HTML

Satyrblog

Eredeti célom többek között amatőr alkotók szépirodalmi jellegű szövegeinek közreadása volt, ezek azonban egy bizonyos idő után az azóta megszűnt Faragóműhely nevű blogomba kerültek. Szerepelnek továbbá bevált kedvteléseim (labdarúgás, matematika, zene, nyelvek,...) köréből származó, remélhetően vitát is kiváltó bejegyzések, rövid aktuálpolitikai észrevételek. Ha úgy gondolod, hogy egy saját bejegyzésed jól illeszkedhet a blog jellemzőihez, a látogatók ízléséhez, küldd el a következő címre: miklos.varkonyi@gmail.com

Címkék

ady (1) ajovoemlekei (1) akadémia (1) alak art (1) állami támogatás (1) állatok (1) angol (15) átirat (1) ballada (1) britten (6) dalszöveg (15) divat (1) e.a.poe (1) életrajz (1) erotika (1) Európai Unió (1) felekezet (1) félrefordítás (1) felsőoktatás (1) finanszírozás (1) francia (1) frank zappa (1) futball (7) gól (1) győzelmi harsonák (1) hatod (1) hozzászólások (1) humor (24) ihlet (1) ingyenes (?) köznevelés (1) interjú (1) inverz (4) irónia (2) iskolakezdés (1) játékvezetés (3) jeszenyin (1) József Attila (1) kästner (1) képviselő (1) kipling (1) kivonat (1) klímakatasztrófa (1) könyvnap (1) kooperáció (9) környezet (1) koronavírus (3) korszerű tanszerek (1) Kozmosz (1) központozás (1) kritika (1) kultúra (6) leshelyzet (1) limerick (1) link (1) logika (1) madarak (1) magánkiadás (1) matek (1) matematika (1) mentőakciók (1) műbírálat (4) műfordítás (29) musical (1) német (3) népfelkelés (1) női BL (1) nyelvtan (1) nyereség (1) nyitási propaganda (1) orosz (1) ötvenhatos villamos (1) óvatosság (1) párbeszéd (1) philip sidney (1) poet (1) póker (1) politika (25) próza (1) radikalizmus (1) rejtvény (1) rezsidolgok (1) robert frost (1) ross satyr (18) sorozat (1) spanyol futball (1) sport (1) suzanne vega (2) szabálykönyv (1) szatíra (21) színház (1) szóhasználat (1) szonett (5) szonettkoszorú (1) szövegalkotás (1) szövegminőség (1) tankötelezettség (1) tanulmány (23) televízió (1) tender (1) tennyson (1) tesztelés (1) UEFA (1) újév (1) ujjgyakorlatok (12) üres struktúra (1) választás (5) vallás (1) valószínűségszámítás (1) VAR (1) vegyes rímképlet (1) vers (36) versenykiírás (1) videóasszisztens (1) videóklip (1) vita (6) western (1) xilofongyár (12) zene (9) zöldségek (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Lobra: Most 2022. március elseje van, 19:00 óra, és a megfelelő kijelző azt mutatja, hogy ezt a bejegyzés... (2022.03.01. 19:02) A Duna-kanyar gyöngyszeme
  • Lobra: A tény, hogy a közel kétezer megnyitás következtében rettentő sok, több mint 80 észrevétel özönlöt... (2022.02.09. 02:17) Néhány szubjektív mondat a vagyonokról
  • Lobra: A rezsiköltség-megtakarításokat végső soron a fogyasztónak kell megfizetnie például azért, mert a ... (2022.02.06. 12:47) Rezsigazdálkodás - korábban és jelenleg
  • Lobra: Köztudott, hogy az ez évi férfi labdarúgó Európa-bajnoki döntő meccseinek egyik helyszíne Budapest... (2021.04.08. 19:59) Reszkess, koronavírus!
  • Ross Satyr: Az EU az egyes tagországokra bízza a döntést, vagyis elkerülhetetlen egy sokoldalú egyeztetés, ame... (2019.04.30. 11:59) Óraátállítás

Linkblog

Gondolatok aktuális politikai kérdésekről (2)

2013.12.25. 08:50 Lobra

Frissítés: Miután megszületett az a politikai döntés, hogy a legnagyobb demokratikus oldali pártok egy közös jelölő szervezetként és közös választási szövetségként vesznek részt a választásokon, az alábbi - és esetleg néhány korábbi - fejtegetés, amely még a külön-külön részvételüket feltételezte, tökéletesen fölöslegessé vált.

Egy korábbi bejegyzésben, a mostaninak az elődjében kíséreltem meg kitérni néhány aktuális napi kérdésre, a terjedelem azonban minden bizonnyal meghaladta a megengedettet, ezért kénytelen vagyok ebben a folytatásban elhelyezni azt, ami ott lemaradt. Ez viszont lehetőséget ad arra, hogy a jövőben kibővítsem a tartalmát.

Taktikai modell egyéni választási körzetekre

Kísérletet teszek egy modell összeállítására, amelynek célja javaslatok kialakítása az országgyűlési képviselőválasztások során a pártpreferencia-megoszlás szempontjából tipizálható egyéni körzetekben követendő választási taktikákra.

Az alábbi modellben a 2014. évi országgyűlési képviselői választások eredményeképpen kormányváltást kívánó demokratikus erők által, az egyéni képviselőjelölti körzetekben követendő választási taktikákról lesz szó, a pártpreferencia-megoszlás szempontjából tipikusnak mondható egyéni körzetek fajtái alapján.

A modell alapvető feltételezései

A hasonló modellek a jövőre vonatkoznak, részben ismert, részben feltételezett számadatokra alapozva. Vegyük sorra ezeket.

  1. Biztos, hogy a Fidesz-KDNP formáció (FK) marad kormányon, ha a választások végeredményeképpen az összes megszerzett mandátumuk száma eléri a 100-at. A legfontosabb célt meghatározó függvény tehát a kormányváltó erők szempontjából egyszerű: FK < 100. Ennek eléréséhez minél több egyéni körzetben meg kell akadályozni a Fidesz győzelmét, ahol pedig ez nem lehetséges, törekedni kell arra, hogy minél kevesebb „győztes töredékszavazatot” szerezzen.

  2. Ismert a választójoggal rendelkező népesség 55%-ának pártpreferencia-megoszlása.

  3. Feltételezzük, hogy az országos választási részvételi arány 75% lesz.

  4. Feltételezzük, hogy a hivatalos kampány kezdete 2014. március 1. lesz, és addigra a ma még bizonytalanok közül további 10%-ról kiderülnek az akkor már egybehangzó, megbízható pártpreferenciák.

  5. Feltételezzük, hogy a még akkor is bizonytalan, de a választásokon majdan részt vevő választók (további 10%) pártpreferencia-megoszlása legalább is nem lesz kedvezőtlenebb.

  6. Feltételezzük, hogy a demokratikus erők (D) együttműködésének alapelve (külön lista, közös egyéni jelölt) nem változik.

  7. Feltételezzük, hogy a modellben részt vevő minden szereplő (a választók, a pártok kampányvezetői, az egyéni képviselőjelöltek) a saját szempontjából, az informáltságának szintje alapján racionálisan viselkedik.

 

Az egyéni körzetek típusai

Az egyéni képviselői körzeteket az alábbiakban az alapján különböztetjük meg egymástól, hogy a kampány kezdeteként kitűzött napon hogyan oszlik meg a területükön a választáson részt vevők preferenciája. Ezt százalékos értékben tüntetjük fel, a % jel nélkül. A pártok vagy választási szövetségek jelöltjein kívül figyelembe kell venni független jelöltek indulásának lehetőségét is.

A modellben a következő jelöléseket használjuk:

F = Fidesz-KDNP jelöltje
D = demokratikus erők jelöltje (közös, egyeztetett)
J = jobbik jelöltje
X = független jelölt
E = összes többi jelölt (összetételük körzetenként eltérő lehet)

  1. Egyértelmű Fidesz-dominancia: F80, D10, E10. Ilyen körzetekben törekedni kell a második hely megszerzésére vesztes töredékszavazat elérése céljából.

  2. Fidesz-dominancia, jelentős Jobbik-arány: F60, J25, E15. Ahol a második hely sem szerezhető meg nagy valószínűséggel, ott a D-t alkotó pártok akár külön-külön is indíthatják a jelöltjeiket. Ekkor egyértelműbb, hogy a választó ugyanarra a formációra szavaz egyéniben és listán.

  3. Fidesz és Jobbik egymáshoz közel, többiek lemaradva: F46, J40, E14. Itt kétféle taktika lehetséges: vagy elindulnak a D-t alkotó pártok külön-külön (lásd a 2. esetet), vagy, szigorúan a célfüggvényt szem előtt tartva (és orrukat befogva) megkísérlik a Jobbik jelöltjét bejuttatni.

  4. Fidesz vezet, J és D egymáshoz közel: F45, J25, D25, E5. Ilyen esetben egyértelműen a második hely megszerzését, a Fidesz lehetséges megközelítését kell célul tűzni.

  5. Erős egyéni jelölt, egyenlő többiek: X60, F20, J20, D20. Ha van rá esély, akkor a második helyet kell megszerezni; ha nincs, akkor az egyéni jelöltet kell támogatni.

  6. Domináns egyéni jelölt: X80, E20. Ha van rá esély, akkor a második helyet kell megszerezni; ha nincs, akkor az egyéni jelöltet kell támogatni.

  7. Erős egyéni és Fidesz-jelölt: X40, F40, E20. Az egyéni jelöltet kell támogatni.

  8. Minden olyan egyéb körzetben, ahol a demokratikus erők mért támogatottsága megközelíti a 40 százalékot, törekedni kell az elsőség megszerzésére.

Következtetések

A fenti számértékek között szándékosan vannak nagy ugrások, miközben a valóságban természetesen bármiféle átmenet lehetséges. Már ez a fenti néhány példa is rámutat két fontos következtetésre:

  1. Minden konkrét körzetben nagyon körültekintően kell a helyi adottságokhoz illeszteni a követendő választási taktikát.

  2. Adott esetben akár nagyon „szokatlannak” tűnő megoldást (lásd fent a 3. típusú körzetet), illetve a fő szabálytól való eltérést (lásd fent a 2. típusú körzetet) is meg kell fontolni a végső cél érdekében.

Mivel mindezt laikusként próbáltam megfogalmazni, természetesen szívesen fogadok bármiféle hasznos kiigazítást.

A paktum miniszterelnök-jelöltjéről

Alapvető közjogi megfontolásoknak mond ellent az MSZP és E-PM közötti megállapodásnak egy bizonyos pontja. És a többi…?

Nem tudom, érvényben van-e még az MSZP és az E-PM közötti megállapodásnak az a pontja, amely azt mondja ki, hogy a két szervezet közös miniszterelnök-jelöltje az lesz, akinek a pártja a listán több mandátumot szerez, mint a másiké. Nem lep meg a dolog szakszerűtlensége, de azért felsorolom: ez a pont ellentmond a választási rendszernek, a matematikának, továbbá az írott vagy a szokásjognak. Illetve… tulajdonképpen néhány óráig vagy néhány napig élhet ez az elgondolás, tovább azonban nem. Arról feledkeznek meg ugyanis ennek a rendelkezésnek a megfogalmazói, hogy amennyiben a történések egyáltalán odáig fejlődnek, hogy a Köztársasági Elnök a két párt valamelyikének listavezetőjét kéri fel kormányalakításra, akkor ezt azért teszi majd, mert az illető párt együttesen, az egyéni és a listás helyeken több mandátumot szerzett, mint a másik.

Azt szoktuk mondani, megalapozottan, hogy egy rendszer szilárdságát, megbízhatóságát a leggyengébb láncszemének jellemzői határozzák meg. Nos, egy ilyen láncszemet már találtunk…

59 komment

Címkék: politika vita tanulmány

A bejegyzés trackback címe:

https://ross-satyr.blog.hu/api/trackback/id/tr665707851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.12.25. 20:31:29

Szerinted meddig tud majd kormányozni egy olyan kormány, melynek pl 60%-os többsége van az országgyűlésben, és 10% egyéni képviselő, és 4 párt koalíciója alkotja ?

Kámasuka 2013.12.25. 20:46:22

'Feltételezzük, hogy az országos választási részvételi arány 75% lesz.'

- hehehehe

- A 2010esnél akármibe fogadok akárkivel hogy alacsonyabb lesz a részvétel.

2013.12.25. 20:54:54

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Ha 6%-os többsége van, akkor egészen biztos, hogy egyéni képviselőkből is többje van neki. 4 párt koalíciójára pedig számtalan példa van a demokratikus világból.

@poszt: a leendő miniszterelnökkel kapcsolatban azt felejted el, hogy ha a két fél között ilyen megegyezés van, akkor a KE hiába kéri fel a több képviselővel rendelkező pártot, ő lemond erről a másik javára, mert az egyezségből ez következik. Tehát az elnöknek nem lesz más opciója, mint az egyeztetett miniszterelnököt megbízni.

2013.12.25. 20:55:25

@iii: ..60%-os persze.

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2013.12.25. 21:08:40

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Ez egy érdekes összetétel. 10% egyéni képviselő (ugyebár a 106-ból) az 11 fő, vagyis az összes többi formációból (közöttük függetlenektől) 95 egyéni képviselő jut be, ami nagyjából eleve 47%. Akkor már nem hogy 60%-os, de 53%-os többséghez is az összes pártlistás mandátumot meg kellene szerezni. Valahol számítási hiba van.

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2013.12.25. 21:10:56

@Kámasuka: Most, kb. két hónap múltán egyetértek, hogy túlzott a 75%-os elvárás. Ami viszont a modell elméleti feltételezésein alig változtat, szerintem. De majd átszámolom 65%-os és 55%-os részvételt feltételezve.

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2013.12.25. 21:19:01

@iii: Új szempontot vetsz fel: lemond a másik javára... Végül is elképzelhető, hogy létezik ilyen, bár forrást nem találtam rá. Olyasmit még könnyen belátok, hogy a saját pártlistáján első helyezett személy visszalép a második javára, de első pillantásra kevésbé tűnik életszerűnek, hogy egy másik lista vezetője javára lép vissza. Utána kellene néznem.

És persze mindenkinek köszönöm, hogy együtt gondolkodunk.

Kámasuka 2013.12.25. 21:26:07

@iii: @Lobra: 'lemond a másik javára...' Ezt nem biztos hogy megteheti. Jogilag sem biztos, politikailag a demokratikus ellenzék első lépése a saját választói akaratának arcbakakkantása volna?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.12.25. 21:34:16

@Lobra: A "Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !" nevű kommentelőt nem az eszéért tartja a fidesz. Az lenne fura, ha nem lenne számítási hiba. Nem is azért írta, hogy matekozzon, hanem hogy provokáljon. Minden blogon ezt csinálja, ezért jön.

Egyébként, hogy on topic is legyek, szerintem nincs reális esély a kormányváltásra 2014-ben.

Kámasuka 2013.12.25. 21:47:04

@Lobra:

Az kimaradt hogy az elnök a legtöbb szavazatot szerzett párt vezetőjét bízza meg a kormányalakítással. Ez akkor is a fidesz ha az ellenzék összesen többet kapna.

És akkor még mindig ott van a kisebbségi kormány és a Jobbik koala is mint opció.

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2013.12.25. 21:52:01

@Kámasuka: Ezt - hogy elsőként bizonyosan a Fidesz listavezetője kap kormányalakítási megbízást - pontosan jól látod, a sorrend természetesen ez, amint ezt valahol végig is vezettem. Azt is hozzátettem, hogy a kisebbségi kormányzás rizikós dolog, bármikor szavazásra kerülhet egy olyan kérdés (mondjuk a költségvetés), amelynek a leszavazása azonos a kormány bukásával. Valós opció természetesen a koalíció a Jobbikkal, ott meg esetleg felmerülhet a nemzetközi elszigetelődés. Bár, ha Ausztria példáját vesszük...

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2013.12.25. 21:55:52

@Magyarország jobban teljesít: Nálam először jelentkezik ezzel az azonosítóval, és ha provokált, végül is sikeresen tette, mert kénytelen voltam ellentmondani.Ami a 2014-es kormányváltás esélyét illeti, hajlamos vagyok egyetérteni. Egy kicsit a magam megnyugtatására írtam meg ugyanitt az "Alternatíva?" című bejegyzést... :(

Scagnetti 2013.12.25. 22:45:31

Az ellenzék legnagyobb problémája nem a széttagoltság, hanem az, hogy őket is kb. annyira utálja a szavazók többsége, mint a Fideszt. És persze joggal, ezt ne felejtsük el mindig hangsúlyozni!

Hasonló okból várható, hogy a választáson rekord alacsony lesz a megjelentek száma. 75%? Annyi sosem volt. Ha most a 60% összejön, az már szinte csoda lesz, de inkább 50 körüli értéket várok. Nincs kire szavazni, ezért csak a szekértáborok mennek majd el a választásra, és jelenleg a Fidesz tábora a legnagyobb.

Kormányváltáshoz először alternatíva kellene, nem újra és újra összekapart szoci és szadeszes menekültek. És persze nem is olyan elmebetegek, mint a Jobbik.

tisztapista 2013.12.25. 23:11:03

Szerintem az ellenzéknek sok ilyen tanácsadóra volna szüksége, mint te!

Kelta6725 2013.12.25. 23:16:52

Szerintem meg az ellenzék nem akar nyerni..csak szorosan veszteni.
mért? hát ha nyer az ellenzék, a 2/3-ra semmi esélye..tehát kap egy erős ellenzéket a fideszt..és annak minden bebetonozott emberét (bíróság, ügyészség, BM HM,MNB stb stb)iszonyat pénzemberekkel a háttérben...és persze a csürhe megint menne randalírozni a városba..hát kell ez az ellenzéknek? dehogy kell...
Ők csak szorosan vesztenének, és a sz@rt egye csak meg a fidesz, mert akkor a saját hüle törvényeik kötik gúzsba a fideszt, és 1 éven belül szétesik a kormányzás...és jöhet az előre hozott, ahol a baloldal már 2/3-ot szerezhet...
ez lesz valszeg...de addig az ország tönkre megy bele...

Kámasuka 2013.12.25. 23:22:28

@Kelta67: Az idő a fidesznek és a jobbiknak dolgozik.

A szocik nem fognak sok szavazatot kapni 14ben, de később a 14 már nedves álomnak fog tünni nekik, ha 18ban lesz még egyáltalán mszp. A holdudvar nem finanszíroz lúzereket örökké.

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2013.12.25. 23:23:13

Gyanakodnom kellett volna, hogy honnan is került elő ilyen szokatlanul sok hozzászóló - hát persze, kikerült a címoldalra a bejegyzésre utaló link. Igyekszem sorban reagálni.

Huncutkukac (törölt) 2013.12.25. 23:25:47

@Scagnetti: Köszi az utolsó mondatod!
Nem tudtam eddig, hogy ha és amennyiben a Jobbikra szavazok, akkor elmebeteg vagyok.

Érdekes a logikád!
Te, aki rendszeresen a Fideszre vagy az MSZ(M)P-re teszed a voksodat, természetesen nem lehetsz elmebeteg!

Pedig - szerintem - már egy idióta is rájön arra, hogy a két tábor - (ál)jobb/baloldal - a módszerváltozás óta rendre a béka segge alá viszi az ország és a polgárok sorsát.
Következésképpen vagy el sem megy szavazni, vagy egy olyan pártra teszi a voksát, amely a liberális sajtó hörgése ellenére sem náci párt.
És erről jogerős bírósági ítélete is van.

Kelta6725 2013.12.25. 23:28:57

@Kámasuka: Nehogy meglepődj...jobbik sokkal kevesebbet fog kapni, mint hiszed, és 18-ra eltűnik.. ahogy az fkgp, meg az mdf, vagy szétesik, vagy bedarálja a fidesz.

ha a holdudvar nem finanszírozna lúzereket, akkor nem tartották volna el a vesztes fideszt 8 évig...

nem fog nyerni a baloldal, de a fidesz sem sokkal, és belefullad az általa gyártott mocsárba

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2013.12.25. 23:28:59

@Scagnetti: Lehet reális alapja a meglátásodnak, igen, nagyon sokakat azok közül, akik most ellenzékként megpróbálkoznának a váltással, nagyon sokakat utálnak. Ez viszont maga is lehet oka a széttagoltságnak.

Meglehet, hogy valóban alacsony lesz a részvétel, mert megalapozott, sokaknak elfogadható alternatíva valóban nem látszik. De ne feledjük: a kormányon levők bármikor képesek valami iszonyatos nagyot hibázni, és nagy úr lehet a már sokszor bevált "csak ők ne" effektus.

Scagnetti 2013.12.25. 23:30:34

@Kelta67: Ez az ellenzék 2014 után sem nyer kétharmaddal. Ami szavazót a Fidesz elveszített, nem jelent meg náluk. A szavazók többsége kéz a kézben zavarná el a Fideszt és az MSZP-t. És sajnos a kétharmad sem jelentene semmit, mert az alapvető probléma az alkalmatlanságuk. Azon meg a kétharmad sem segít.

Egyébként lehet, hogy tényleg erre játszanak. Ennyire béna kommunikációt 2006-ban láttam utoljára, akkor a Fidesztől. Azok is gyanúsak voltak, hogy nem is akarnak nyerni, hanem inkább arra mennek, hogy a szocikra rádől a szarkupac. Végül is bejött. De nem zárnám ki annak a lehetőségét sem, hogy ezek tényleg annyira bénák, amilyennek látszanak.

Kelta6725 2013.12.25. 23:30:37

@Huncutkukac: hát tudod, az hogy ki náci, azt nekem ne egy bíróság döntse el..majd megítélem magamtól....

és ha valamit nagy büdös anyaghalomnak hívsz...az attól még szar marad..

Kelta6725 2013.12.25. 23:33:24

@Scagnetti: pontosan..erre emgy ki a játék, senkinek nem tünik fel mennyire béna az egész kampány, és mekkora magaslabdákat nem ütnek le?? ugyanmár..és hagyják a Mesterházyt bénázni?? aki alapból tehetségtelen egy miniszterelnöki szerepre?
az hogy ki mit kúrt el és kúrna el, megérne egy misét..de ez engem nem érdekel..és hogy a szavazók kit zavarnának el? hát, mindenkit...ez egyértelmű :)

nincs1itt 2013.12.25. 23:33:26

@Huncutkukac: Nem értelek, miben tűnik ki a jobbik? Időnként hőbörög egy keveset, azután szépen átutalják az illetményét és elücsörög. Megoldásai nincsenek - ezzel sincs egyedül - legyünk őszinték, a jelenlegi politikai "garnitúra" széltől-szélig egyformán alkalmatlan. A zömük iskolázatlan mameluk, a többiek meg a megélhetést látják a "politikában".

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2013.12.25. 23:37:18

Azt hiszem, egy ideig inkább csak a háttérbe húzódva figyelem a beszélgetéseteket. Arra gondolok közben, hogy ennek az országnak a lakói - a történelembe mélyen visszatekintve - akkor voltak képesek összefogni és azonos célért cselekedni, ha idegen kézben volt a hatalom. Más oldalról ugyanez: nem gondolom, hogy az Anjou királyok vagy Luxemburgi Zsigmond az ország tönkretevői közé tartoztak, és volt pozitívuma a török uralomnak is. Jól ábrázolja ezt a "Brian élete" filmben a Júdeai Nemzeti Front ülésén a "ugyan mi jót hoztak nekünk a rómaiak" felsorolás. Persze ne gondolja senki, hogy a problémák megoldását egy idegen megszálló erőtől várom, csak fantáziálok...

nincs1itt 2013.12.25. 23:37:55

@Lobra: Nem értelek, itt tartasz? Van két párt(csoport) amikre érdemes lehet - nem az, ezt 23 év tapasztalata mondatja velem - az X-et tenni. De mindkettő ugyanakkora rakás... Ott Háccsó Hátasztánban, a 300-500 év lemaradást, csak hosszú évtizedek tisztességes kormányzásával lehetne! Erre viszont jelenleg NINCS esély!

dr kíváncsivagyok 2013.12.25. 23:38:59

Ez nekem túl hosszú...
Ha csak a kénkoves sátán indul Orvbán ellen,..akkor lelkiismretfurdalás nélkul rá fogok szavazni !
Ennyi...

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2013.12.25. 23:42:57

@dr kíváncsivagyok: Hát még a másik, ennek az előző része milyen hosszú... Azért is tettem egy-egy mondatos összefoglalást az egyes témák elé, hogy bárki nyugodtan ugorja át, ha nem érdekli. És igen, sokan vannak "protest" választók. Vajon elegen?

Scagnetti 2013.12.25. 23:43:17

@Huncutkukac: "Köszi az utolsó mondatod!
Nem tudtam eddig, hogy ha és amennyiben a Jobbikra szavazok, akkor elmebeteg vagyok."

A párt tagjait neveztem elmebetegnek, de valóban nincs túl jó véleményem a szavazóiról sem.

"Érdekes a logikád!
Te, aki rendszeresen a Fideszre vagy az MSZ(M)P-re teszed a voksodat, természetesen nem lehetsz elmebeteg! "

Valójában fogalmad sincs, kire szavazok. Annyit elárulok, se a Fidesz, se az MSZP-DK-E2014 sem fog tőlem szavazatot kapni. És persze a Jobbik sem.

"Pedig - szerintem - már egy idióta is rájön arra, hogy a két tábor - (ál)jobb/baloldal - a módszerváltozás óta rendre a béka segge alá viszi az ország és a polgárok sorsát."

Ez valóban így van. Persze némi felelőssége a polgárnai is van, csak sajnos ezt nem vagyunk képesek beismerni.

"Következésképpen vagy el sem megy szavazni"

Ezen bizony régóta gondolkodom.

", vagy egy olyan pártra teszi a voksát, amely a liberális sajtó hörgése ellenére sem náci párt. És erről jogerős bírósági ítélete is van."

A Jobbik egy nemzeti szósszal leöntött nagy átverés, melyben egyenletesen keveredik az antikapitalista (de inkább nevezzük kommunistának) demagógia a primitív rasszizmussal. A Jobbik semmire nem ad megoldást, csak gyűlöletet terjeszt (igaz, ebben nincs sokkal lemaradva mögötte az MSZP-Fidesz duó sem).
Olyan pártra nem szavazok, melynek képviselője EU-zászlót éget, és amely a Horthy-korszakot látja követendőnek. Ideje lenne túllépni a melldöngetésen, és alkalmazkodni a világhoz, mert az nem fog alkalmazkodni egy tízmilliós kis országhoz. A Jobbik erre képtelen, ezért alkalmatlan az ország vezetésére.

Scagnetti 2013.12.25. 23:50:37

@Kelta67: "pontosan..erre emgy ki a játék, senkinek nem tünik fel mennyire béna az egész kampány, és mekkora magaslabdákat nem ütnek le?? ugyanmár..és hagyják a Mesterházyt bénázni?? aki alapból tehetségtelen egy miniszterelnöki szerepre?"

Ennek oka lehet bénaság és szándékosság is. Nem lehet eldönteni.

"az hogy ki mit kúrt el és kúrna el, megérne egy misét..de ez engem nem érdekel..és hogy a szavazók kit zavarnának el? hát, mindenkit...ez egyértelmű :)"

És ezt is kellene végre tenni. Mert vissza lehet hozni megint a szocikat, hogy aztán megint lecseréljük őket a Fideszre, és így tovább. De lenne bármi értelme?

Kelta6725 2013.12.25. 23:54:33

@Scagnetti: Nem tudom, de az a baj, hogy csak ezeket a lapokat osztották le, ebből kell játszanunk...látsz bármilyen alternatívát?? értelmeset, ország vezetésére minimálisan alkalmasat? nincs ilyen...és arra semmi esély hogy valami új csapat összeálljon, akár most akár 2018-ra...mert a magyar az birka nép, aki hangosabban kolompol..arra mennek..és most a fidesz kolompja a leghangosabb...hiába kúrták szét az országot, és fogják is még jobban...birkát nem érdekli hogy a kolomp a vágóhídon szól...arra megy mer a többi is megy a hang után...ennyi.

Kámasuka 2013.12.25. 23:57:06

@Kelta67: A fidesz teljesen más anyagi alapokon áll hiszen középosztályra építő párt, nem 10-20 embertől függ mint a szocik. Ezért kapott 2002ben is és 2006ban is több szavazatot mint az öregecskedő mszp.

A Jobbikkal kapcsolatban igazad lehet hosszú távon, de 14ben a fidesz és mszp mellett egyedül ők jutnak biztosan a parlamentbe.

Scagnetti 2013.12.25. 23:58:04

@Lobra: "Lehet reális alapja a meglátásodnak, igen, nagyon sokakat azok közül, akik most ellenzékként megpróbálkoznának a váltással, nagyon sokakat utálnak. Ez viszont maga is lehet oka a széttagoltságnak. "

Milyen váltást látsz? Én azt látom, hogy az egykori MSZP-SZDSZ átnevezte magát, és így próbálja újra eladni magát. Ugyanazok az arcok, ugyanazok a szövegek. Mitől lenne ez most más?

"Meglehet, hogy valóban alacsony lesz a részvétel, mert megalapozott, sokaknak elfogadható alternatíva valóban nem látszik. De ne feledjük: a kormányon levők bármikor képesek valami iszonyatos nagyot hibázni, és nagy úr lehet a már sokszor bevált "csak ők ne" effektus."

Valóban. Csak az már régen rossz, ha az ellenzék egyetlen reménye az, hogy hátha a Fidesz hibázni fog. Mert mi van, ha nem fog? 2012 óta szép lassan még erősödik is a Fidesz, és az utolsó pár hónapban gondolom, lesz még valami rezsicsökkentéshez hasonló akciójuk. Azt meg kajálja a nép. Annak idején Gyurcsány is az osztogatással tudott duplázni.

Kámasuka 2013.12.26. 00:00:12

@Lobra: Erre könnyü válaszolni 90 óta 2010ben fogtak össze a zemberek a legjobban.

Összefoghatnának jobban is csak azt nem demokráciának híjják.

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2013.12.26. 00:00:22

@Kelta67: Idézek egy részt: "... az ellenzék nem akar nyerni.." Mind a politikusok, mind a média-bohócok ezt az állítmányt használják, amely szerintem semmire nem jó. Persze még rosszabb a "győz", amely nem többet fejez ki, mint hogy a választás lezártával melyik formációnak jut a legtöbb mandátum. Pedig nem ez a fontos, hanem az, hogy miféle összetételből lehet stabil kormányt alakítani. Ez a kettő járhat persze együtt is, de nem feltétlenül.

Scagnetti 2013.12.26. 00:05:26

@Kelta67: "Nem tudom, de az a baj, hogy csak ezeket a lapokat osztották le, ebből kell játszanunk...látsz bármilyen alternatívát?? értelmeset, ország vezetésére minimálisan alkalmasat? "

Semmit. Ezért most akár lelkiismeret alapján is lehet szavazni. Kétfarkú kutyákra, függetlenekre (már ha tényleg azok), vagy otthon is lehet maradni. Tétje úgysincs, de legalább a tükörbe tudunk nézni utána.

"nincs ilyen...és arra semmi esély hogy valami új csapat összeálljon, akár most akár 2018-ra...mert a magyar az birka nép, aki hangosabban kolompol..arra mennek.."

Meg azért is, mert a jelenlegi alakulatokat újra beszavazzuk a Parlamentbe, és sajnos amíg azok erősek, nem hagyják, hogy újak szülessenek mellettük.

"és most a fidesz kolompja a leghangosabb..."

Igen.

"hiába kúrták szét az országot, és fogják is még jobban...birkát nem érdekli hogy a kolomp a vágóhídon szól...arra megy mer a többi is megy a hang után...ennyi."

Sokan fel sem fogják, mi a helyzet. Isszák a pártrádiók, párttévék, pártlapok szavait, és azt hiszik, jó az irány. Bemagyarázzák maguknak. Mert el akarják hinni, és ,mert annyira utálják a másik oldalt, hogy már csak azért is.

Kelta6725 2013.12.26. 00:05:55

@Kámasuka: de azt ne feledd, hogy a jobbik kellett és még kell a fidesznek, hogy előtérbe tolva lehessen okolni bizonyos kellemetlen dolgokért, és ha kell, akkor ők mondanak ki dolgokat, ha már nem lesznek hangosak, hirtelen átül jó pár ember a fideszbe, és széthullanak..lásd mdf..

középosztály?? hol látsz te itt középosztályt? :)
szegények és gazdagok...:)
fidesz megvett kb 200e szavazatot, ezek a anyagiakhoz juttatott emberek, és azok holdudvara..majd jön hozzá kb 4-500e akik a vakok csapatában játszanak, a maradék meg összejön a utálom a komenyistákat, meg az öreg néne: "viktorazisten" emberekből...ezek stabilak..aztán a többi hogy oszlik majd le, az kiderül hamarosan :)

Kelta6725 2013.12.26. 00:09:35

@Scagnetti: pacsi :) akkor egyet értünk, és hasonlóképp látjuk a dolgokat.

Igazából akkor lehetne reálisan látni az ország helyzetét ha legalább 90% elmenne szavazni...de hát ez tündérmese:)

igen,aki ott ül bent hamar ráérzett a hatalom és a munka nélküli nagy halom pénz keresetére..dehogy engednek oda másokat...

Kámasuka 2013.12.26. 00:11:03

@Kelta67: Ha tetszik, ha nem, ez a középosztály. Gyenge, de erősíthető és ezt is ígérik nekik a 9% SZJA-val és a családtámogatással.

A Jobbik valóban kimondhat dolgokat, amiket a kormányárt nem, a kormánypárt pedig megvalósíthat dolgokat hígítva, amire a Jobbik gyenge. De hol itt a probléma?

A Jobbik ideológiailag közelebb áll a fideszhez, mint az szdsz az mszphez, gondolom.

Fekete Pestis 2013.12.26. 00:11:10

"(...) ahol a demokratikus erők mért támogatottsága (...)"

ez a gyurcsány-párt lenne?
vagy a bajnai-párt?
esetleg az mszp?

és a fidesz miért nem "demokratikus"? mert még nem lövetett ki szám nélküli rendörökkel szemeket?

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2013.12.26. 00:14:51

Hát, érezzétek jól magatokat... Nekem ez már kicsit késő. Érdekes lesz majd úgy négy-öt hónap múlva visszanézni.

Scagnetti 2013.12.26. 00:16:27

@Lobra: " Pedig nem ez a fontos, hanem az, hogy miféle összetételből lehet stabil kormányt alakítani. "

Na igen. Engem érdekelne például az, hogy a nagy összefogást sürgetők hogy képzelik a mára gyakorlatilag szélsőbalba váltó MSZP és a liberális Bajnai közös kormányzását. Bajnai egy évig tudott kormányozni velük, mikor aláíratta a papírt, hogy kussolnak, és engedelmesen megszavaznak mindent. Ez lenne jövőre is?

A baj ott van, hogy eleve egymással összeegyeztethetetlen nézeteket valló csoportoktól várják az összefogást. Ez már az MSZP-SZDSZ idején sem működött. Azok is többet marták egymást, mint amennyit együtt tudtak működni. Ezután sem fog.

Scagnetti 2013.12.26. 00:18:32

@Lobra: Nekem is. Jó éjt neked is és a többieknek is! És boldog karácsonyt mindenkinek!

Kámasuka 2013.12.26. 00:19:57

@Scagnetti: Hogyhogy hogy képzelik? 2010 előtt hogy képzelék?

A liberálisok megkapták a bankjaiknak az egyoldalú szerződésmódosítás jogát, a prolik meg az óccsó hitelt meg az alamizsnát.

A középosztály meg az SZJA-t és az államadósságot kapta a nyakába, nehogy már kulák múvment megerősödjön itten.

Kelta6725 2013.12.26. 00:27:40

@Fekete Pestis: ez annyira szánalmas, és siralmas érv, hogy nem is reagálok..pfff jóéjt
és BUÉK nektek..

felcsutisuttyo 2013.12.26. 06:26:55

Mivel a Nemzeti Szervezett Bűnszövetkezet Fidesz és kormánya ELCSALJA A 2014 ES VÁLASZTÁST ..( mert retteg attól ha elveszíti a választást, itt véres kivégzések lesznek), ezért erre a politikai helyzetre , ennek a gazember kormányzásnak, csaló korrupt banditáknak csak EGY VÉRES LÁZADÁS VETHET VÉGET. Nagyon sokan ezt várják már Magyarországon. Az emberek eljutottak ahhoz, hogy VAGY ÉLÜNK VAGY MEGHALUNK, DE TÖRTÉNJEN MÁR VALAMI, MERT EZ SZAR AMIBEN ÉLÜNK.

tisztapista 2013.12.26. 08:15:43

"Már ez a fenti néhány példa is rámutat két fontos következtetésre:

Minden konkrét körzetben nagyon körültekintően kell a helyi adottságokhoz illeszteni a követendő választási taktikát."

Nem vagy te valamilyen szoci közeli tanácsadó? Ott ezekért a semmitmondó szövegekért súlyos milliókat szakítottak le.

De komolyan. Nem ég a bőr az arcodon, hogy egy ilyen semmitmondó szöveggel jelensz meg a blogszférában, mint a "taktikai modellből" eredő következtetés?

tisztapista 2013.12.26. 08:21:21

@felcsutisuttyo: "Az emberek eljutottak ahhoz, hogy VAGY ÉLÜNK VAGY MEGHALUNK, DE TÖRTÉNJEN MÁR VALAMI, MERT EZ SZAR AMIBEN ÉLÜNK."

Te egy elmebeteg állat vagy. Senki nem jutott el ehhez, csak néhány rendszerellenes, fatalista hülye, aki még az apai tekintély ellen lázad azzal, hogy egyetlen hatalomban lévő embert sem fogad el.

De komolyan. Egy olyan hatalom ellen szoktak ÉLETÜKET ÁLDOZVA küzdeni, amely hatalom GYILKOLJA az embereket. Tudod, az arányosság elve. A mostani kormányok csak LOPNAK, ez ellen az emberek LOPÁSSAL küzdenek.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.26. 09:06:53

Nem kell ezt túlbonyolítani.

Itt van alapvetően 3 nagy csoport.

1. Szerinte a Fidesz a irányt mutatja. Vagy legalábbis ez az irány kevésbé rossz, mint a "ballib" irány.

2. Szerinte a 2002-2010 közti irány volt a jó, vagy legalábbis az az irány kevésbé volt rossz, mint a mostani irány.

3. Szerinte mind a Fidesz, mind a ballib társaság rossz.

A képlet a következő:
- legkevesebben a kettes csoport van,
- az egyes és a hármas csoport döntetlenre áll egymásal,
- a hármas csoport zöme nem megy el szavazni
senkire, egy kis részüket esetleg képes lesz megszólítani az LMP, de ez legfeljebb éppen a parlamentbe való bejutásra lesz elég,
- az egyes csoport egy része a Jobbikra fog szavazni, ha ezek sokan lennének, ez segítene a legjobban a ballib erőknek, azaz a ballib erők legfontosabb titkos szövetséges a Fidesz ellen a Jobbik.

Valószínű mandátummegoszlás:
- 55-60 % Fidesz,
- 20-25 % MSZP,
- 8-12 % Jobbik,
- 5-7 % LMP,
- 5-7 % egyéb ballib (Bajnai, Gyurcsány),
- 1 % fideszes cigány.

Mária 2013.12.26. 09:24:11

Kedves Poszter!

Szép ez a kalkuláció, de a probléma most az, hogy NINCS olyan erő, amelyikkel érdemes lenne a Fidesz-KDNP-t leváltani.

Úgyhogy szerintem feleslegesen túráztatod magad a baloldal ügyében, EZ AZ ELLENZÉK nem fog kormányt váltani. Az emberek nem kérnek belőlük.

Majd ha elbukták a 2014-es választásokat, mind országos, mind helyi szinten, és lehúzták magukat a vécén, akkor TALÁN lesz esély arra, hogy 2018-ra összeálljon egy ÚJ, a politikai kurváktól mentes, normális, kormányképes, és kormányváltásra képes szövetség.

Egyébként hogy lehet működőnek gondolt modellt kidolgozni úgy, hogy van KÉT általad biztosnak vélt, és ÖT, bevallottan ismeretlen tényeződ, amikből építkezel?

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2013.12.26. 09:35:17

@tisztapista: Válaszok a kérdéseidre: 1. Nem. 2. Nem. Ja, és válasz egy el nem hangzott kérdésre: Nem,elvből nem moderálok ki egyetlen hozzászólást sem.

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2013.12.26. 09:39:13

@tisztapista: Megfontolandó érv: a lopás ellen lopással küzdenek. Szerintem sem jutottak el az emberek odáig, hála az égnek. Ha A pontnak tekintjük azt, ahol most vannak "az emberek", és B pontnak a vizionált "véres lázadást", akkor "az emberek" az A pontban totyorogva forgolódnak, hogy merre is kellene indulni.

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2013.12.26. 09:40:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ez egy konkrét becslés, meglátjuk, mennyire jön be. Legnehezebb dolga a becslőnek a kis százalékpontoknál van, de azoknak meg legkisebb a súlyuk is.

Mértékadó értelmiségi (törölt) 2013.12.26. 09:44:48

Ez a poszt eddig a legjobb paródiája az úgynevezett "álértelmiségnek"!

Modellt alkot, függvényeket definiál, mindenféle idegen kifejezéseket használ, amikről (azt hiszi) nem tudjuk mi az. Pont úgy, mint ahogy a nagyoktól látta! De közben az egész probléma néhány perc alatt felfirkantható egy darab papírra, vagy egy nem túl nagy Excel táblába. Az biztosan nem hat ilyen tudományosan, de az eredmény hasonló :)

És mindeközben már az elemi, középiskolai tananyag tárgyát képező dolgok is gondot okoznak:

"A legfontosabb célt meghatározó függvény tehát a kormányváltó erők szempontjából egyszerű: FK < 100."
Nem akarom összerombolni senki lelkivilágát sem, de ez nem függvény.... :)

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2013.12.26. 09:47:19

@Mária: A dolgok állása valóban azt vetíti előre, amit jósolsz. Ez az írás nagyjából két-három hónapja készült el, műkedvelő módon, csak a magam számára. Nem jutott el semmiféle "stábhoz" és nem is fog.

Azt hiszem, egy elméleti modell kialakítása során megengedett, hogy az egyes eseményekhez valószínűségi faktorok kapcsolódjanak. Közöttük persze azokhoz is, amelyeket én biztosnak vettem.

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2013.12.26. 09:54:51

@Fekete Pestis: Részlet a forgató- (jegyző-) könyvből:

Eligazítás a rendőröknél. Időpont: 2006. október, néhány nappal az ötven éves évfordulós ünnepségek előtt. Helyszín: miniszterelnöki dolgozószoba. A szoba gazdája szól: "Civilben a békés tüntetők közé vegyülve provokáljatok lázadást. Az egyenruhásoknak tilos számot viselniük. A szemekre célozzatok."

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2013.12.26. 10:00:56

@Mértékadó értelmiségi: Mértéket adtál, hála érte. Jók a meglátások, mert az egész valóban néhány perc alatt lett felfirkantva egy darab kockás papírra.

Az idézett utolsó mondatom valóban helytelen, nem lett volna szabad szétválasztani a lineáris programozásban használt "célfüggvény" szót két részre. Ott többnyire valóban nem egy egyenlőtlenség, hanem valamilyen igazi bonyolult függvénynek a minimuma vagy maximuma szerepel. Legközelebb jobban figyelek.

Ja, és a "paródia" minősítést nem tartom negatívnak, sőt.

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2013.12.30. 23:05:23

@Mértékadó értelmiségi: Vissza kell térnem rá, mert azóta is foglalkoztatott a dolog. Bizony, nem is annyira kiterjesztett értelemben az FK < 100 egyenlőtlenség mégiscsak mondható függvénynek. A kétdimenziós derékszögű koordináta-rendszerben ábrázolva az x-tengellyel párhuzamosan, y=100 értéknél húzott egyenes alatti területet (annak tetszőleges pontját) jelenti.
süti beállítások módosítása