HTML

Satyrblog

Eredeti célom többek között amatőr alkotók szépirodalmi jellegű szövegeinek közreadása volt, ezek azonban egy bizonyos idő után az azóta megszűnt Faragóműhely nevű blogomba kerültek. Szerepelnek továbbá bevált kedvteléseim (labdarúgás, matematika, zene, nyelvek,...) köréből származó, remélhetően vitát is kiváltó bejegyzések, rövid aktuálpolitikai észrevételek. Ha úgy gondolod, hogy egy saját bejegyzésed jól illeszkedhet a blog jellemzőihez, a látogatók ízléséhez, küldd el a következő címre: miklos.varkonyi@gmail.com

Címkék

ady (1) ajovoemlekei (1) akadémia (1) alak art (1) állami támogatás (1) állatok (1) angol (15) átirat (1) ballada (1) britten (6) dalszöveg (15) divat (1) e.a.poe (1) életrajz (1) erotika (1) Európai Unió (1) felekezet (1) félrefordítás (1) felsőoktatás (1) finanszírozás (1) francia (1) frank zappa (1) futball (7) gól (1) győzelmi harsonák (1) hatod (1) hozzászólások (1) humor (24) ihlet (1) ingyenes (?) köznevelés (1) interjú (1) inverz (4) irónia (2) iskolakezdés (1) játékvezetés (3) jeszenyin (1) József Attila (1) kästner (1) képviselő (1) kipling (1) kivonat (1) klímakatasztrófa (1) könyvnap (1) kooperáció (9) környezet (1) koronavírus (3) korszerű tanszerek (1) Kozmosz (1) központozás (1) kritika (1) kultúra (6) leshelyzet (1) limerick (1) link (1) logika (1) madarak (1) magánkiadás (1) matek (1) matematika (1) mentőakciók (1) műbírálat (4) műfordítás (29) musical (1) német (3) népfelkelés (1) női BL (1) nyelvtan (1) nyereség (1) nyitási propaganda (1) orosz (1) ötvenhatos villamos (1) óvatosság (1) párbeszéd (1) philip sidney (1) poet (1) póker (1) politika (25) próza (1) radikalizmus (1) rejtvény (1) rezsidolgok (1) robert frost (1) ross satyr (18) sorozat (1) spanyol futball (1) sport (1) suzanne vega (2) szabálykönyv (1) szatíra (21) színház (1) szóhasználat (1) szonett (5) szonettkoszorú (1) szövegalkotás (1) szövegminőség (1) tankötelezettség (1) tanulmány (23) televízió (1) tender (1) tennyson (1) tesztelés (1) UEFA (1) újév (1) ujjgyakorlatok (12) üres struktúra (1) választás (5) vallás (1) valószínűségszámítás (1) VAR (1) vegyes rímképlet (1) vers (36) versenykiírás (1) videóasszisztens (1) videóklip (1) vita (6) western (1) xilofongyár (12) zene (9) zöldségek (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Lobra: Most 2022. március elseje van, 19:00 óra, és a megfelelő kijelző azt mutatja, hogy ezt a bejegyzés... (2022.03.01. 19:02) A Duna-kanyar gyöngyszeme
  • Lobra: A tény, hogy a közel kétezer megnyitás következtében rettentő sok, több mint 80 észrevétel özönlöt... (2022.02.09. 02:17) Néhány szubjektív mondat a vagyonokról
  • Lobra: A rezsiköltség-megtakarításokat végső soron a fogyasztónak kell megfizetnie például azért, mert a ... (2022.02.06. 12:47) Rezsigazdálkodás - korábban és jelenleg
  • Lobra: Köztudott, hogy az ez évi férfi labdarúgó Európa-bajnoki döntő meccseinek egyik helyszíne Budapest... (2021.04.08. 19:59) Reszkess, koronavírus!
  • Ross Satyr: Az EU az egyes tagországokra bízza a döntést, vagyis elkerülhetetlen egy sokoldalú egyeztetés, ame... (2019.04.30. 11:59) Óraátállítás

Linkblog

Mit kell megnyerni?

2017.08.19. 10:32 Lobra

A kérdés álnaivnak tűnhet, pedig nem az. A címben hivatkozott versenyben szerintem három induló szerepel, mégpedig az alábbiak:

  • pártpreferencia-felmérések (elterjedtebb néven: közvélemény-kutatások)
  • választások
  • kormányalakítási megbízás

A közvéleménykutató intézmények látványos melléfogásaiból kiindulva odáig többé-kevésbé eljutottak az országgyűlési választásokkal kapcsolatban, hogy „Nem a közvéleménykutatást kell megnyerni, hanem a választást!” A jelszó jól hangzik, de egyrészt nem teljes, másrészt hamis. Hamis, mert nem tesz különbséget a választási „győzelem” arányától függően, és nem teljes, mert közvéleménykutatás többfajta létezhet: országos, illetve az egyes helyi választási körzetekre kiterjedő egyedi felmérések sorozata.

valasztas.jpgKezdjük az utóbbiakkal, hiszen ezen a szinten dől el a mandátumok többségének a sorsa. Ha léteznének (ha majd léteznek) ilyenek, azokból kiderülhet, hogy az egyes körzetekben a kormány váltását kitűző szervezetek közül melyiknek a jelöltje indulhat el a legjobb eséllyel. Ennek ismerete abból a szempontból fontos, hogy nagy mértékben segíti a koordinált jelöltállítási taktikában bízó kormányváltó szándékú erők között az egyetlen egyeztetett jelölt kiválasztását. Ez jelentősen eltérhet attól a kiválasztási módszertől, amelynek alapja az országos támogatottsági adatok arányát tükröző megoszlás, ahogyan ez a 2014-es választás során volt. Számomra logikusnak tűnik a helyi preferencia-felmérések alapján történő jelöltállítás, annál is inkább, mivel ez még vereség esetén is garantálhatja az ott keletkező töredékszavazatok minimalizálását.

Nem fölöslegesek az országos preferencia-felmérések sem, mert ha elég frissek és elég pontosak, akkor kiolvasható belőlük, hogy nagy valószínűséggel mely szervezetek nem érik el a Parlamentbe való bejutás küszöbét, így a rájuk leadandó listás szavazatok minden bizonnyal elvesznek. De csak ennyi a szerepük, nem több.

A választások „megnyerése”, amint már jeleztem, többféle következményt vonhat maga után attól függően, hogy milyen a győzelem aránya. A kétharmados arány a győztes szervezet gyakorlatilag korlátlan és ellenőrizhetetlen hatalmát eredményezheti, és csak ők döntik el, hogy a demokratikus működésből mit tartanak meg és mi törölnek el – persze azt is, hogy a korábban eltöröltek közül mit állítanak vissza. Az 50%-ot meghaladó (abszolút) győzelem egyrészt a hatalomban maradást vagy a hatalomváltást jelenti, másrészt viszont azt, hogy a fontos, sarkalatos törvények változtatására jogállami keretek között gyakorlatilag nem lesz mód.

A legérdekesebb verzió azonban az 50%-ot el nem érő (relatív) győzelem. Ez azt jelenti, hogy a győztes szervezet vezetője (miniszterelnök-jelöltje) kap kormányalakítási megbízást – és itt jutunk el a „Mit kell megnyerni” kérdésre adható harmadik válaszhoz –, ám működőképes kormányt csak legalább egy koalíciós partner bevonásával, vagy nagyon stabil külső támogatók megnyerésével alakíthat. Ez az a szituáció, amelynek elérését kell kitűznie a jelenlegi kormányt leváltani szándékozó szervezeteknek. Mit kell ehhez tenniük? A válasz körvonalait korábban itt már vázoltam, most összefoglalom:

  1. Friss és pontos pártpreferencia-adatokat kell szerezniük lehetőleg minden egyes helyi körzetben, és azokra kell alapozniuk az egyetlen közös kormányváltó jelölt kiválasztását.
  2. Friss és pontos országos pártpreferencia-adatokat kell szerezniük, hogy kizárhassák az olyan szervezetek listájára történő szavazást, amelyek várhatóan biztosan nem érik el a bejutási küszöböt.
  3. Meg kell győzniük a szavazóikat, hogy a körzetben is, a listákon is a győzelmi esélyt nyújtó jelöltekre szavazzanak. Ha mindezek eredményeképpen sikerül a jelenlegi vezető pártot az 50%-os küszöb alatt tartani, akkor következik a végső, nagyon fontos lépés:
  4. Vissza kell utasítaniuk a jelenleg hatalmon levő politikai szervezet minden koalíciókötési, illetve külső támogatásra irányuló kérését, és második lépésben, a relatív sorrendben második helyezést elért szervezet vezetésével technikai kormánykoalíciót kell alakítaniuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ross-satyr.blog.hu/api/trackback/id/tr5612762530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása