadás (1) matek (1) matematika (1) mentőakciók (1) műbírálat (4) műfordítás (29) musical (1) német (3) népfelkelés (1) női BL (1) nyelvtan (1) nyereség (1) nyitási propaganda (1) orosz (1) ötvenhatos villamos (1) óvatosság (1) párbeszéd (1) philip sidney (1) poet (1) póker (1) politika (25) próza (1) radikalizmus (1) rejtvény (1) rezsidolgok (1) robert frost (1) ross satyr (18) sorozat (1) spanyol futball (1) sport (1) suzanne vega (2) szabálykönyv (1) szatíra (21) színház (1) szóhasználat (1) szonett (5) szonettkoszorú (1) szövegalkotás (1) szövegminőség (1) tankötelezettség (1) tanulmány (23) televízió (1) tender (1) tennyson (1) tesztelés (1) UEFA (1) újév (1) ujjgyakorlatok (12) üres struktúra (1) választás (5) vallás (1) valószínűségszámítás (1) VAR (1) vegyes rímképlet (1) vers (36) versenykiírás (1) videóasszisztens (1) videóklip (1) vita (6) western (1) xilofongyár (12) zene (9) zöldségek (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Lobra: Most 2022. március elseje van, 19:00 óra, és a megfelelő kijelző azt mutatja, hogy ezt a bejegyzés... (2022.03.01. 19:02) A Duna-kanyar gyöngyszeme
  • Lobra: A tény, hogy a közel kétezer megnyitás következtében rettentő sok, több mint 80 észrevétel özönlöt... (2022.02.09. 02:17) Néhány szubjektív mondat a vagyonokról
  • Lobra: A rezsiköltség-megtakarításokat végső soron a fogyasztónak kell megfizetnie például azért, mert a ... (2022.02.06. 12:47) Rezsigazdálkodás - korábban és jelenleg
  • Lobra: Köztudott, hogy az ez évi férfi labdarúgó Európa-bajnoki döntő meccseinek egyik helyszíne Budapest... (2021.04.08. 19:59) Reszkess, koronavírus!
  • Ross Satyr: Az EU az egyes tagországokra bízza a döntést, vagyis elkerülhetetlen egy sokoldalú egyeztetés, ame... (2019.04.30. 11:59) Óraátállítás

Linkblog

Se vele, se nélküle?

2017.12.18. 14:10 Lobra

se_vele.jpgLegutóbbi napjaink vezető híre az Állami Számvevőszék által a 2015-16 időszakra kiterjedő, az összes parlamenti pártot érintő pénzügyi vizsgálatnak a Jobbikra vonatkozó megállapításait tartalmazó jelentéstervezet tartalma. Különös súlyt ad ennek az a speciális háttér, amelyet az országos pártszimpátia-felmérések számszerű adatai alakítanak ki, és amely azt sugallja, hogy a jövő tavaszi országgyűlési képviselő-választások alkalmával leváltható a jelenlegi kormány, ha az összes ellenzéki párt ezt elsődleges célként tűzi ki, és minden egyebet ennek rendel alá. A kérdés egyszerű megfogalmazásban így vetődik fel: Alakulhat-e taktikai együttműködés a demokratikus pártok és a Jobbik között? A vélemények erősen megoszlanak.

Minden logikusan levezetett – inkább a racionális érvekre, semmint érzelmi tényezőkre alapozott – véleményt tisztelek. Mielőtt óvatosan rátérnék a saját álláspontom kialakítására, előbb néhány tényt sorolok fel:

  1. A pártfinanszírozásról szóló törvény részeként szereplő „plakát bérleti díj” témát nem sikerült kétharmaddal megszavaztatni, mégis életbe lépett egy jelentéktelen feles törvényben (a városképi védelemről).

  2. A Jobbik ennek a rendelkezésnek a tudatában bérelt listaáron alul nagy számú óriásposztert: tudatosan szegtek meg egy általuk illegitimnek tartott rendelkezést.

  3. Az Állami Számvevőszék feltehetően törvényszegő módon terjesztette ki az általános pártellenőrzés 2015-16 időszakra szóló vizsgálatát (egyedül a Jobbik esetében) a 2017-es év első félévére, emellett szintén feltehetően elkövetett egyéb eljárási szabálytalanságokat is. Ez adott alapot (szerintük) arra, hogy visszaköveteljék az elrendelt listaárak, illetve a konkrét szerződéses piaci árak közötti eltérésből adódó mintegy 330 millió forint összeget.

    Érdekes vonzat lehet, hogy ez az összeg tulajdonképpen a poszterhelyek tulajdonosát illetné, aki biztosan találna módot arra, hogy ezt más módon visszajuttassa a bérlő szervezetnek. Arra azonban nincs megdönthetetlen, minden kétséget kizáró bizonyíték, hogy az Állami Számvevőszék külső utasításra cselekedett volna.

  4. Szankcióként a Jobbik is, majd a szóhasználatukat átvevő lakájmédia is büntetésről és bírságról beszél, holott részben egy feltételezett tartozás megfizetéséről, részben egy törvényben rögzített, jól körülírt támogatás-megvonásról van szó. Az "apró" megfogalmazásbeli eltérés természetesen politikai célzatú, és ebben az értelemben van mit tanulni a Jobbiktól.

  5. Elterjedt az a feltevés, hogy a tartozás behajtását az állam esetleg elodázná a jövő tavaszi választásokat követő időszakra, hogy visszautasítsa a Jobbik által folytatandó kampány pénzügyi ellehetetlenítésének vádját.

Közülünk a többség megélte mind az egykori MSZMP "átalakulását", mind a Fidesz politikai turizmusát a neoliberalizmustól indulva, a nemzeti konzervatizmuson át, a rasszista illiberalizmusig. A szavazóik gyakorlatilag nem büntették ezeket a vándorlásokat.

És innentől már nem tény, hanem a szubjektív véleményem következik: Ízléstelen volna, ha más mércét alkalmaznánk olyan pártokkal szemben, amelyek múltját kevésbé kedveljük, mint a jelenüket és az általuk megcélzott jövőt.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ross-satyr.blog.hu/api/trackback/id/tr5013509521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása